water drinken

Een gezonde levensstijl voor heel het gezin: het belang van water

18/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Water is een van de belangrijkste nutriënten voor je lichaam en is levensnoodzakelijk door de verschillende belangrijke rollen die het speelt. Water fungeert als bouwmateriaal, als oplosmiddel, als startverbinding in tal van biochemische reacties, als drager voor nutriënten en afvalproducten, als thermoregulator… Je lichaam kan pas echt op zijn allerbest functioneren als het goed gehydrateerd is. 

De regulatie van de waterbalans in het lichaam verloopt dan ook zeer nauwkeurig. Je verliest dagelijks gemiddeld twee liter water door te zweten, te plassen, stoelgang te maken en te ademen. Je moet dus ongeveer twee liter water per dag opnieuw opnemen om de waterbalans op peil te houden. 

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je twee liter water per dag moet drinken. Je voedingspatroon speelt hier ook een rol in. Groenten en fruit hebben een grote waterinhoud en hoe meer je er eet, hoe meer water je dus ook via deze weg binnenkrijgt. 

De kleur van je urine is vaak een goede graadmeter om te kijken of je waterbalans in orde is. Wanneer ze lichtgeel tot kleurloos is, is je lichaam goed gehydrateerd. Wanneer je daarentegen een donkergele kleur ziet, kun je het best een glaasje water drinken. 

Water gepimpt met wat fruit, thee en soep zijn ook goede alternatieven om meer vocht op te nemen. Zelfs koffie kan, aangezien dit niet dehydraterend blijkt te zijn, zoals lange tijd werd beweerd. Wanneer je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je koffie en andere cafeïnehoudende dranken wel beter vermijden. Cafeïne gaat door de placenta en moedermelk naar je baby en kan schadelijk zijn.

En wat met frisdrank? Frisdrank valt onder bewerkte voedingswaren en draagt totaal niet bij aan een gezond lichaam. Typisch bevat frisdrank geen vitaminen of mineralen, maar wel een overdaad aan snelle suikers. Bovendien geeft de zoete smaak je zin in nog meer zoet. 

Jammer genoeg is ook lightfrisdrank niet helemaal onschuldig. Hoewel de zoetstoffen die erin gebruikt worden als veilig worden beschouwd, is er toenemende controverse over hun mogelijke effect op ontluikende metabole stoornissen bij sommige mensen. Zo werd reeds aangetoond dat synthetische zoetstoffen de goede bacteriën in je darmen zouden kunnen verstoren en zo inflammatie en insulineresistentie (het drijvende mechanisme achter diabetes type 2) in de hand kunnen werken.

Tips om meer water te drinken 

  1. Vul bij de start van de dag een grote drinkfles met water, die je overal mee naartoe kunt nemen. Zo heb je overal en altijd toegang tot water en zul je genoeg kunnen drinken. 
  2. Installeer een app op je telefoon die je er elk uur aan herinnert dat je een glas water moet drinken. 
  3. Pimp je water met fruit (aardbei, citroen, sinaasappel) of wat kruiden (munt, gember). Icetea maken kan ook leuk zijn! Pinterest heeft 1.001 recepten  
  4. Maak er een gewoonte van om telkens wanneer je naar het toilet gaat ook een glas water te drinken.

Meer lezen

De Gezonde Mama Gids

In ‘De gezonde mama gids’ leer je wat een gezond voedingspatroon is, hoe je dit kunt toepassen voor jezelf en je familie, en hoe jij je kindjes hier goed in kunt begeleiden. Je ontdekt waarom bewegen zo belangrijk is en op welke manier je dit realistisch kunt inplannen in je drukke levensstijl als mama van kleine kindjes. Jennifer gaat ook in op mentale gezondheid en vertelt hoe jij als mama beter voor jezelf kunt zorgen.

Deze gids vormt een handleiding en een houvast om jouw levensstijl en die van je gezin op een haalbare manier zo gezond mogelijk te maken.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes