Het chronisch-vermoeide-mama-syndroom, herkenbaar? Tips om een energiedip voor te zijn

Dagelijkse tips tegen moeheid
- Creeër voor jezelf enkele dagelijkse, goede gewoontes. Dat hoeven geen grote zaken te zijn.
- Neem regelmatig een korte pauze, bij voorkeur gecombineerd met een frisse neus halen.
- Maak tijdens je middagpauze een (korte) wandeling.
- Neem hier en daar eens een snipperdag. En probeer werk in het weekend of op avonden te vermijden.
- Plan na het werk iets wat totaal niets met het werk te maken heeft. Even je hoofd leegmaken voor die (drukke) avondrush thuis kan wonderen doen.
- Leg de smartphone even aan de kant. Probeer je schermtijd aan te pakken. We hebben het vaak over telefoons of tablets die vastgegroeid lijken aan de arm van onze kinderen, maar als we eerlijk zijn met onszelf … trappen we evengoed in de schermval. En voor je in bed kruipt nog wat scrollen? Zeker niet doen.
- Pak een probleem aan voor het iets groots wordt. Problemen op het werk, in je gezin, of met vrienden … ook die slorpen energie. Maar vaak hoeft een akkefietje niet uit te groeien tot een probleem. Tackle een onenigheid of ergernis meteen, praat erover met de betrokken personen. Zo ben je de stress en vermoeidheid die ermee gepaard gaat voor.
Gezonde gewoontes = meer energie
Als je goed zorgt voor je lichaam, voel je je fitter en voel je je minder snel moe. Oké, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als ouder stel je jezelf (en je lijf) vaak op laatste plaats.
Maar probeer toch te waken over:
- Voldoende beweging. Een halfuurtje per dag maakt echt al een verschil. Dus die wandeling tijdens je middagpauze is een eenvoudige manier om beweging in je dag te verwerken. Of werk even in de tuin, ga met de fiets naar de winkel. Een sportactiviteit inplannen is natuurlijk ook top.
- Een gezonde en gevarieerde voeding. Volkoren producten, peulvruchten, groenten, fruit, noten en vis zijn aanraders om je energiepeil hoog te houden.
- Niet te veel alcohol. Vooral op de momenten waarop je voelt dat de vermoeidheid begint op te komen of blijft sluimeren, is het beter om alcoholische dranken te mijden. Alcohol kan moeheid erger maken.
Voel je dat je lichaam toch hulp kan gebruiken? Dat kan en mag! Onze huidige, gejaagde manier van leven vreet energie en vraagt veel van je lichaam. Niet gek dat je lichaam dan meer verbruikt dan je opneemt. Magnesium bijvoorbeeld. Als je lichaam daar een tekort van heeft, voel je je extra vermoeid en kan je stressmomenten minder goed verdragen. Jezelf ondersteunen met een supplement, zoals MetaRelax®, om een tekort aan te pakken, kan zeker helpen. MetaRelax® kan je ondersteunen in stressmomenten (dankzij folaat), vermindert je vermoeidheid (folaat, magnesium en vitamine B6), en helpt je spieren te ontspannen (magnesium en vitamine D). Binnen 3 tot 5 dagen zou je al een verschil voelen qua stressverlichting en ontspanning.
Houd je geest fit
Stress, angst, onzekerheid … het zijn energievreters bij uitstek. Staan ze voor de deur? Buitenhouden die snodaards!
- Doe ademhalingsoefeningen. Focussen op je ademhaling is een van de ‘simpelste’ manieren om stress te laten wegvloeien. Je vindt er tegenwoordig ook heel wat apps voor online.
- Plan elke dag iets in wat je leuk vindt. Dat hoeft niet per se iets groots te zijn. Maar zorg altijd voor een moment dat je plezier doet.
- Probeer zo veel mogelijk te blijven doen wat je normaal doet op een dag.
- Soms lukt het niet. Durf dan op de pauzeknop te duwen en het een een periode rustiger aan te doen. Probeer daarna langzaam weer steeds iets meer te doen.
- Durf ‘ja’ zeggen tegen jezelf en ‘neen’ zeggen tegen anderen.
- Schrijf iedere dag op waar je over piekert. Opschrijven helpt om je gevoelens te begrijpen en oplossingen te vinden. Na het opschrijven kan het fijn zijn om even te ontspannen. Maak een wandeling of ga fietsen.
- Spreek met jezelf af dat je maar een half uur of 1 uur per dag mag piekeren. Zeg tegen jezelf als je weer begint met denken over problemen: dat mag straks pas.
- Moet je omgaan met iets heftigs? Neem er de tijd voor. Geef jezelf de tijd. Je mág verdrietig of boos zijn.
- Als je last hebt van angstige gedachten, kan helpen om ze op te schrijven. Op momenten dat je je beter voelt, kan je er ook geruststellende gedachten bij schrijven. Zo kan je de angstige gevoelens beter onderzoeken en veranderen.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.