anders eendje

Een pleidooi voor neurodiversiteit

21/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Vandaag de dag worden we om de oren geslagen met tal van diagnoses, stoornissen enzovoort. Voor zo goed als alles bestaat er een hokje: neurodivergent, ‘normaal’, hoogsensitief… Af en toe wordt dit als iets slechts gezien, maar is het eigenlijk zo slecht als we denken?

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

Neurodiverse personen worden al te lang als afwijkend bekeken. Wat raar is, want heel wat geleerden hebben zonder het zelf te beseffen de voorbije decennia en eeuwen technieken ontwikkeld om net zo te kunnen denken als personen met neurodiverse gaven.

Neem het alom gekende lateraal denken, een uitvinding uit de jaren 1970 van de vorige eeuw van psycholoog Edward de Bono. Lateraal denken gaat uit van de veronderstelling dat een probleem een begin- en een eindsituatie kent en dat een normaal mens geneigd is om tussen beide de kortste weg te nemen.

Lateraal denken is een oefening om via verrassende omwegen een oplossing te zoeken. Laat dat nu precies zijn hoe een ADHD’er te werk gaat. Die gaat niet van A naar B, maar doet een omzwerving langs het hele alfabet en komt zo tot verrassende, vernieuwende en onverwachte oplossingen.

Bij nader inzien zijn veel technieken om creatief te denken bijna een imitatie van hoe een neurodiverse geest werkt. En dat is niet iets van deze of vorige eeuw. Je raadt het al: zelfs de Romeinen hadden al denktechnieken om anders naar de wereld te kijken.

De stoïcijnen gingen ervan uit dat we niet kunnen kiezen wat ons overkomt, maar dat we wel kunnen kiezen hoe we erop reageren. Als we niets kunnen doen aan een situatie, leggen we er ons best bij neer.

In deze betekenis heeft de term stoïcijns zijn weg gevonden naar onze woordenboeken, als een filosofische richting die gespecialiseerd is in het ondergaan van de dingen. Maar zo zit het stoïcijns denken helemaal niet in elkaar. Ze leggen zich enkel neer bij zaken waar ze toch niets aan kunnen veranderen.

Het heeft bijvoorbeeld geen nut om irrationeel kwaad te worden bij het krijgen van een snelheidsboete, want daar kun je toch niets aan veranderen. Veel interessanter is de stoïcijnse visie dat elke gebeurtenis een uitnodiging is om de dingen anders te bekijken, er voordeel uit te halen, eruit te leren.

Hun motto is: tegenslag kan leiden tot voorspoed. Als er iets gebeurt, reageert een stoïcijn dan ook niet met ‘Oh nee’, maar met ‘Ja, maar’. Tegenslagen kunnen herkaderen zien ze als een belangrijke vaardigheid.

De Romeinse keizer Marcus Aurelius omschrijft het zo in zijn Meditaties: ‘Wat in de weg staat, wordt de weg.’ Dat lijkt misschien een tegennatuurlijke manier van denken voor een normaal denkende, maar een totaal natuurlijke manier van denken voor een neurodiverse persoon.

Tegenslagen worden door stoïcijnen gezien als een leerproces, het leren aanvaarden en herdenken van situaties en zo te komen tot een andere perspectief op de wereld. Die andere blik werd tot nu toe alleen gewaardeerd en gecultiveerd bij filosofen, psychologen, uitvinders en andere creatieve denkers.

Maar het wordt tijd om deze manier van denken te waarderen bij personen die inherent anders denken en van nature met verrassende oplossingen komen. Dat vindt ook de Amerikaanse psychologe Devon MacEachron, die in een interview uit 2018 vindt dat het tijd wordt om neurodiversiteit niet meer opzij te zetten als een afwijking, maar te zien als een verrijking.

Zij gaat zelfs zo ver om te zeggen dat neurodiversiteit een deel is van ‘de menselijke genen en zorgt voor de evolutie van de mensheid, de genen voor autisme en ADHD zijn geen fouten, maar een variatie in het menselijke genoom dat zorgt voor vooruitgang’.

Human neurodiversity should be celebrated, not treated as a disorder

- Devon MacEachron

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

Cover Abnormaal Goed

Veel mensen bevinden zich, meestal zonder het zelf te beseffen, ergens op het spectrum van een neurodiverse afwijking. Ze hebben het gevoel net iets anders te zijn dan wat als 'normaal' wordt gezien. Maar waarom zou 'abnormaal' niet 'abnormaal goed' kunnen zijn?Dit boek focust bewust niet op de vele valkuilen van neurodiverse aandoeningen, maar zet volop in op de bijzondere talenten die er hand in hand mee gaan. Of je nu een diagnose hebt of het gevoel hebt je ergens op het neuroatypische spectrum te bevinden, één ding is zeker: als je jouw unieke talenten op het spoor komt, zul je gerichtere keuzes kunnen maken in je leven en je werk.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes