Wat eten we vanavond? Zo georganiseerd zijn jullie op het vlak van eten
18/10/2023
Door Mamabaas
Elke dag weer beslissen wat er op tafel komt en dat dan ook effectief klaarmaken, niet altijd eenvoudig. Iedereen zucht wellicht weleens ‘Wat zullen we vandaag eens eten?!’ Tenminste, dat doen wij toch :-). We waren benieuwd hoe georganiseerd jullie dat deel van het huishouden aanpakken. En dat blijkt toch behoorlijk goed georganiseerd!
Menu plannen
62% onder jullie plant altijd (33 %) of meestal (29 %) binnen het gezin wat jullie de komende dagen gaan eten. 35 % plant 5 tot 7 dagen op voorhand welke maaltijden op tafel komen, 30 % doet dat 3 tot 4 dagen vooraf. Bij 23 % is dat 1 tot 2 dagen en slechts 10 % beslist de dag zelf wat er gegeten wordt.
Bij 30 % van jullie staat het menu op een kalender geschreven. Goed nieuws, want dan kunnen jullie gebruik maken van onze gratis te downloaden kookweekplanner (zie verder). 44 % heeft de (ingrediënten voor de) maaltijden in huis en beslist dan op de dag zelf wat op het bord komt.
Inspiratie
Wat eten we vanavond?
Een favoriete vraag in elk gezin. Soms wordt je antwoord op veel enthousiasme onthaald en soms ook niet. Elke dag lekkere én voedzame gerechten op tafel zetten voor het hele gezin is niet altijd even makkelijk, right?
Ook de boodschappen zijn bij de meerderheid van jullie mooi gepland: wekelijks doet 69 % de grote inkopen. 18 % onder jullie doet dat meerdere keren per week, zo om de 2 tot 3 dagen. De supermarkt (fysiek - 75 % of online - 12 %) is daarbij duidelijk de meest bezochte winkel.
Vaste dagen voor bepaalde gerechten hebben jullie minder. Slechts bij 18 % staat elke week op een zelfde dag telkens hetzelfde op het menu. Bij nog eens 18 % zijn er wel vaste dagen voor een gerecht, maar niet wekelijks.
Met jullie kroost houden jullie ten slotte ook rekening bij het koken. 42 % past een gerecht lichtjes aan, zodat iedereen met smaak eet. 22 % kiest bewust voor gerechten die de kinderen ook graag eten. Weinigen onder jullie (6 %) maken nog iets aparts voor de kinderen. 30 % houdt dan weer vast aan het principe ‘iedereen eet wat de pot schaft.’