mama meisje boos

Omgaan met woedeaanvallen van je hoogsensitieve kind

15/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kind heeft een woedeaanval en het voelt alsof je met je rug tegen de muur staat. Even was er rust en het leek het goed te gaan, maar dan ineens heeft je zoon of dochter weer een uitbarsting. Je kind scheldt, gooit met spullen, gaat slaan of begint te schoppen. Dan rijst er maar één vraag: 'Hoe in godsnaam moet ik hiermee omgaan?'

Als je kind woede-uitbarstingen heeft, kan dat voor jou als ouder heel lastig zijn. Vooral als het regelmatig voorkomt en je niet meer weet wat je moet doen. Het is begrijpelijk dat je je machteloos voelt.

Het is dan ook niet raar dat je op een gegeven moment zelf ook negatief gaat reageren op je kind. Dit wil je natuurlijk niet, want diep van binnen weet je dat je kind lief en vriendelijk is. Woedeaanvallen bij kinderen kunnen ontstaan als er te veel prikkels binnenkomen en je kind deze niet goed kan verwerken.

Hoogsensitieve kinderen zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij prikkels intensiever verwerken dan anderen. Het ene hoogsensitieve kind trekt zich dan terug, terwijl het andere kind juist om zich heen gaat slaan. Een woedeaanval lijkt soms uit het niets te komen, maar kan al een tijdje aan het opbouwen zijn.

Het kan bijvoorbeeld in de klas komen door allerlei geluiden, fel licht, de stemming van de andere kinderen en van de leerkracht. Of thuis door ruzie met een broertje of zusje. Ook een combinatie van een feestje, een belangrijke voetbalwedstrijd en nog een toets op school kan overprikkeling veroorzaken.

Als je kind vaak overprikkeld is, is het belangrijk om grenzen te bepalen en te kijken of je activiteiten kunt schrappen. Een duidelijke planning kan hierbij helpen. Yoga- of mindfulness-oefeningen kunnen je kind helpen om beter om te gaan met prikkels. Helaas is het niet altijd mogelijk om woedeaanvallen te voorkomen.

Het belangrijkste is daarom de relatie die je hebt met je kind. Het zou fijn zijn als je weer positief naar je kind kunt kijken en niet de hele tijd hoeft te corrigeren. Dit kun je beïnvloeden door de manier waarop je reageert tijdens een woedeaanval en door naar de positieve kanten van je kind te kijken via complimenten.

Tijdens een uitbarsting is het niet mogelijk om met je kind te communiceren. Bij een gevaarlijke situatie haal je je kind hier rustig uit weg. Besteed geen aandacht aan het negatieve gedrag. Alles dat aandacht krijgt, groeit. Wel is het belangrijk om na een woede-uitbarsting positieve aandacht aan je kind te geven.

Toon begrip voor je kind. Dit kan al veel rust geven. Een compliment kan je kind ook helpen om zich beter te voelen. Geef een compliment over een goede tekening en vraag om nu weer aan de slag te gaan. Vaak gaan kinderen hierdoor terug aan de slag met een beter gevoel.

 

Bron: In het Sleutelbos

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, of een downloadbare PDF.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses