6943fi.jpg

Organiseren als een kei: tips voor drukbezette mama’s

8/09/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

 

Je leven als mama? Druk, druk, druk, drukker, drukst! Kids overal op tijd en ongeschonden afzetten, iedereen thuis behoeden van honger of dorst, tonnen was erdoor draaien, een ellenlange lijst van activiteiten inplannen, verjaardagen onthouden … Oh ja, ook ergens wat werk én me-time tussenproppen. Of sport – haha. Op zoek naar extra timemanagement-tips voor die goed gevulde dagen? We geven je wat inspiratie.

 

Topmama in een chaotische wereld

De beste jongleur ter wereld? Jij! Moeiteloos houd je die balletjes in de lucht. Kinderen, partner, werk, vrienden, huishouden: you’ve got it. Euhm … meestal toch. Soms …? Als het eens meezit …? Of eerder wishful thinking?

Geen nood, mama’s. Om te beginnen, de belangrijkste taak beheers je als geen ander. Je bent een mama. Een topmama! Maar toegegeven, zo’n koters gooien je leven – dat vooraf toch zonder al te veel moeite georganiseerd verliep hè – een beetje overhoop.

Manage your time like a pro

Enkele organisatietips om de dagen wat vlotter of minder chaotisch te laten verlopen.

1. Laat het los

Oftewel: probeer niet altijd alles zelf te doen. Als een Disneyprinses dat kan, jij ook! Vraag gerust om hulp. En ja, je partner is helper nummer 1. In tijdnood en bij een superdrukke agenda is dat meer dan toegestaan.

Een huishoudhulp? Ja, dat lijkt misschien luxe, maar je hebt daarnaast nog genoeg te doen, wees gerust. En weet: er gebeuren heus geen rampen als jij er een keertje niet bent – of toch geen wereldrampen ;-).

2. Hier ligt de grens

Ja, je bent een topmama en dito partner, vriendin, dochter … maar je bent ook menselijk. Je hebt je grenzen. Geef ze aan en dwing vooral jezelf om ze te respecteren. Bepaal op die al te helse dagen wat nu écht belangrijk is. Moet je per se naar die ene borrel met collega’s? Of heb je nood aan een avond in de zetel om bij te tanken?

Loop jezelf niet voorbij, dat wreekt zich. Wordt het je toch even te veel? Dat is geen schande. Probeer dan op tijd de nodige hulp in te schakelen. Als je een beroep doet op een psycholoog, krijg je trouwens een terugbetaling van het ziekenfonds.

3. Perfectie? Nah… nergens voor nodig

Ja, de woonkamer is een hindernissenparcours van speelgoed. Ja, de wasmand puilt een beetje uit – klein beetje maar. En lap, de tafel is nog niet helemaal afgeruimd. En neen, dat is totaal niet erg! Je hoeft je niet schuldig te voelen als je huis er niet piccobello opgeruimd bijligt.

Morgen is er weer een dag. Vandaag sluit je af met een glas wijn, wat chips en een aflevering van je bingewatch serie.

4. Handige planninghelpers

Lukt het niet altijd om alles mooi op een rijtje te houden in je hoofd? Je zou voor minder, als je 10 hobby’s en 25 andere afspraken moet onthouden. Gelukkig bestaan er handige (week)planners. Jep, mama heeft alles onder controle – allez, soms toch :-). En een dagelijks to do-lijstje – lekker old school – kan ook wonderen doen. Geef toe, dat schrappen is altijd leuk.

Nog een aanrader: een gedeelde online agenda met je partner. Weg discussies en verwarring, want iedereen is overal van op de hoogte en kan alles altijd checken.

5. Niet elke dag is baddag

Je kind elke dag afschrobben in bad? Dat is een regel die waarschijnlijk is uitgevonden door … (vul zelf maar in). Met een goed washandje en een grondige wasbeurt zit je even goed hoor. Beperk de badjes tot een keer of drie per week.

Zo, dat is dan vier keer een halfuur – en een volledig onder water gezette badkamer – uitgespaard. Extra tijd voor andere, fijne dingen.

6. Strijken? Dat is zo 2019!

De ultieme tijdswinst? Die strijk laten voor wat ie is! Oké, sommige stuks moeten het strijkijzer gezien hebben. Zo’n gekreuk hemd is maar niks. Maar heel wat dingen hoeven helemaal niet op de strijkplank. Jeans, katoenen T-shirts, sportkledij … Eens goed uitschudden en te drogen hangen. Klaar!

En ook: lang leve de droogkast. Die warme lucht blaast alle vouwen weg.

7. Dubbel kopen is dubbel gewonnen

Koop de dingen die je dagelijks gebruikt meteen in bulk. Dubbel, of zelfs in drie-, viervoud. Pampers, wc-papier en keukenrol, schoonmaakproducten … noem maar op. Je hebt altijd een exemplaar liggen als je het nodig hebt en je hoeft niet holderdebolder naar de winkel te spurten. Ja, dat geldt zelfs voor knuffeldieren – dan raakt dat lievelingsvriendje nooit vermist en vermijd je een tranendal.

8. Dat van de ochtendstond …

Aan je slaap knabbelen, ben je helemaal gek?! En toch, ’s ochtends een halfuur of een uur vroeger opstaan dan de rest van je huisgenoten kan een wereld van verschil maken. Even tijd om in alle rust wat dingen klaar te maken, ongestoord je mails te beantwoorden, een koffietje te drinken in alle stilte ...

En alles went, niet? Na een tijdje vind je je ritme. En dan maar hopen dat die koters niet vroeger wakker worden.

9. Kies het juiste winkelmoment

Niet op zaterdag- of zondagvoormiddag, dat hoeven we je niet te zeggen, toch? Het beste tijdstip om je slag te slaan in de supermarkt of een andere winkel? Net voor sluitingsuur. Veel minder volk en je hebt de luxe niet om te treuzelen. Geen overbodige brol in je winkelkar, gegarandeerd.

10. Me-time

Vergeet die ene belangrijke persoon in je leven niet: jijzelf. Tijd voor jezelf, voor wat verwennerij, hobby’s of sport is vaak het eerste wat erbij inschiet als je een druk huishouden moet regelen. Maar het is o zo belangrijk! Een stevige portie me-time is de beste energiebron. Dus, plan in: die sportmomenten, dat uitje met een vriendin, die deugddoende wandeling alleen … alles wat je gedachten verzet.

Nog op zoek naar een leuke workshop of lezing? Neem een kijkje in een eventkalender. Wist je trouwens dat je voor sport en beweging ook een terugbetaling van het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen kan krijgen?

Je staat er niet alleen voor

Je hoeft het niet altijd op je eentje te doen. Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen staat mee in voor jouw welzijn en dat van je kindje(s). Het steunt je voor en na de geboorte of adoptie van je baby, met tal van geboortevoordelen tot 1000 euro.

En ook later zijn er tal van voordelen voor jou en je kroost. Een tussenkomst voor schoolreizen of kampjes, vaccinaties, logopedie .. noem maar op.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes