mama geeft kleuter waterijsje

Het belang van ‘ja’ zeggen: 3 manieren om dat makkelijker te doen

11/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Als ik denk aan de zomers uit mijn kindertijd, dan komen bij mij meteen de beelden op van een hele dag buiten spelen, kampen bouwen, als avonturiers insecten bestuderen … Maar vandaag stelt de zomer ons als ouder voor nieuwe uitdagingen als het gaat om het verzorgen en entertainen van onze kinderen. En dat kan je dagelijkse leven extra kan belasten. Vandaar: laat maar los en zeg gerust wat meer ‘ja’.

Als moeder van twee kinderen begrijp ik de maatschappelijke en interne druk waarmee we te maken hebben, vooral tijdens de zomermaanden wanneer onze schema's en routines inconsistent kunnen zijn.

Meer ja-momenten met je gezin

Vaak nemen moeders het grootste deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor het gezin en het huishouden op zich. Uit bepaalde onderzoeken blijkt zelfs dat 56 % van de moeders zegt dat ze de huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden zelf doen. En tel daar zeker ook maar bij: medische afspraken van het hele gezin beheren en plannen, verantwoordelijk zijn voor het plannen van de activiteiten van de kinderen …

Ik hoef je niet te vertellen hoeveel werk het allemaal is. Als onze belangrijkste focus is om alles onder controle te houden (beetje als een trein op de rails houden), blijft er weinig ruimte over voor flexibiliteit, aanwezigheid en plezier.

Om het gevoel terug te winnen dat je zorgelozer en meer aanwezig bent, hierbij drie manieren om je instelling wat te veranderen. Zodat je tijdens de zomer minder 'oh nee’- en meer ‘oh ja’-momenten hebt met je gezin:

1. Duw op de rem en vertraag

De tijd gaat zo snel voorbij als je ouder bent. Zoals het gezegde luidt: ‘de dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort’. Ik praat zo vaak met andere moeders die zouden willen dat ze meer tijd konden doorbrengen met hun kinderen.

Eh voilà, hier is die dan! De zomer is het perfecte tijdstip om het wat rustiger aan te doen en jezelf de kans te geven om elk moment dat je met hen hebt te koesteren. Gebruik het als een kans om je schema opnieuw te definiëren - of gooi je schema gewoon overboord. Waarom niet?

Een voorbeeld: vaak houden we onze kinderen uit de keuken als we aan het koken zijn omdat - laten we eerlijk zijn - het een veel langzamer proces wordt als ze erbij zijn. Zoek in plaats daarvan samen met hen een recept waar ze enthousiast over zijn, neem ze mee naar de winkel om de ingrediënten te kopen en kook dan samen. Het is quality time die je met kinderen van alle leeftijden kan delen.

Als bonus hoef je niet alle stappen op één avond te doen. Je kan er drie kleinere gelegenheden van maken om samen tijd door te brengen in één week. Als het avondeten uitloopt wanneer de kleine chefs in de keuken staan, dan moet dat maar. Misschien sla je de badtijd een over of leg je ze wat later in bed. De herinneringen zijn het doel, niet op schema blijven.

2. Verander je mindset

We leven in een zeer productieve, snelle maatschappij met meer afleidingen en druk dan ooit tevoren. Je komt gemakkelijk om vast te zitten in de ‘ik zou moeten’ en de ‘ik moet’ om ons ‘op schema’ te houden.

Maar die mentaliteit kan ervoor zorgen dat je het plezier van de zomer net mist. Besef dat het een unieke tijd is zonder schoolbeperkingen en buitenschoolse verplichtingen. Het geeft je wat meer ruimte voor flexibiliteit, aanwezigheid en plezier.

Een voorbeeld: te laat komen op kamp kan frustrerend zijn. In plaats van je te concentreren op wat er gebeurd is vóór je te laat kwam of wat er zal gebeuren als je er bent, concentreer je je op het moment dat je samen in de auto zit. Zet je favoriete liedje harder, dans en zing om die autorit voor iedereen onvergetelijk te maken.

3. Ga voor ruimte en balans

Ruimte en balans voor jezelf creëren betekent niet dat je om 5 uur 's ochtends moet opstaan om te gaan wandelen - omdat je denkt dat je dat zou moeten doen. Maar nieuwe seizoenen bieden een kans voor zelfontdekking en verandering.

Zelfontdekking kan inhouden dat je onderzoekt hoe je je flow kan behouden en flexibel kan zijn met wat jij en je gezin op dit moment nodig hebben.

Een voorbeeld: als je het gevoel hebt dat je steeds meer ballen in de lucht moet houden, maak dan eens per week een avond zonder plannen om te doen wat het beste voelt voor jou en je gezin.

 

Bron: vrij vertaald naar Motherly