jongen en meisje studeren samen

Hoogsensitiviteit en afleiding: 5 tips om de focus te behouden

1/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Er zit een vlieg binnen. In onze woonkamer. ’t Is een bromvlieg. Zo’n hele dikke. Een die tegen de ramen vliegt. Telkens opnieuw. En door die vlieg is er geen enkel gesprek meer mogelijk. Nu maken bromvliegen wel wat lawaai, maar niet in die mate dat ze ons gebabbel overstemmen. ’t Is haar aanwezigheid die ons afleidt. Met ‘ons’ bedoel ik: dochterlief en mijzelf. We beginnen een zin, zien de vlieg en weten niet meer wat we…

Wat zit erachter?

Hoogsensitieve kinderen ontvangen meer prikkels en verwerken die dan ook nog eens op een intense manier. Niet onlogisch dus dat ze vaak meer tijd nodig hebben. ze zijn vaak snel afgeleid omdat ze veel oog hebben voor nuances, details.

Ze merken veel op. In een klaslokaal zien zij vaak veel meer dan alleen de leerkracht die aan het lesgeven is. Ze zien dat er een scheurtje in de muur zit, dat de leerkracht naar de kapper is geweest, dat een andere leerling een briefje doorgeeft, dat er een vliegje tegen het raam zit…

In ruimtes waar veel geluiden zijn of veel te zien is, is de kans nog groter dat ze niet efficiënt kunnen werken en er dus meer tijd nodig is om bijvoorbeeld de taak voor school te maken, op te ruimen enzovoort. Dit maakt dat ze soms trager lijken omdat ze met zoveel andere dingen tegelijk bezig zijn.

In hun hoofd zijn ze ook altijd bezig. Ze leggen veel verbanden, betrekken veel stukjes informatie bij hun keuzes, gaan alle mogelijke gevolgen en risico’s na, of bedenken een verhaal bij de vlieg die tegen het raam zit.

Dit kost tijd, tijd ze nodig hebben om te leren.

  1. Zoek samen naar focus. Een MP3-speler met oordopjes of een koptelefoon zorgt ervoor dat andere prikkels minder binnenkomen. Kinderen werken zo veel geconcentreerder, waardoor ze efficiënter kunnen werken en minder overprikkeld raken.
  2. Orde en netheid. In het algemeen functioneren hoogsensitieve kinderen goed in een omgeving waar orde is. Dit is zeker niet voor iedereen zo, maar het klinkt heel logisch dat minder prikkels zorgen voor minder afleiding. Vraag je kind wat het nodig heeft om in alle rust te kunnen werken.
  3. Weg met de smartphone. Voor oudere kinderen is het heel belangrijk dat ze hun smartphone tijdens het studeren of het maken van opdrachten wegleggen. Het idee dat je elk moment een berichtje kunt krijgen of dat ze je nodig hebben, laat je concentratie verdwijnen en daardoor ook de efficiëntie. Elk berichtje dat je krijg, zorgt voor twee minuten concentratieverlies. Wanneer je tien berichtjes krijgt in één uur tijd, heb je twintig minuten aan werktijd verloren. Op heel wat hogescholen en universiteiten in België en Nederland studeren studenten samen. Ze leggen hun smartphones dan gedurende ongeveer anderhalf uur echt in een kluisje en bekijken en beantwoorden pas tijdens de pauze alle berichtjes. Er bestaan zelfs apps om aan te moedigen de smartphone niet te gebruiken.
  4. Splits taken op in deeltaken. Het helpt kinderen overzicht te krijgen van wat er allemaal moet gebeuren. Wanneer ze bijvoorbeeld hun speelgoed moeten opruimen en je zou zeggen ‘Ruim nu alles op’, is de kans heel groot dat ze er niet aan kunnen beginnen. Het is te veel, ze hebben geen overzicht. Het helpt dan om op te splitsen in deeltaken, bijvoorbeeld: ‘Wie ruimt er de stiften op en wie de poppen?’ Dit zorgt voor duidelijkheid, voor een focus.
  5. Maak een overzicht. Wanneer ze veel werk hebben voor school, vinden ze het vaak moeilijk om ermee te beginnen, omdat ze niet weten waarmee ze moeten starten. Ook dan helpt het om samen met hen een overzicht te maken. Als ze eenmaal gestart zijn, lukt het hun vaak wel. Je kunt je kind ondersteunen bij het maken van een planning. Leer hem of haar het belang hiervan. Met een goede planning zullen kinderen leerstof gemakkelijker onthouden, omdat ze kunnen herhalen, en zullen ze minder gestrest zijn als ze de deadline naderen. Praat met je kind over hoofd- en bijzaken en stel prioriteiten.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, of een downloadbare PDF.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.