8040fi.jpg

Self-care tips voor ouders

25/03/2022

Misschien voel je bij het woord ‘self-care’ weerstand, of zegt de term je niet veel. Self-care brengt je terug naar je ware ik, je essentie. Het is zorgen voor jezelf, zoals niemand anders kan. Want er is niemand die exact weet wat er omgaat in jouw hoofd en lichaam.

Wat is self-care?

Self-care is tijd nemen om je batterijen op te laden. Het is net zoals je auto op tijd naar de garage brengen voor een onderhoud. Als je geen olie in je auto doet, zodat de motor goed gesmeerd is, sta je binnen de kortste keren in pannen met een opgebrande motor. Zorgen we niet voor onszelf, dan roesten we vast en branden ook wij stilletjes op. Je auto een onderhoud geven is een evidentie. Het hoort erbij en je voelt je er niet schuldig door. Een goed gegronde portie self-care moet dat ook zijn.

Stel jezelf de vraag: ‘Als ik morgen mijn schouder breek, zou ik dan de behandeling weigeren?’ Nee, toch?! Je gaat onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis om je schouder te laten verzorgen in de hoop dat deze snel weer genezen is. Want we zijn graag up and running. Onze emotionele en mentale gezondheid is even belangrijk. Zelfzorg is voor jou als ouder en als zorgverlener de manier om te zorgen dat je aan je eigen behoeften voldoet. Wat de rem ook zet op jouw energie, het staat niet alleen je eigen welzijn in de weg, maar ook het vermogen om voor anderen te zorgen en je taken te volbrengen.

Voor self-care heb je moed nodig. In plaats van op je luimen te liggen, moet je gedisciplineerd zijn. Dat lijkt misschien een heftige woordkeuze, toch wil ik je uitnodigen om het eens te proberen. Kies er bewust voor om minimaal tien minuutjes in meditatie te gaan. En zak pas daarna weg in je zetel bij je favoriete programma.

Self-care is alles wat je doet in het voordeel van je fysieke en mentale gezondheid. Het is intentioneel zorg dragen voor de diepste laag van jouw Zelf. Het geeft je vrijheid om vloeiend doorheen de cyclussen van het leven te bewegen. Het gebeurt niet zomaar passief, je moet er actie voor ondernemen. Zorg bewust en met de juiste opzet voor jezelf. Zo moet je niet (over)leven met stress en vermoeidheid en beweeg je naar een gebalanceerde staat van rust en veiligheid. Het geheim van self-care draait niet alleen om het elimineren van stress of spanningen, het gaat er juist om dat je leert omgaan met de ups en downs van heel de menselijke ervaring. Yoga en meditatie ondersteunen dit proces. Daarom zullen zij voor mij altijd mijn eerste self-care rituelen zijn. Ik hoop dat dit voor jou ook zo is.

Self-care tips voor ouders

 • Mediteer onder de douche, adem bewust de warme stoom van het water in en uit.
 • Kies voor echte ontspanning tijdens je pauze in plaats van jezelf te overprikkelen met sociale media.
 • Durf om hulp te vragen.
 • Zet je self-care momenten in je agenda en maak een reminder aan op je telefoon. Hou je aan die afspraak me jezelf!
 • Win je tijd terug. Soms is er gewoon niet genoeg tijd op één dag, dus moet je ergens anders wat tijd ‘stelen’. Zet de tien minuten die je besteedt aan het checken van je mails om in tijd voor jezelf. Die e-mails lopen niet weg!
 • Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel tijd je misschien wel verdoet aan zinloos scrollen? Leg je telefoon aan de kant en zet je op de mat. Geloof me, er is altijd wel wat tijd voor yoga.
 • Drink voldoende water.
 • Eet volwaardige, gezonde ingrediënten. Merk het verschil op tussen wat je energie geeft en wat niet.
 • Lees een hoofdstuk uit een boek en luister naar je favoriete muziek.
 • Ga op tijd slapen en doe indien mogelijk korte dutjes.
 • Beweeg voldoende.
 • Neem in stilte een warm bad en verzorg je lichaam.
 • Neem dagelijks een moment van stilte.
 • Zoek een leuke babysit, zodat je je kinderen niets tekortdoet. Regelmaat helpt hierbij, zo ga je bijvoorbeeld elke week op hetzelfde moment naar de yogales.
 • Zorg ervoor dat je kinderen hun energie kwijt kunnen, zodat zij ook rustige momenten hebben.
 • Laat kindermuziek en tekenfilms je dag niet overheersen.
 • Wees je bewust van de suikerinname van je kinderen, het zit namelijk overal in.

zenparents

Meer lezen?

Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders. Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen. Door concrete self-care tips, introspectie, meditatie en yogasenquences leer je rustmomentjes in te plannen in het vaak hectische leven als ouder. Je vindt hier voor meer info.

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes