mama met sweater chilll

7 redenen waarom je niet vraagt aan een vrouw of ze zwanger is

19/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

De vraag die geen enkele vrouw wil horen als het antwoord neen is? Of gewoon niet wil horen tout court? Dat is: ‘Ben je zwanger?’ … Ook de Nederlandse beautyblogster Mascha Feoktistova had er ahum … haar buik van vol. En dus maakte ze de Instagrampagina @nietzwanger aan. Mét de redenen waarom je die vraag NIET stelt, aan geen enkele vrouw.

Instagramaccount niet zwanger

‘Ben je zwanger?’, een vaak goedbedoelde, maar even vaak oncomfortabele of confronterende vraag.

Op @nietzwanger geeft Mascha 7 redenen waarom je de ‘Ben je zwanger?’-schuif maar beter niet opentrekt.

“Hi! Wist je dat de vraag ‘ben je zwanger?’ eigenlijk niet zo leuk is om antwoord op te geven? Ik snap dat je het lief bedoelt, maar eigenlijk kan je die vraag beter niet stellen. In de komende posts zal je beknopt kunnen lezen waarom je deze vraag niet moet stellen. Ik hoop dat het zo duidelijk is!”, staat er bovenaan de pagina.

Daarom is het niet oké om te vragen ‘Ben je zwanger?’

1. Het kan pijnlijk zijn

Mascha: "Misschien wil ik wel heel graag zwanger worden, maar lukt het niet. Wie weet proberen we het al jaren, of zitten we in een ivf-traject. Of het gaat nooit lukken omdat ik onvruchtbaar ben. Het is dan extra pijnlijk als iemand vraagt of je (al) zwanger bent omdat je dan even weer beseft dat je het niet bent."

2. Misschien liep het fout

Mascha: "Misschien ben ik zwanger geweest en heb ik net een miskraam gehad. Wist je dat 1 op de 10 zwangeren een miskraam meemaakt? Misschien heb ik stilgeboorte of verlies van een kindje tijdens of net na de zwangerschap meegemaakt. Dit is heel heftig en emotioneel, het is dan extra pijnlijk als je vraagt of ik zwanger ben."

3. Het is een vervelende vraag

Mascha: "Misschien wil ik helemaal geen kinderen. Ik kies er wellicht bewust voor om niet zwanger te raken. Wie weet heb ik abortus laten plegen om wat voor reden dan ook. Dan is deze vraag vervelend omdat ik wellicht geen zin heb om toe te lichten waarom ik geen kinderen wil."

4. Het zorgt voor druk

Mascha: "Misschien ben ik er (nog) niet aan toe. Ik wil wel kinderen, maar pas over een paar jaar. Door deze vraag voel ik de druk van de maatschappij, alsof ik nu zwanger ‘moet’ zijn. Het blijft mijn eigen keuze."

5. Een bolle buik is niet per se een zwangere buik

Mascha: "Misschien heb ik gewoon te veel sushi op. Of taco’s. Of frietjes. Of groenten waar ik veel lucht van in mijn buik krijg. Een bolle buik betekent niet per se dat ik zwanger ben, ik kan ook heerlijk vol zitten van een goede maaltijd waar ik van heb genoten."

6. Misschien is het nog een geheim

Mascha: "Misschien ben ik wel zwanger maar is het nog pril en wil ik het nog niet vertellen. Wie weet wat er nog kan gebeuren en misschien wil ik dit nog even voor mij houden. Niemand vindt het leuk om te moeten liegen, en nu moet ik in je gezicht liegen. Dit doe ik liever niet."

7. Omdat het mijn lijf is

Mascha: "Of ik nou wel of niet zwanger ben, dit is mijn lijf, mijn leven en mijn keuze om er iets over te delen of niet. Door de vraag te stellen dwing je mij om een statement te maken over iets waar ik op dat moment niet op heb gerekend. Het is een emotioneel beladen vraag voor velen en daarom beter om die niet te stellen."

Ervan leren

Instagram beautyblogster Mascha Feoktistova

Mascha sluit af haar boodschap af met een bedankje voor begrip.

“Ik hoop dat het zo duidelijk is. Bedankt voor het begrip en dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen, ik waardeer dit en ben blij dat je er voor open staat om te leren. Als je vragen hebt over dit thema, kan je ze hieronder stellen.”

“Mensen die de vraag hebben gekregen, laat vooral onder de post die er bij hoort achter hoe dat was, wat het met je deed en hoe je reageerde. Hier kunnen we allemaal van leren.”

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes