mama en dochter liggen op de zetel

Hoe het moederschap mij energie geeft én die tegelijk opslorpt

15/01/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama zijn … het is een mix van zoveel verschillende dingen. Het is complex. Mama zijn vervult me met ongelooflijk veel liefde en energie. En tegelijk laat het mijn batterij soms in een recordtempo weer leeglopen.

Jup, want dat is moederschap. Je geeft je eigenbelang op en leert evenzeer om je eigen noden op tijd en stond weer bovenaan je priorteitenlijstje te zetten.

Moederschap is …

… opblijven lang nadat iedereen in het gezin al naar bed is, zodat je enkele momentjes alleen bent. Maar het is ook proberen om toch een paar uur deftige slaap te krijgen … ter voorbereiding van die drukke dag morgen.

… eten bestellen in plaats van een zelfgekookte maaltijd voorschotelen, omdat je gewoon geen eten meer kan maken vanavond. En het is die eeuwige strijd in je hoofd om een menu samen te stellen met alles wat iedereen eet.

… proberen tijd te maken voor je partner. En toch eigenlijk liever niet aangeraakt worden en overprikked zijn op het einde van dag.

… weten dat je tijd moet maken voor jezelf (je bent je er tenminste van bewust, right). Maar ook weten dat je tijd moet maken voor je familie, vrienden en je geliefden.

“Twee stappen vooruit, één stap achteruit. Maar altijd in beweging”

 

… eindelijk je kleintje naar de kleuterschool sturen. Maar constant bang en ongerust zijn over de gevaren die schuilen buiten de vier muren van je huis.

… weten dat je alles doet wat je je maar kan voor je kinderen. En toch het gevoel hebben dat je niet genoeg doet.

… een toegewijde ‘sport’ mama zijn. Maar je toch altijd dubbel moeten plooien om iedereen op tijd op de training te krijgen.

… jezelf verliezen, jezelf vinden, en dan jezelf opnieuw verliezen.

… eindelijk wat quality time vinden met je partner. Maar na enkele minuten in slaap vallen tijdens de filmavond die je zelf wilde.

… eindelijk een moment voor jezelf hebben. Maar geen idee hebben hoe je de tijd gaat vullen.

En moederschap is ook …

… de schoonheid ervaren wanneer je baby eindelijk je borst neemt. Maar ook de pijn en uitputting achter de moeilijke borstvoedingsmomenten die ervoor kwamen.

… je oké voelen bij flesjesvoeding. Maar ook het oordeel daarover voelen van anderen.

… eindelijk die lading kleren in de droogkast stoppen. Maar diezelfde kleren daar dan de volgende dagen laten in zitten.

… de blijdschap die je voelt als je je partner ziet ouderen. En de spijt die je voelt om dat je relatie moeilijker wordt dan ooit tevoren.

accepteren dat je lichaam nooit meer hetzelfde zal zijn. En toch jezelf niet graag in de spiegel zien.

… ervoor kiezen om je carrière verder uit te bouwen. Maar je schuldig voelen dat je niet voldoende tijd hebt met je kinderen.

Moederschap is zoveel

Het is eb en vloed.

Het is een deinende stroming die verandert met de seizoenen. Soms gaat het vlotjes, en op andere momenten is het als de huilende wind voor een storm.

 

Bron: Mother.ly

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes