Mama's drinken buiten koffie

6 tips om het weekend langer te laten duren

16/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Weekend! En 48 uur later lijkt het alsof het er nooit geweest is. Want je host van de ene activiteit naar de andere. Brengt kind 1 naar hier, kind 2 naar daar, kind 3 … Oh, mocht er een magische manier zijn om die twee vrije dagen langer te laten duren. Die is er voorlopig nog niet, maar we hebben wel tips om er meer (voldoening) uit te kunnen halen.

1. Plan je tijd

Het klinkt misschien raar, omdat je de hele week al volgens een agenda of planning leeft. Maar een weekendschema kan je helpen om de juiste activiteiten te plannen om te ontspannen. Stel: je hebt op voorhand afgesproken met een vriend of vriendin om te gaan sporten. Dan is de kans veel kleiner dat je dat plan en de bijhorende ontspanning laat vallen.

En er is nog een pluspunt aan je weekend goed plannen: je hebt iets leuks om naar uit te kijken tijdens de hectische werkweek.

2. Weg met dat scherm

Lijkt de tijd te vliegen wanneer je even neerzit en op je smartphone door social media scrollt? Wel, dat klopt. Studies tonen aan dat mensen die veel op social media zitten een verkeerd beeld krijgen van tijd en zich vaak afvragen hoe die zo snel kon voorbijgaan. Wat schermtijd tijdens het weekend is natuurlijk oké, maar probeer het te beperken.

Een break nemen van tv of social media is een goeie manier om opnieuw dingen te ontdekken die je gelukkig maken in je vrije tijd. Zoals een hobby. Dus pik die weer op of zoek er eentje als je er nog geen hebt. Daag jezelf uit om nieuwe dingen te doen.

3. Doe andere dingen

Dat wil zeggen: andere dingen dan je dagelijkse werk. Zoek activiteiten die compleet verschillen van wat je in je werkleven doet. Zit je voor je job vaak achter een computerscherm? Trek dan naar buiten, luister muziek of bespeel een instrument …

4. Leg het werk neer

Kom je in de verleiding om toch nog even snel iets te regelen voor het werk? Niet doen! Houd je weekend werkvrij. Die afstand tussen werk en vrije tijd is enorm belangrijk.

Leg je werk dan ook ‘uit het zicht’. Laptop? Niet op tafel, maar in de kast. Bureau? Doe de deur dicht. Meldingen van e-mails op je telefoon? Dempen die handel.

5. Vind de juiste balans tussen activiteiten en rust

Je weekend plannen wil niet zeggen dat je het compleet vol moet proppen met activiteiten. Vergeet zeker geen rustmomenten in te plannen. Maar zorg er tegelijk voor dat je niet het hele weekend op de zetel hangt – nu ja, met kinderen … ?

Probeer het juiste evenwicht te vinden. Want een heel weekend ‘niks doen’ is sneller voorbij dan eentje waarin je je tijd hier en daar vult met leuke dingen. Een weekend waarin je energie krijgt, voelt fijner (en langer) aan dan een weekend lummelen. En je start de werkweek met een beter gevoel.

6. Leef in het moment

Beleef je weekend en enkel dat weekend. Nadenken over wat de volgende dagen komt? Niet doen, blijf in het moment. Het is ook het basisidee van mindfulness en het lijkt de tijd minder snel te laten voorbijgaan.

Voel je je gedachten richting je mailbox of een aankomende vergadering gaan? Trek jezelf dan terug naar het heden. Doe een kleine mindfulnessoefening. Noem bijvoorbeeld vijf dingen die je ziet, vier dingen die je hoort, drie dingen die je voelt, twee dingen die je ruikt.

 

Bron: Huffington Post

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes