7038fi.jpg

De Warmste Week van Mama Baas: het Berrefonds

27/10/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat we moeilijke maanden achter de rug hebben, is een understatement. Bovendien zal de Warmste Week er dit jaar helemaal anders uit zien, wat het er voor heel wat vzw’s niet gemakkelijker op maakt om fondsen te werven. Daarom hebben we bij Mama Baas besloten om, in het kader van de Warmste Week van Mama Baas, elke week een vzw in de spotlights te zetten en zo een duwtje in de rug te geven. Deze week bijt het Berrefonds de spits af. Ken jij nog  vzw’s die wel wat aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons dan zeker weten!

De Warmste Week van VRT ziet er dit jaar anders uit: het draait niet meer in de eerste plaats om het inzamelen van centen, maar wel om het verspreiden van warmte. En daar doet het Berrefonds vol overtuiging aan mee. Deze vzw die gezinnen ondersteunt na het verlies van een kind(je)* organiseert voor de allereerste keer een Koesterweek in heel Vlaanderen.

De voorbereidingen voor deze Koesterweek begonnen al afgelopen zomer, want toen riep het Berrefonds iedereen op om zelf en met veel liefde een sjaal te maken. Want zelfs met de nieuwe invulling van de Warmste Week en ondanks de coronacrisis wil het Berrefonds gezinnen in rouw niet in de kou laten staan. Daarom bezoekt deze vzw tijdens de Koesterweek elke dag een andere Vlaamse stad om iedereen de kans te geven over hun kind(je)* te vertellen, om hen te verwarmen met een gratis sjaal en om hen te tonen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.  Dankzij een samenwerking met Veritas kan je nog tot en met 30 november zelfgemaakte sjaals overal in Vlaanderen afgeven in één van hun winkels.

Het Berrefonds voorziet al deze sjaals van een hartverwarmend label om er echte Koestersjaals van te maken. Elke sjaal krijgt bovendien een mooi kaartje met een aantal inspirerende zinnetjes om een gesprek te starten. Zo hopen we dat elke sjaal wat warmte kan schenken aan iemand die het kan gebruiken in deze moeilijke winterdagen. De Koestersjaals zijn ook de ideale start van warme gesprekken. 

Want iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die al te maken kreeg met het verlies van een kind. Vaak is het heel moeilijk om hierover een gesprek te starten. Mensen twijfelen, zijn bang om iets verkeerd te zeggen en kiezen er dan voor om maar helemaal niets te zeggen. Toch is het net uit deze hartverwarmende aandacht van hun omgeving dat (groot)ouders ontzettend veel kracht en hoop kunnen putten.

Het Berrefonds hoopt met deze sjaals heel veel warmte te verspreiden en het taboe rond het verlies van een kind verder te doorbreken. De werking van het Berrefonds zit dankzij Koesterkoffers in bijna alle ziekenhuizen verankerd in heel Vlaanderen, maar er was tot nu toe alleen een fysiek Koesterhuis in Antwerpen. Het is de eerste keer dat de vzw met warme en troostende gesprekken door heel Vlaanderen trekt. Tussen 13 en 20 december zal de caravan achtereenvolgens halt houden in Antwerpen, Mechelen, Hasselt, Leuven, Gent, Brugge, Turnhout en Kortrijk. In Kortrijk heeft het Berrefonds zelfs nog groot nieuws!

Je kan zonder afspraak en in veilige omstandigheden langskomen bij de caravan om een gratis sjaal op te halen voor jezelf of iemand in je omgeving. Een oude caravan wordt door warme vrijwilligers helemaal omgetoverd tot een hartverwarmend, veilig plekje waar je welkom bent als het rouwt in jou. Het Berrefonds zorgt ook voor leuke extra’s, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Op sociale media kan je de hele Koesterweek volgen, want elke dag wordt het bezoek aan een stad afgesloten met de livestream van een kleinschalig concertje in de Koestercaravan. Hier lees je meer over deze Koesterweek. 

Zorg jij mee voor warmte voor alle gezinnen die in Vlaanderen gisteren, vandaag en morgen een kind(je)* verliezen? Het Berrefonds rekent op jou! 

Koesterweek

Het Berrefonds is een warme vzw die al bijna 12 jaar gezinnen ondersteunt na het verlies van een kind*. Ze delen gratis Koesterkoffers uit via ziekenhuizen en andere zorgprofessionals. De kleine Koesterkoffer, voor zwangerschapsverlies en overlijden niet lang na de geboorte, zit vol spulletjes en inspiratie om het bestaan van een lieve baby* vast te leggen. De grote Koesterkoffers voor oudere kinderen tot 12 jaar, werken volgens dezelfde filosofie, maar hebben een aangepaste inhoud om herinneringen te koesteren.

De vzw organiseert naast de Koesterkoffers ook gratis ondersteuning voor gezinnen en zorgprofessionals met lotgenotencontact, praatgroepen, warm vrijwilligerswerk, opleidingen, vormingen, evenementen en 1-op-1 ondersteuning. De volledige werking is gratis en steunt op giften. In het crisisjaar 2020 staan die giften zwaar onder druk, dus kijk zeker eens op www.berrefonds.be hoe je deze vzw kan helpen om hun mooie werk verder te zetten.