6562fi.jpg

Onverwachts vijf weken thuis met de kindjes … Hoe pak je dat aan?

16/03/2020

Heel wat mensen zitten vanaf vandaag onverwachts thuis met de kindjes. Uitstapjes worden moeilijk door de sluiting van veel openbare gelegenheden en de hobby’s van de kinderen vallen weg. Veel ouders moeten bovendien werken van thuis uit. Hoe kom je die vijf weken nu best door?

1. Zorg voor structuur en regelmaat

Hoewel we er alles aan doen om de kindjes niet bang te maken en we enkel de noodzakelijke informatie vertellen,  voelen zij dat er wel iets heel bijzonders aan de hand is. De paniekgolf die door het land gaat, laat hen natuurlijk niet onberoerd. Ze voelen dat er iets vreemds in de lucht hangt. Het is dan ook heel belangrijk om ze een heel voorspelbare, rustige en veilige omgeving te bieden. Niet alleen om de stress tegen te gaan, maar ook om de schoolse structuur toch min of meer aan te houden. Kinderen houden van de voorspelbaarheid en veiligheid die een duidelijke structuur hen biedt.

Probeer dus een bepaald ritme te vinden. Blijf opstaan en gaan slapen op de uren van school. Een complete verstoring van hun bioritme zal de kinderen nog meer van slag maken. Probeer vervolgens de dagen volgens een vast patroon te laten verlopen. Dit kan gaan zoals volgt: ochtendritueel zoals ze naar school zouden gaan, even vrij spelen zodat je als ouder de tijd hebt om even rustig koffie of thee te drinken. Na je rustige moment kan je een speelmoment inlassen met zijn allen. Dat zorgt dat het reservoir van de kinderen helemaal wordt volgetankt aan liefde, onverdeelde aandacht, aanraking, … Nadat dit reservoir helemaal vol is kunnen ze er bijna zeker een tijdje tegenaan. Dit is het moment dat ze weer in vrij spel kunnen gaan en jij enkele taken kan volbrengen.

Het is fijn om de voormiddag even te doorbreken en samen een fruitmoment te houden. Dit verbindt weer iedereen en de reservoirtjes die al een beetje zijn leeggelopen door frustratie, conflict, inspanning, … worden weer volgetankt.

’ s Middags wordt er samen gegeten en de namiddag is een moment om misschien samen even buiten te gaan. Frisse lucht en natuur zijn essentieel om onze weerstand optimaal te houden. En niets zo belangrijk als dat in deze tijden. Daarna moet er even alleen gespeeld worden, want moeten er taken gedaan worden als ouder. Het avondeten is een moment van weer samenkomen en verbinden waarna er weer vrij en alleen kan gespeeld worden tot aan de slaaptijd. 

Zorg dat je in de momenten waarop je samen bent dingen doet die echt opladen: rollebollen, plezier maken, creëren, bewegen, dansen, sensorische spelletjes… Deze activiteiten brengen ons zenuwstelsel in een staat van rust, waardoor conflict wordt vermeden en ons lichaam optimaal functioneert (wat weer noodzakelijk is in het kader van weerstand.)

Schermtijd kan uiteraard ook, het is niet weg te denken uit onze samenleving. Maar weet dat schermen een vorm van verdoven, maar niet opladen.

Uiteraard is het bovenstaand voorbeeld maar een van de vele mogelijkheden en is elke structuur afhankelijk van de interesses en bezigheden van het gezin.

Naast deze dagstructuur is het ook belangrijk om de weekstructuur duidelijk te maken. Dit kan aan de hand van een kalender die je thuis hebt of die je afprint. Voor peuters en kleuters kan je best de structuur van de school of het kinderdagverblijf overnemen. Het meest gebruikte is het versje dat start met ‘Op maandag zwaai ik naar de maan’. Dit is gemakkelijk online terug te vinden met de bijhorende afbeeldingen. Hoe je het precies aanpakt, kan heel erg verschillen. Maar de essentie is dat hoe meer duidelijkheid en structuur je biedt, hoe minder lastig gedrag je kind zal stellen.

Voor peuters en kleuters is het aangewezen om de dagstructuur visueel te maken aan de hand van tekeningen of symbolen. Bij grotere kinderen kan dit mondeling.

2. Las extra zelfzorg in

Hoe meer de kinderen thuis zijn, hoe groter kans dat ze beroep op jou zullen doen. Het is dus heel belangrijk dat je jezelf goed oplaadt om de mogelijke conflicten die zich zullen voordoen te kunnen opvangen. Zorg dat in de dagstructuur verschillende momenten duidelijk staan afgebakend waarop  je niet beschikbaar bent.

Het is sterk aangeraden om die tijd ook tastbaar te maken aan de hand van bijvoorbeeld een timer. Op die manier weten kinderen hoe lang ze even geen beroep op je kunnen doen en weten ze  ook precies wanneer je wel weer beschikbaar zal zijn. Dat zal voorkomen dat ze je voortdurend zullen storen om te vragen hoe lang het nog duurt en het geeft hen duidelijkheid, voorspelbaarheid en dus veiligheid.

Deze weken extra thuis zijn misschien de ideale gelegenheid om wat extra te sporten, te creëren, te mediteren, een boek te lezen dat je al zo lang wil lezen…  Grijp deze kans om iets te doen wat je anders niet had kunnen doen. Alleen zo zal je erin slagen om met veel zin ook steeds voor de kinderen te blijven zorgen.

3. Verbind je extra met je partner

Deze weken zijn de uitgelezen kans om in alle rust te genieten van elkaar. Zelden zal je zo’n lege agenda hebben als nu. Bijna alle sociale activiteiten vallen weg: de ultieme kans om weer fijn samen tijd door te brengen met twee. We schakelen met zijn allen een versnelling lager, wat ons in staat stelt om meer tijd voor elkaar te maken en om een laag dieper te zakken in de verbinding die soms verloren lijkt te gaan in de hectiek van de dag…

4. Ga voor efficiëntie

De meesten worden verwacht aan thuiswerk te doen terwijl de kinderen thuis zijn. Dit vraagt om heel veel efficiëntie. In het kader van het Nieuwe Werken doen de plaats waarop je werkt en het aantal uren dat je werkt er niet toe. Wel gaat het erom dat je zo efficiënt mogelijk werkt.

Tijdens een gewone werkdag gaan er heel wat uren verloren aan even naar een nieuwssite surfen, even sociale media bekijken, een babbeltje met collega’s of andere dingen die niets met het werk te maken hebben. Telkens als je even zoiets gedaan hebt, duurt het een kwartier voor je je weer optimaal kan concentreren. Er gaat dus heel wat tijd verloren op een gewone werkdag. Gooi al die verloren tijd nu overboord en ga voor maximale efficiëntie.

Concreet betekent dit dat jij en je partner zorgen dat je in de voormiddag elk drie uren ongestoord kan werken. Dit betekent echt werken en dus niet starten met even je mails te bekijken of dergelijke. Begin onmiddellijk met die ene lastige taak die veel concentratie vraagt en echt moet gebeuren die dag. In het Engels wordt zo mooi gezegd: ‘Swallow the frog in the morning’. Doe de meest lastige taak onmiddellijk. Het zal je veel voldoening geven tijdens de rest van de dag en dit zal leiden tot fijne contacten met de rest van je gezin.

In de namiddag krijgt elk van jullie een uurtje of anderhalf uurtje om alle taken te doen die minder concentratie vergen: mails beantwoorden, contacten met je collega’s, administratieve taken,…

Concreet zou dit kunnen betekenen dat jij in de voormiddag van 7 tot 10 uur op een plaats kan werken waar de kinderen in geen geval mogen komen. Tijdens die drie uren doe je in opperste concentratie een heel belangrijke grote taak. Daarna mag je partner hetzelfde doen van 10 tot 13 uur. Vervolgens eten jullie samen en gaan jullie even naar buiten met zijn allen. Jij krijgt in de namiddag nog even van 14 u 30 tot 16 uur tijd om wat administratieve taken te doen, je partner van 16 uur tot 17 u 30.  Daarna kan er weer fijn met zijn allen gegeten worden en van elkaar genoten worden.

Er is een reële kans dat jullie even veel werk zullen kunnen verzetten als op een gewone dag op kantoor, maar dan met veel meer verbinding en mooie momenten met je gezin.

 

Meer concrete tips over verbindend opvoeden en moederondersteuning vind je op mamacoach

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes