5316fi.jpg

Pak je koffers: een citytrip met kinderen, hoe pak je dat aan?

20/06/2023

Naar aanleiding van onze tiende huwelijksverjaardag, planden mijn man en ik een citytrip. Lekker cliché, naar de stad van de liefde: Parijs. We besloten onze twee dochters, van 5,5 en 7,5 jaar oud, mee te nemen. Een beetje een gok, want zouden ze dat wel leuk vinden, uren rondlopen in een stad waarvan ze de geschiedenis niet kennen (en niet begrijpen) en waar alles heel hard gericht is op volwassenen? Het beeld van twee zeurende meisjes trekkend aan mijn arm zat niet ver weg. En toch namen we het risico.

Het werden 3,5 vermoeiende dagen, waarbij we dagelijks de 10.000 stappen ruimschoots overschreden. Wij als ouders hebben genoten van onze kinderen, hoe ze op hun eigen manier omgingen met de grootsheid en pracht van Parijs. Ja, er was al eens gezeur en geklaag zoals thuis, kinderen veranderen nu eenmaal niet van karakter wanneer ze op vakantie zijn. Dat woog echter niet op tegen hun blije gezichtjes wanneer ze de Eiffeltoren voor het eerst zagen, of toen ze waterspelletjes mochten doen in het Cité des Enfants. De dagen erna vertelden ze nog dolenthousiast over hun avonturen in Parijs. Missie geslaagd!

Wil je ook graag op citytrip met je kind(eren) maar heb je nog twijfels? Hier zijn enkele van mijn tips om een citytrip met kinderen te plannen:

1. Wees voorbereid

Ik ben het type reiziger dat graag vooraf weet, in grote lijnen, wat er te doen valt op de vakantiebestemming. Doelloos rondlopen en zien wat je onderweg tegenkomt, dat werkt niet voor mij. En ook niet voor kinderen, toch niet die van mij want zij wilden constant weten "en wat gaan we nu doen?". Daarbij komt dat Parijs enorm groot is, en het aanbod activiteiten mogelijk nog groter. Ik deed dus online wat research en zocht naar verhalen van mama's die met hun kinderen op citytrip naar Parijs waren gegaan. Ik hield er een lijst wanna-try adressen aan over die kidsproof zijn (met ook kindvriendelijke eetadressen), en maakte op basis daarvan een voorlopige planning op. Met 2 van de 3,5 dagen regen voorspeld, leek me dat best handig.

2. Wees realistisch

Een citytrip met kinderen valt niet te vergelijken met een romantische citytrip voor twee. Het is totaal anders, maar daarom is de ene niet beter dan de andere. Met je partner kan je uitgebreid gaan dineren, een hele namiddag rondlopen in het Louvre of gewoon uren op een terrasje zitten en mensen bekijken. Op reis gaan met kinderen vraagt om een andere tijdsbesteding. Hou rekening met hun noden en behoeften want anders geraak je alleen maar teleurgesteld en gefrustreerd.

3. Wees flexibel

Op vakantie gaan met kinderen, dat is ook rekening houden met onverwachtse gebeurtenissen en humeurwisselingen. Tijdens het opmaken van mijn voorlopige planning besefte ik heel goed dat de kans op aanpassingen reëel was. Dus nee, wij hebben niet alles gezien wat ik vooraf aangekruist had. En dat was meer dan oké. Kind in slaap gevallen in je armen? Dan schrap je dat restaurant tien straten verder en zoek je waar je bent een plek om te eten. Vinden de kinderen kuieren in Montmartre saai en oninteressant, ga dan meteen door naar de volgende buurt. Kom je onderweg een straatartiest tegen? Zet je neer en vergeet even je planning en timing. Neem de dag zoals hij komt en geniet ervan.

4. Bekijk de stad vanuit hun standpunt

Kinderen kijken op een andere manier dan volwassenen naar een stad. Toen ik de Eiffeltoren stond te bewonderen, had mijn oudste enkel oog voor de draaimolen aan de overkant van de straat. Het nemen van de roltrappen in de metrostations was elke keer opnieuw een van de hoogtepunten van de dag. De jongste die al spelend op de mondharmonica rondloopt in de straten van Parijs? Koester dat beeld. Wat zij leuk vinden, lijkt in onze ogen vaak onbenullig en niet speciaal genoeg voor de stad waarin je bent, maar toch is hun beleving veel waard. Laat op je citytrip niet de toeristische attracties een hoofdrol spelen, maar wel de manier waarop jullie de stad beleven, samen als een gezin. Want dat zijn die herinneringen die blijven plakken.

 

Benieuwd wat we allemaal gedaan hebben in Parijs tijdens onze citytrip? Neem een kijkje op mijn blog www.tussendeplooien.be voor een overzicht.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes