Hoe kan je iemand helpen die aan een depressie lijdt?
Lees je in over klinische depressies
Het is een waardevolle eerste stap om bij te leren over klinische depressies door informatie op te zoeken over symptomen, oorzaken en behandelingen. Dit houdt ook in dat je inziet dat er een verschil is tussen ‘je verdrietig voelen’ en een depressie. Een depressie is een klinische mentale aandoening met een aantal signalen en symptomen die een grote impact hebben op hoe iemand zichzelf ziet en hoe hij zich verhoudt tegenover anderen en zijn omgeving.
Verdriet is slechts één van die signalen. Andere mogelijke symptomen zijn ook vermoeidheid, gevoelens van wanhoop, veranderingen in slaap- en eetpatroon, suïcidale gedachten, een gebrek aan interesse in activiteiten en zelfs fysieke pijn, zoals hoofdpijn.
Luister naar de ervaringen en wees je bewust van je woorden
Een luisterend oor bieden kan helpen om de gevoelens van eenzaamheid te verzachten die vaak gepaard gaan met mentale aandoeningen. Je hoeft geen getrainde professional te zijn om goed te kunnen luisteren. Probeer wel om weg te blijven van adviezen en oplossingen.
Je kan iemand met een depressie ondersteunen door er te zijn, zelfs wanneer het voor jezelf ongemakkelijk aanvoelt, en de ander te bevestigen. Laat zien dat je zijn of haar gevoelens niet vervelend vindt en luister zonder oordeel. Op die manier bied je de ruimte om veilig te praten over mentale gezondheid en onbekende gevoelens.
Conversaties over mentale gezondheid en depressie kunnen moeilijk zijn, zeker de eerste keer. Het is perfect normaal dat je niet goed weet wat je moet antwoorden. Vermijd echter cliché-antwoorden als ‘Het is gewoon een fase’ of ‘Positief denken!’, die zijn eerder kwetsend dan helpend. Het doet iemand met een depressie meer deugd om te horen dat ze niet alleen staan met hun gevoelens, terwijl je ondertussen erkent dat hun specifieke ervaring uniek is.
Je kan iemand ook steunen door regelmatig iets van je te laten horen en eenvoudige dingen te zeggen als ‘Ik wil dat je weet dat ik hier ben om te luisteren, en dat ik je wil steunen als je hulp wil inschakelen. Ik ben er hoe dan ook voor je.’
Bied steun door activiteiten te plannen of fysiek aanwezig te zijn
Als je merkt dat iemand zichzelf meer begint op te sluiten dan normaal, probeer hem of haar dan te betrekken in geplande activiteiten. Zo kan je samen gaan wandelen, of één keer per week samen een koffie drinken.
Een depressie is emotioneel en fysiek uitputtend. Daarom kan zelfs de kleinste taak aanvoelen als te veel. Tastbare hulp bieden kan die last verlichten. Zo kan je eten brengen, huishoudelijke taken overnemen of even voor de kinderen zorgen. Concrete hulp kan een waardevolle manier zijn om te tonen dat je er bent wanneer de ander niet wil praten of als je niet goed weet wat te zeggen.
Wees realistisch over hoe je kan helpen
Het is belangrijk om ook jezelf niet uit het oog te verliezen en jezelf niet te overbelasten. Op die manier kan je ook op de lange termijn hulp bieden. Wees dus duidelijk over je grenzen over hoe je wel en niet kan helpen. Wees eerlijk en communiceer dat je misschien niet weet wat je moet doen in een bepaalde situatie, maar dat je openstaat om te luisteren en bij te leren.
Je kan er op verschillende manieren zijn voor iemand die lijdt aan een depressie, maar dat is geen vervanging van medische zorg. Moedig de ander aan om professionele hup te zoeken, zonder hem of haar onder druk te zetten. Misschien kunnen jullie samen onderzoeken welke opties er allemaal zijn.
Bron: The Huffington Post