mama stelt planning op met kinderen

Ik ben een controlefreak. Hoe laat ik alles wat makkelijker los?

22/05/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Control the things you can control. -

CONTROLE is een lastig iets want het kan je leven heel erg bepalen. Uit ervaring weet ik dat heel veel vrouwen er moeite mee hebben. Opvoeding en onderwijs spelen hierin zeker een belangrijke rol. Te allen tijde moet alles beschaafd en gecontroleerd gebeuren. We zouden zomaar eens onszelf kunnen verliezen.

En wat dan? De tegenpool van controle is overgave. Maar hoe gemakkelijk kunnen we ons dezer dagen nog overgeven aan de dingen? Controle is dus ons redmiddel, niet alleen om al onze angsten te bezweren maar ook om ervoor te zorgen dat we onszelf niet verliezen.

Veel moeders geven aan dat controle ook al voor hun bevalling een grote rol speelde in hun leven. De baby in je buik groeit en bloeit ook in zijn eigen tempo en bepaalt dan nog eens zelf wanneer hij geboren wordt. De nood aan controle is voor veel moeders voor en tijdens de zwangerschap al een groot thema.

Op-voeding en onder-wijs

Ik wil graag even een uitstap maken naar de oorzaak van controle. Dat is natuurlijk geen één-op-éénverband maar ik geloof dat er een correlatie is tussen de manier waarop we onze kinderen opvoeden enerzijds en het onderwijs dat ze genieten anderzijds. Het woord ‘op-voeden’ zegt het eigenlijk al: we denken dat we iets te voeden hebben in onze kinderen.

Voor mij betekent het dat we iets in onze kinderen moeten steken, zodat ze groot kunnen worden. In het onderwijs doen ze net het omgekeerde: onder-wijs maakt onze kinderen minder wijs. Veel woorden met het woord ‘onder’ als prefix zijn woorden met een negatieve ondertoon (pun intended), denk maar aan: ondervoed, ondergeschikt, onderbelicht, onderbetaald, onderbezet, onderdanig, onderdrukken en dus onder-wijs.

In ons onderwijs worden onze kinderen kleiner gehouden dan nodig. Enthousiasme, flapuit zijn, luid, luidruchtig, buiten de lijntjes kleuren en meer van die leuke dingen worden in ons onderwijs soms wel getolereerd, maar het zijn zeker geen eindtermdoelstellingen. Kinderen worden getraind om binnen de lijnen te lopen en vooral zichzelf onder controle te houden.

Dit heeft een rechtstreekse invloed op hoe we later als volwassene door het leven gaan. Jezelf onder controle kunnen houden is een mooie kwaliteit, maar niet als het een reflex is. En al zeker niet als je in de stress schiet wanneer de controle je door de vingers glipt.

Verminderen van angst

Controle en angst gaan altijd hand in hand. We proberen onze angst te verminderen door de controle te verhogen. Vergelijk het met ‘meer blauw op straat’ om de angst voor terreur te verlagen. We gaan dus meer controle inlassen in ons leven om de angst te verkleinen. De ideale manier om meer controle te krijgen, is volgens veel vrouwen zich-veel-zorgen-maken.

Maar welke moeder maakt zich géén zorgen? Er is ook ontzettend veel om je zorgen over te maken. En toch kan dat zorgen maken je veel parten spelen en helpt het niet om minder angstig te worden.

Hierbij een paar tips om dat te verminderen.

  • Neem een blad papier en maak een lijst van alle zorgen die je hebt. Daarna schrijf je per zorg je worstcasescenario op. Vervolgens bedenk je per scenario drie oplossingen om de gevolgen in te dijken. Omcirkel dan je favoriete oplossing. En voer die dan ook uit! Vergeet niet om achteraf je zorg te schrappen.
  • Vraag je af of je zorgen écht wel nodig zijn. Zul je je dit dilemma of dit probleem nog herinneren op je sterfbed? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hoe belangrijk is dit eigenlijk? Wat probeer je nu eigenlijk onder controle te houden? Relativeer dus met andere woorden.
  • Leer jezelf een gebaar aan dat jou rust brengt. Je kunt dit gebaar dan maken als je je weer voelt wegzakken in je zorgenstraatje. Je kunt je vingers aftoetsen met je duim, jezelf een knuffel geven, tien keer in- en uitademen, vijf keer op en neer springen, met je tenen wiebelen in je schoenen. Doe dit gebaar meermaals per dag zodat het echt geautomatiseerd is. Het zal je rust brengen als je in de angst en dus ook in je controledrang schiet.

 

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes