mama slaapt met baby in haar armen

Hoe regel ik zoveel mogelijk slaap voor mezelf?

8/08/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Whatever goodness a man has, it is learned in the lap of the mother. -

WELLICHT IS HET DE DODELIJKE VERMOEIDHEID die de meeste vrouwen het sterkst verrast als de baby een paar weken oud is. Zelfs na vier of vijf dagen kan een enorm gevoel van vermoeidheid je al overvallen. De eerste dagen valt het meestal nog wel mee omdat je lichaam vol adrenaline zit.

Je vindt het dan ook heerlijk dat je dag en nacht naar dat kleine mensje kunt kijken dat net uit jouw lichaam is gekomen. Of je nu bevallen bent met een keizersnede of vaginaal, geen enkele moeder kan geloven dat die grote baby zo opgefrommeld in haar buik heeft gezeten. De eerste dagen ben je dan ook vol bewondering aan het kijken naar de teentjes en de vingertjes.

Hoe ellendig je je ook voelt, je ziet ook het mirakel dat zich heeft voltrokken. Maar daar komt dus een einde aan. Opeens krijg je een klop waar je niet op voorbereid was.

Onderbroken nachten

De reden waarom kersverse moeders zo moe zijn, is even logisch als verrassend. Je hebt natuurlijk in de eerste plaats minder slaap dan vroeger. Je mag onderbroken nachten verwachten. Afhankelijk van je baby, maar ook van de voeding die je geeft, zal je baby om de 2 uur, 4 uur of als je pech hebt om de 45 minuten wakker worden.

Je slaapt dus niet alleen minder, maar ook nog eens onderbroken. En zelfs al geef je borstvoeding en moet je niet opstaan om een flesje te maken, dan nog heb je in het begin een lichtje nodig om je baby te laten aanhappen en zul je de eerste dagen en weken luiers moeten verschonen als zelfs de kippen nog slapen.

Zo kun je deze onderbroken nachten een beetje milder maken:

  • Laat een klein nachtlampje branden zodat je niet te veel licht moet aandoen.
  • Zorg dat je alles bij je hebt om te verluieren en een flesje te maken. Je hoeft dan zelfs niet je bed uit.
  • Laat de kleine slapen in een co-sleeper naast je bed. Voor alle partijen is dit zinvol: je baby voelt zich rustiger en jij moet niet uit je bed als hij wakker wordt.
  • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die borstvoeding geven een betere slaapkwaliteit hebben dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Als je twijfelt over doorgaan met borstvoeding of niet, is dit zeker een valabel pluspunt.
  • Ga op tijd slapen! Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het eerste blok dat je baby slaapt, waarschijnlijk het langste is. Dus als je mee gaat slapen, heb je misschien 2 à 3 uur ononderbroken slaap. Een zaligheid!

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes