broertjes maken ruzie

Zo vaak maken je kinderen gemiddeld ruzie met elkaar

11/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De relatie tussen broers en zussen is er vaak eentje van ups en downs. Het ene moment zijn ze beste vriendjes en zouden ze voor elkaar door het vuur gaan, terwijl ze elkaar het volgende moment in de haren vliegen en niets van elkaar kunnen verdragen. Want “hij ademt te luid en dat is irritant” of “waarom wil ze nu net het speelgoedje waar ik mee aan het spelen ben?!” Tja, die ruzietjes horen er nu eenmaal bij, hoe waren we zelf toen we klein waren … Maar hoe vaak maken broers en zussen dan eigenlijk ruzie in hun kindertijd? 

Onderzoekers zochten het uit, en dat aantal ligt behoorlijk hoog, zo blijkt. Doorheen de kindertijd maken broers en zussen namelijk gemiddeld 3.351 keer ruzie met elkaar. Logisch dus dat we soms gek worden van al dat gekibbel! 

Bij kleine kinderen (bijvoorbeeld broertjes/zusjes van twee en vier jaar) zouden er zes conflicten per uur plaatsvinden, ofwel eentje om de tien minuten(!). Als kinderen ouder worden daalt dat aantal tot vier per uur, maar duren de conflicten langer. Ouders zouden daarbij tussenkomen in ongeveer de helft van de gevallen. 

Het kan grappig klinken dat broers en zussen veel kibbelen, maar dat is het zeker niet altijd: volgens een studie zou tot 40% van de kinderen wekelijks gepest of uitgelachen worden door een broer of zus. Dat pesten kan zorgen voor negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld. Bovendien vergroot het de kans dat een kind later gepest wordt door leeftijdsgenoten. 

Opvallend: ouders erkennen vaak niet dat hun kinderen elkaar slecht behandelen, en hebben de neiging de situatie te minimaliseren. Nochtans geeft 74% van de kinderen hun broer of zus weleens een duwtje of een tik als die vervelend doet. 40% gaat nog een stapje verder door te schoppen, slaan of bijten, en 85% van de kinderen is regelmatig verbaal agressief tegen broers of zussen.  

 

Bron: Psychology Today