5114fi.jpg

Volgens onderzoek vormt partner vaak grotere bron van stress voor mama’s dan kinderen

6/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

In Amerika hield Today een enquête bij 7.000 mama’s. Uit die gegevens blijkt dat de gemiddelde mama een stressniveau van niet minder dan 8,5/10 ervaart. En voor 46% van de mama’s is de papa daarbij zelfs een grotere bron van stress dan de kinderen.

Mama’s durven weleens te klagen dat de papa van hun kinderen eerder een extra groot kind lijkt dan een gelijkwaardige partner. De stress als mama zou volgens vrouwen ook fundamenteel anders zijn dan die van een papa. En dat verschil op zich zorgt ook weer voor stress …

Fleno, een bloggende mama, getuigt: “We werken allebei voltijds, en we proberen om de zorg voor de kinderen te verdelen. Maar op één of andere manier heb ik toch altijd meer stress dan hij. Ik denk gewoon veel verder. Als mijn dochter nog een koekje wil, of als mijn zoon wil stoppen met karate, dan vraag me af welke invloed dat zal hebben op hun toekomst. Mijn man wil natuurlijk ook het beste voor hen, maar hij ligt niet wakker van zulke dingen.”

Stress om alles rond te krijgen

Bovenop de stress over de toekomst is er natuurlijk ook de dagelijkse strijd om alles rond te krijgen als ouder, en volgens mama’s rust het grootste gedeelte van die verantwoordelijkheid op hun schouders. Volgens het onderzoek hebben mama’s vooral stress over het feit dat ze niet genoeg tijd hebben om alles gedaan te krijgen op een dag. Drie vierde van de mama’s met een partner zeggen dat zij het grootste gedeelte van de ouderlijke taken en het huishouden op zich nemen. Één op vijf mama’s zegt dat onvoldoende hulp van hun echtgenoot een grote bron van dagelijkse stress is.

Papa wordt in steunende rol geduwd

Volgens Hal Runkel, therapeut, ‘denkt een mama vaak dat het haar belangrijkste taak is om mama te zijn. En dus zoekt ze steun bij haar echtgenoot. Maar als die een ondersteunende rol wordt toebedeeld, dan is de kans klein dat hij een gelijkwaardige partner zal zijn. Het probleem ligt niet bij mannen, het is eerder gelinkt aan relaties in het algemeen. Want relaties zijn van nature stresserend, zelfs goeie relaties. Voeg daar nog het ouderschap aan toe, en dan heb je een ideale voedingsbodem voor stress.’

Papa’s willen meer erkenning

De papa’s van hun kant hebben dan weer het gevoel dat ze meer dan ooit bezig zijn met hun kinderen, maar dat ze er weinig krediet voor krijgen. Uit een eerder onderzoek van Today waarbij 1.500 papa’s werden ondervraagd, bleek dat twee derden van de papa’s wat meer verbale erkenning zou willen krijgen van hun partner.

Ook lesbische koppels hebben zelfde frustraties

Het feit dat partners vaak een grotere bron van stress vormen dan kinderen, is trouwens niet beperkt tot mannelijke partners. Ook bij lesbische koppels met kinderen worden dezelfde frustraties over de partner gerapporteerd. Kinderen opvoeden brengt gewoon stress met zich mee, en relaties doen dat ook.

Getuigenissen

Tijdens het onderzoek gaven sommige mama’s een woordje uitleg over die stress. Zo getuigde een mama: ‘Ook al heb ik een geëngageerde echtgenoot, toch heb ik het gevoel dat alle druk op MIJ ligt om alles gedaan te krijgen. Ik werk evenveel uren als mijn man, maar toch moet ik al het plannen ook nog op mij nemen.’

Een andere mama heeft dan weer het gevoel dat ze soms de enige volwassene in huis is, omdat haar man en haar dochter vechten om haar aandacht.

En een derde mama beklaagt het feit dat haar man alle tijd krijgt voor zichzelf die hij wil, terwijl er voor haar geen tijd overblijft. ‘Ik kan zelfs geen ontspannend bad nemen zonder dat mijn man de baby naar me toe brengt.’

Alleenstaande mama’s hebben meeste stress

Het is natuurlijk belangrijk om te vermelden dat de stress en frustraties van mama’s over hun partner verbleken bij de intensieve stress van alleenstaande mama’s. Het is één ding om te zeggen dat je je soms voelt als een alleenstaande mama, het is iets anders om er effectief eentje te zijn. Alleenstaande mama’s rapporteerden trouwens het hoogste stressniveau van alle mama’s in het onderzoek.

Leren loslaten

Misschien kunnen mama’s wel iets opsteken van die ontspannen papa’s die minder stress kennen, en kan daar al een deel van de oplossing liggen. Er zijn bijvoorbeeld weinig papa’s die tot ’s nachts in de weer zijn om de perfecte Pinterestwaardige cupcakes te bakken voor de verjaardag van zoon- of dochterlief. En daar is niets mis mee, toch? Misschien merkt papa ook niet op dat de living er rommelig bij ligt, maar misschien moet mama dat ook gewoon leren loslaten?

Runkel reist vaak voor het werk. Als hij terug thuiskomt, dan zegt zijn vrouw vaak ‘Het was makkelijker toen je hier niet was. Maar dat betekent niet dat het beter was.’ En is dat niet de essentie?

 

Bron: Today

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes