Koesterweek

Wereldlichtjesdag: toon je hart voor alle gezinnen die een kind* missen

8/12/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Vandaag, de tweede zondag van december, is het ‘Wereldlichtjesdag’. Over heel de wereld worden er vanavond om 19u kaarsjes aangestoken om kindjes die gestorven zijn te herdenken. Want fysiek zijn die kinderen er misschien niet meer, toch blijven ze heel aanwezig bij hun nabestaanden. En het is hartverwarmend om die golf van lichtjes over de hele wereld te zien reizen.

Voor de derde keer luidt deze Wereldlichtjesdag ook de start in van de Koesterweek, georganiseerd door vzw het Berrefonds. Het Berrefonds is vooral bekend van de Koesterkoffers die via ziekenhuizen en andere zorgverleners gratis geschonken worden aan ouders wanneer ze een kindje verliezen. Zo’n koffer zit vol spulletjes om de laatste tastbare herinneringen te maken en een leven lang te koesteren. Denk maar een bewonderbuisje voor een haarlokje of nageltje, koesterbandjes voor levenslange verbondenheid of een knuffel met een zakdoekje vol lichtgevende sterretjes voor eventuele broertjes en zusjes.  

“Elk jaar schenken we zo’n 1.500 Koesterkoffers aan gezinnen, dat zijn er ontzettend veel,” vertelt Christine Vandenhole, oprichter van het Berrefonds en mama van Berre*. “Toch rust er nog altijd een groot taboe op het verlies van een kind. Veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren, zijn bang om iets verkeerd te zeggen en zeggen dan maar helemaal niets. Zeker in aanloop naar de feestdagen is dit voor gezinnen heel zwaar om te dragen. Daarom organiseren we nu voor de derde keer een Koesterweek.” 

koesterweek

De timing van deze Koesterweek is dus niet toevallig gekozen en wil gezinnen een hart onder de riem steken in deze extra moeilijke periode. Het thema van dit jaar is dan ook ‘toon je hart’. Zo zullen 190 steden en gemeenten en heel wat ziekenhuizen een Koestervlag met een groot hart op de hele week laten wapperen. Je kan ook zelf een poster printen om voor je raam te hangen of een mooie hartjespin kopen, een prachtig symbolisch gebaar voor gezinnen in je buurt die een kind* moeten missen.

Daarnaast is er een uitgebreid programma met oa (gratis!) webinars om gezinnen te inspireren om beter om te gaan met hun verdriet na het verlies van een kind. Zo is er bijvoorbeeld  een webinar over zwangerschap na verlies en eentje over survival van de eindejaarsperiode. Ook professionals en framily worden geïnspireerd met tal van webinars, denk maar aan een webinar voor ambtenaren om beter te reageren bij aangifte van een stilgeboorte, een webinar voor HR-professionals rond rouw op het werk of eentje met tips hoe je een gezin kan steunen als framily. 

Naast webinars worden er ook workshops georganiseerd, van yoga over aquarel schilderen tot een voorleesmoment. Zo kan je op verschillende locaties in Vlaanderen een workshop volgen om naamkoekjes te versieren met de naam van een kind* dat gemist wordt. Inschrijven daarvoor kan hier

Het volledige programma van de Koesterweek vind je hier terug. 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes