Bloedserieus

Te hevig menstrueren: een bloedserieus probleem

8/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Ongeveer één op de vijf vrouwen tussen de 35 en 55 jaar lijdt aan hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Een serieus probleem, en daarom loopt in Nederland deze maand de campagne ‘Bloedserieus’. Bedoeling is vrouwen bewust te maken van het feit dat HMB een medisch erkende aandoening is en dat er eenvoudige behandelopties bestaan. 

De symptomen van Hevig Menstrueel Bloedverlies zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), pijnlijke menstruatie, veel bloedverlies en verlies van stolsels. Vaak hebben vrouwen die lijden aan HMB meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om lekken te voorkomen en moeten ze tampons of maandverband om het uur / om de twee uur wisselen. 

Hormonale veranderingen tijdens de premenopauze zijn vaak de oorzaak van HMB. Ook myomen (vleesbomen) en poliepen kunnen hevig bloedverlies geven. Maar er kunnen ook andere medische aandoeningen aan de basis liggen, zoals een stollingsstoornis, endometriose, adenomyose of PCOS. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het daarom belangrijk om medisch onderzoek te laten doen. 

HMB zorgt trouwens niet alleen voor fysieke klachten, het heeft ook een impact op het dagelijkse leven. Niet in elk beroep kan je bijvoorbeeld zomaar om het uur naar het toilet om van menstruatieproduct te wisselen. En dan is er nog de angst om door te lekken. Verzuim van werk, sport en sociale activiteiten en productiviteitsverlies liggen daardoor op de loer. 

Door een gebrek aan kennis en door de taboesfeer rond het onderwerp is het vaak niet zo duidelijk welke klachten ‘er nu eenmaal bijhoren’ en met welke klachten je beter naar een arts stapt. Bovendien sluipt HMB er meestal langzaam in. De menstruatie wordt elke keer een beetje heftiger en langduriger, waardoor je er langzaam in mee groeit, tot je je plots realiseert dat het zo echt niet meer te doen is. Bij vrouwen midden of eind de dertig wordt dit soms verward met super vruchtbaar zijn, terwijl in werkelijkheid misschien de premenopauze begonnen is. 

Bijna de helft van de vrouwen die hulp zoeken bij HMB doen dat pas nadat ze al langer dan een jaar rondlopen met klachten; 17% wacht zelfs langer dan vijf jaar. Dat blijkt uit een peiling van WOMEN Inc. en Motivation. Maar liefst een derde van de vrouwen zoekt zelfs helemaal geen hulp. Een late diagnose en behandeling hebben nochtans niet alleen invloed op de levenskwaliteit, het brengt ook een onnodig gezondheidsrisico met zich mee. 

En dat terwijl er verschillende behandelopties zijn bij HMB, afhankelijk van de levensfase en de onderliggende oorzaak. Zo kan de huisarts of de gynaecoloog hormoontherapie voorschrijven (denk maar aan de anticonceptiepil of een hormoonspiraal). Myomen en poliepen kunnen via een minimaal invasieve chirurgische ingreep worden verwijderd door de gynaecoloog. En bij vrouwen in de premenopauze zonder kinderwens is een endometriumablatie mogelijk. Bij deze behandeling wordt het baarmoederslijmvlies met behulp van elektrische energie verwijderd, waardoor een vrouw nauwelijks of geen menstrueel bloedverlies meer heeft, terwijl de hormoonhuishouding intact blijft. 

De campagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan om hun menstruatieverhaal te delen. Met elkaar én met hun arts. Zo kunnen vrouwen beter bewust worden gemaakt rond HMB en de mogelijke behandelopties. 

Meer info vind je op de website van Bloedserieus