meisje op kamer

Lieve OCD-mama

10/04/2024

Ben jij een OCD-mama die zich schuldig voelt voor haar dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis (OCD)? Dan is deze brief voor jou!

Als je een OCD-mama bent, vraag je misschien om een ruggenprik voor de bevalling, omdat je weet dat het verminderen van de pijn je hersenen zal kalmeren en je zal helpen om van de ervaring te genieten.

Als je een OCD-mama bent, schakel je misschien vroeg over op flesjes en flesvoeding als de baby kieskeurig is en honger lijkt te hebben, omdat je plezier wilt hebben in het eerste jaar en er zeker van wilt zijn dat hij genoeg eet. 

Als je een OCD-mama bent, haal je misschien een hele voorraad babyvoeding in de winkel omdat je wilt dat je kind veel fruit en groenten eet, en je weet hoe hectisch het schema voor volwassenen kan zijn.

Als je een OCD-mama bent, helpt een schoon en opgeruimd huis je om te rustig te worden, vrij te ademen en meer van je gezin te genieten.

Als je een OCD-mama bent, sta je misschien op een kruispunt waardoor je terugkijkt en spijt krijgt van alle dingen die je hebt moeten opgeven of opofferen om je baby op te voeden, ondanks je ziekte. Misschien zeg je wel tegen jezelf dat een OCD-moeder een slechte moeder is. Of misschien praten sommigen je dat gevoel zelfs aan.

Maar raad eens? Hoe diep en afschuwelijk het trauma ook was dat van jou een OCD-mama maakte, je mag er zeker van zijn dat je alles gedaan hebt wat je kon, omdat je zoveel van je kind houdt. Zorgen, angst en schuldgevoel klinken misschien niet superleuk, maar ze komen voort uit een sterke liefde en band met een ander mens.

Lieve OCD-mama, kijk eens hoe gezond, slim en gehecht je kinderen zijn. Ga door. Doe wat goed is voor je gezin.

Lieve OCD-mama, ik weet dat je veel tijd doorbrengt met spijt en ik wou dat ik al die valse schuldgevoelens kon wegnemen. Het komt meer dan goed met je kinderen. 

Dat beloof ik je.

 

Bron: vrij vertaald naar Her view from home