mama met newborn

Ik heb het gevoel dat ik altijd maar bezig ben. Is dat bij iedereen zo?

7/05/2024

In haar boek beantwoordt expert Lieve Van Weddingen 101 vragen van kersverse mama’s. De periode na de bevalling is voor veel mama’s immers een zeer verwarrende tijd: je moet omgaan met zoveel veranderingen en emoties. Toch hoef je je zeker niet abnormaal te voelen, want je staat helemaal niet alleen daarbij. Daarom verzamelde Lieve vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama’s.

- Kids make life the best kind of busy. -

WANNEER JE NET MAMA BENT GEWORDEN, komt er ontzettend veel op je af. Zeker bij je eerste kind word je overspoeld door een tsunami van taken en emoties. Je ‘moet’ een heleboel. Dat kan heel beklemmend aanvoelen. Heb je dan geen keuze meer? Hoe zit het dan met je gevoel van vrijheid? Je kunt dan wel in je hoofd denken dat dat nu eenmaal je taak is als moeder, de realiteit is dat je soms met jezelf in de knoei raakt omdat je nu eenmaal ook een mens bent met eigen behoeften.

Vrijheid van keuze

In het prekindertijdperk kon je in theorie overal onderuit als je het niet echt wilde. Geen zin om naar school te gaan, dan veinsde je wel een buikgriepje. Geen zin om naar nonkel Louis te gaan, dan had je opeens veel huiswerk. Geen zin in die teambuilding op het werk, dan verstuikte je toch even je voet? Geen zin om de vaatwasser leeg te maken, dan deed je dat toch gewoon morgen?

Geen zin om te gaan eten met vriendinnen, dan zei je dat toch gewoon? Maar als moeder is er geen ontsnappingsroute. Je baby heeft honger, een vuile luier of moet in slaap gewiegd worden. Je wordt vol-continu voortgeduwd door de ‘moetes van het moederschap’. Dat kan in het begin enorm overweldigend overkomen.

Je voelt je misschien in een keurslijf geduwd waar je niet in wilt zitten. Of je hebt het gevoel dat iemand anders je leven bepaalt. Je voelt je beklemd en opgesloten. Je jaagt jezelf op omdat je constant met alle taken in je hoofd zit die je die dag nog voor de boeg hebt. Die ‘over-druk’ van het moeten zorgt ervoor dat je ook als je eventjes naar de winkel gaat of met je partner een avondje weggaat, geen rust meer vindt.

De overweldiging zit in je lichaam en in je hoofd en onder je huid. Die laat je niet zomaar even achter. Als een constante molen van gedachten, ideeën, plannen en taken raast je hoofd door. Je vindt geen rust wanneer je bij je kindje bent, maar je vindt ook geen rust wanneer je er níét bij bent.

De nachten worden alsmaar korter en slapen wordt alsmaar moeilijker. Want ook dat is iets wat je opeens moet: slapen. Je moet nu slapen want binnen twee uur is die baby er weer. Waar is de tijd dat je kon gaan slapen wanneer jij het wilde en ook wakker kon worden wanneer jij het wilde? Waar is de tijd dat je al moe was na een ‘korte’ nacht van 7 uur?

Hier en nu

Het is een klassieker: leven in het hier en nu. Sommigen noemen het mindfulness, anderen leven in het moment. Hoe je het ook noemt, het kan helpen om je minder overvraagd te voelen. In haar boek Eat Pray Love vertelt Elizabeth Gilbert over een vriendin die bij elke mooie plek die ze bezocht enthousiast zei: ‘Oh, hier wil ik ooit terug naartoe komen.’

Ze vergat hierbij te genieten van het moment zélf. Geniet dus meer van het moment. Je overvraagd voelen heeft alles te maken met te veel in de toekomst leven of met je hoofd nog bij gisteren zitten.

Als ik nog tien taakjes op te knappen heb, dan helpt het mij om niet de hele berg te zien maar de kleine stukjes van de berg. En ik werk de kleine stukjes van de berg beetje bij beetje af. Je raakt altijd klaar met alles, altijd. Er is niks dat zal branden wanneer je iets vandaag niet kunt doen. Just take it step by step.

 

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

BESTEL | MEER INFO

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes