5361fi.jpg

Hoe pak je je reiskoffer efficiënt in?

28/07/2020

Elk jaar  is er weer diezelfde frustratie: iedereen kijkt uit naar die lang verwachte vakantie, maar het inpakken wordt meestal uitgesteld en zelfs gehaat. Daarom geef ik hieronder enkele tips om je reiskoffer zo efficiënt mogelijk in te laden. Hopelijk kan ik op die manier een boel stress uit handen nemen.

10 tips

 1. Maak om te starten een lijstje met alle dingen die je per persoon moet meenemen én een gemeenschappelijk lijstje. Zo heb je al een duidelijk overzicht en vergeet je normaal gezien niet veel.
 2. Leg per persoon alles wat in de valies moet bij elkaar. Door dit visueel bij elkaar te zien, kom je meestal tot de conclusie dat je veel te veel kleding meeneemt. Zo kan je al wat selectiever inpakken.
 3. Enkele tips:
 • Door kleding efficiënt te combineren kan je met minder stukken meer combinaties maken. Neem dus vooral neutrale onderstukken (broek/rok/short) mee die je dan kan afwisselen met fleurige bovenstukken (hemd/T-shirt/topje), dat is vooral voor volwassenen een handige oplossing.
 • Voor kinderen vind ik het handig om op voorhand setjes te maken. Ik steek per kind elke keer een T-shirt en short met ondergoed samen in een diepvrieszakje met de naam op. Zo heb je perfect het nodige aantal outfits bij en blijven er geen ongebruikte losse stuks over in de valies. Neem natuurlijk ook enkele reservesetjes mee.

Kleding neemt het meeste plaats in je koffer. Daarom kan je het best 2 technieken combineren.

 • Stijve stoffen zoals broeken en vestjes plooi je op.
 • Zachte stoffen zoals T-shirts en topjes rol je op.

Op die manier kan je onderaan eerst een laagje opgerolde kleding leggen. Leg er een handdoek of plastiek zak tussen en daarop leg je dan je opgeplooide kleding. De onderlaag zorgt ervoor dat er minder plooien komen in je stijve stoffen.

Kleding zoals vestjes kan je ook in elkaar leggen (schouder in schouder) en dan zo opplooien.

 1. Schoenen zijn een echte ramp in een koffer… Leg ze aan de zijkant met de zool naar de buitenzijde en idealiter verpakt in een zakje. Om de verloren plaats in de schoenen op te vullen kan je er gevoelige dingen insteken zoals een zonnebril of een oplader van een mobiel of fototoestel.
 2. Ik maak zelf meestal een aparte koffer met daarin alle producten die kunnen uitlopen. Zeker als je per vliegtuig reist, heb je regelmatig dingen die door de druk toch wat lekken of kapot gaan. Natuurlijk steek je deze producten best nog apart in een afgesloten zak, maar soms is zelfs dat niet voldoende.
 3. Probeer qua verzorgingsproducten kleine flesjes mee te nemen. Naar de vakantieperiode toe zijn er veel merken die speciaal producten in reisformaat op de markt brengen.
 4. Let er goed op dat je medicatie apart opbergt in je valies. Deze moeten absoluut droog blijven. Daarom steek ik pilletjes ook op een andere plaats dan een spray of siroop.
 5. Iets wat evident is maar toch vaak vergeten wordt: label je reiskoffer aan de buitenzijde en aan de binnenzijde.
 6. Pak je spullen gespreid in. Daarmee bedoel ik: wij hebben 4 koffers als we reizen. Een eerste reiskoffer bevat alle producten die kunnen uitlopen en daarnaast dingen die niet kapot of beschadigd zijn (zwemgerief / slofjes / speelgoed dat je kan afspoelen/ …) mocht er toch iets uitlopen.  De andere 3 koffers bevatten een mengeling van kledij van iedereen. Zo heb je bij verlies van 1 koffer toch nog kleren van alle gezinsleden bij de hand.
 7. En als laatste tip : enkel rust en zo weinig mogelijk stress kunnen helpen om vlot in te pakken. Begin dus op tijd aan een goed lijstje. Het echt samenpakken van alles doe je best pas de dag voordien. Zo kan je in één keer alles afwerken.

Ik wens jullie alvast een zorgeloze en efficiënte inpak-sessie toe, en geniet vooral van je vakantie!

Voor meer tips over opruimen en organiseren kan je aansluiten op mijn website www.opruimgroep.be of FBgroep “365x opruimen”

Tina Favache, Opruimcoach

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes