mama en kinderen

Alles moet perfect zijn als het op mijn baby aankomt. Of niet?

19/09/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Perfectionism is boring. -

PERFECTIONISME is een manier van leven die veel moeders kennen. Je bent dus zeker niet de enige. Laat mij alvast beginnen met te zeggen dat perfectionisme geen aangeboren gedrag is. Je verwerft het door ervaringen in je leven en door de basisemotie dat je niet oké bent zoals je bent.

Dus ga je je perfect gedragen in de hoop toch de erkenning te krijgen die je nodig hebt. Meestal ontstaat perfectionisme in de kindertijd maar het kan zelfs al ontstaan in de baarmoeder. Je baby marineert immers negen maanden lang in jouw emoties.

Als een moeder tijdens haar zwangerschap al sterk het gevoel heeft dat haar baby ongewenst of ongepland is, dan zal het kindje in de buik dat zeker opnemen. Door het perfectionisme word je heel afhankelijk van de bevestiging van anderen. Je probeert alles zo perfect te doen in de hoop dat er iemand gaat zeggen: ’Dat doe je fantastisch!‘ Je bent niet meer in staat om je zelf die bevestiging of die erkenning te geven.

Van kwaliteit naar valkuil

Tien jaar geleden werd perfectionisme beschouwd als kwaliteit maar stilaan komt men erachter dat het eerder een valkuil is. Volgens Daniel Ofman hebben we allemaal kernkwaliteiten; dit zijn sterktes die iemand kenmerken. Ze maken jou tot wie je bent. Het zijn de kwaliteiten die je beste vrienden en partner opsommen als iemand ze vraagt waar jij goed in bent.

Maar als je doorschiet in die kwaliteit, dan wordt het een valkuil. En dat is exact het geval bij perfectionisme. Je kwaliteit wordt een zwakte. Want geef toe: dat perfectionisme lijkt bij tijden handig, maar meestal is het vervelend en lastig. Je krijgt er uitstelgedrag van en faalangst.

Je wordt ook enorm veeleisend, niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. En ten slotte is het zeer teleurstellend, want wie kan nu ooit de perfectie bereiken? Zeker in je rol als moeder is perfectie onbestaand. Er kan altijd wel iets beter. En wees maar zeker dat je onschuldige baby lak heeft aan jouw nood aan perfectie.

Net op het moment dat jij je kindje dat prachtige, schattige nieuwe truitje hebt aangetrokken geeft het zijn laatste voeding over. Menig moeder gaat dan door het dak. Spijtig eigenlijk, want wat maakt het uit? Je doet gewoon een ander truitje aan en alles is vergeten.

Op een dag zijn er veel momenten waarop je kunt streven naar perfectie, en er zijn evenveel momenten waarop dat door de onvoorspelbaarheid van het leven met een baby weer onderuit wordt gehaald.

Van valkuil naar kwaliteit

Uitgaande van Ofmans visie op kwaliteiten, kunnen we vaststellen dat we een valkuil kunnen ombuigen naar een kwaliteit, gewoonweg door onszelf uit te dagen om een bepaald gedrag te stellen. Als we de vier pijlers van het model van Ofman invullen, zien we dat flexibiliteit jouw uitdaging wordt. Hoe flexibeler jij je kunt opstellen, hoe minder je zult doorschieten in het perfectionisme. Leren omgaan met chaos is een mogelijke volgende stap.

Van valkuil naar kracht

Eerst en vooral is het belangrijk om je er bewust van te zijn (en te blijven) dat perfectionisme een valkuil is en geen doel op zich. Het is ook geen kwaliteit. Misschien is dat al een belangrijke eyeopener waardoor je anders naar de dingen gaat kijken. Niemand verwacht dat je de perfecte moeder bent. Wat betekent dat immers: de perfecte moeder zijn?

Onthoud:

  • Maak een realistische planning van je dag. Je bent moeder geworden en je eerste taak is: voor je kindje zorgen. Als je één extra dingetje kunt inplannen, is dat al heel veel.
  • Leef op het ritme van je baby, hij geeft mooi aan wat er kan en wat niet. Je hoeft niet meer te doen dan dat. Ook al betekent dat dat je een hele dag in de zetel zit, dan is het zo.
  • Vraag hulp aan je partner of aan een kraamhulp en ga even wandelen als ze bezig zijn met het huishouden. Je hoeft niet op hun handen te kijken. Het is oké.
  • Werk aan je zelfliefde. Ook al doe je het niet perfect, toch ben je een goede moeder. Ook al maak je fouten, je mag er zijn. Je kindje ziet je graag. Je bent oké zoals je bent.

 

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes