Oké, eerlijk is eerlijk, ik startte pas de tweede week van januari met mijn voornemen… Maar aangezien januari naar mijn gevoel wel minstens 40 dagen heeft, tel ik het als een volledige maand. Elke dag maakte ik een uurtje tijd vrij om te wandelen: meestal zo’n vijf kilometer. Soms wat langer, af en toe wat korter. Het verraste mij hoe snel ik dat nieuwe ritme gewoon was. Zelfs door weer en wind, over ijs, door sneeuw of modder… Elke dag moest en zou er gewandeld worden.
Pittige start
De eerste week waren de wandelingen best pittig. Mijn conditie was rampzalig, mijn hartslag ging telkens de hoogte in. En ik trapte regelmatig op mijn adem, alsof ik een marathon aan het lopen was. Mijn voeten vonden die nieuwe routine geen goed idee, en dat lieten ze ook weten door grote, pijnlijke blaren tevoorschijn te toveren. En dan die vervelende hallux valgus nog, die vooral in mijn gloednieuwe wandelschoenen bleef zeuren. Maar zo snel opgeven was geen optie, en gelukkig maar. Ik voelde al snel verbetering aan mijn conditie, kon makkelijker het tempo blijven aanhouden en mijn hartslag bleef lager.
160 km later…
Nu, een maand (en bijna 160 km!) later, kan ik met zekerheid zeggen dat wandelen mij ongelooflijk goed doet. Ik voel me fitter, meer ontspannen en ik slaap ’s nachts weer beter. Mijn lichaam voelt in het algemeen beter aan: meer en stevigere spieren, een zachtere huid en zelfs al wat minder cellulite. Ik heb een betere doorbloeding, minder last van witte, ‘afgestorven’ vingers en het lijkt of mijn vetlaagje toch wat begint te smelten. Ook al geeft de weegschaal ‘maar’ 2 kg minder aan, ik voel me al een pak minder zwaar. En wat ook mooi meegenomen is: vaak wandel ik samen met mijn man, waardoor we nu meer tijd hebben om te babbelen en kleine, onbenullige dingen te bespreken. Dat kwam er anders nooit van in de dagelijkse rush. Niks dan voordelen dus!
Tips voor meer wandelplezier
Wil jij ook de voordelen van wandelen ontdekken? Dan geef ik je met plezier deze tips mee:
- Zoek een wandelmaatje. Je partner, een vriendin, of iemand anders waarmee je de tijd even kunt vergeten. Samen bewegen is dubbel zo leuk, en je kunt ondertussen ook even je hart luchten.
- Geen wandelmaatje? Beluister dan een leuke podcast onderweg. Je vindt er over allerlei thema’s, over educatieve onderwerpen, of kies gewoon voor een ontspannend luisterboek.
- Beperk je niet tot het dagelijkse verplichte rondje, maar doe kleine verplaatsingen ook te voet. Een uur wandelen is niet altijd makkelijk in te plannen. Maar als je voor korte afstanden soms de benenwagen in plaats van de auto neemt, hoeft dat niet al te veel extra tijd te kosten.
- Zorg voor stevige, waterdichte wandelschoenen en een waterdichte jas. Helaas is ons klimaat niet al te zonnig, dus kun je beter voorbereid zijn op wat regen. Als je niet telkens met doornatte kleren en sokken thuiskomt, zul je minder snel de wandeling overslaan als het wat regent.
- Hou je van cijfers? Neem dan telkens dezelfde route. Dat klinkt ongelooflijk saai, en ik vond het eerst ook heel raar. Maar als je dezelfde route loopt, merk je sneller dat je vooruitgang boekt. En zo weet je ook telkens precies hoe lang je weg zult zijn. Ben je toe aan langere tochtjes? Breid de route dan gewoon wat uit.
- Track je activiteit op je sporthorloge of je smartphone. Gebruik eventueel ook een app om de activiteiten en analyses bij te houden, zo staat je vooruitgang ook echt zwart op wit. Strava is mijn favoriet. De kuddo’s van volgers en het behalen van challenges kunnen een extra stimulans zijn om te blijven volhouden.
Tot zover ziet #poging25 er nog veelbelovend uit, dus in februari wandel ik lustig voort.
Wandel jij ook mee? Tag gerust @mamabaas op Instagram!