Angelique

Waarom ik mijn eileiders liet wegnemen op mijn 29ste

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Iedereen zou moeten kunnen leven zoals hij of zij wil. In mijn geval : ik wilde geen kinderen meer, maar ook geen contraceptie meer. Het lijkt misschien een radicale keuze, maar ik besloot om me te laten steriliseren. Door mijn eileiders te laten verwijderen.

Na de geboorte van mijn tweede kindje, wist ik zeker dat ik geen kinderen meer wilde. En mijn man ook niet. Maar ik zat constant met een schrik om toch weer zwanger te geraken.

Geen oordeel

Dus besliste ik mijn gynaecoloog te vragen welke keuzes ik had. Zij legde me uit dat ik kon gaan voor het afklemmen van mijn eileiders ofwel voor een operatie waarbij mijn twee eileiders worden weggenomen. Bij die operatie aan de twee eileiders ben je 100 % zeker dat je niet meer vruchtbaar bent, dus mijn keuze was snel gemaakt.

Mijn gynaecoloog heeft me alles haarfijn uitgelegd, zonder enig oordeel … ook al was ik nog jong. Ik was toen 29 jaar en ik had twee kinderen. Ze begreep me, luisterde naar me en gaf me raad.

Zorgvuldig overwogen beslissing

De operatie was een enorme opluchting. Ik weet dat heel wat vrouwen zo'n operatie niet krijgen, ook al willen ze die zelf. En er waren mensen die ook mij hebben veroordeeld toen ze hoorden over mijn beslissing, die ze te radicaal vonden.

Maar ik ben blij dat ik heb kunnen laten doen met mijn lichaam wat ik zelf wilde. Het is een beslissing die ik zorgvuldig heb afgewogen.

De ingreep zelf gebeurde via daghospitalisatie. Drie kleine gaatjes van een centimeter en het was gefikst. En een weekje thuis van het werk om niks te forceren. Pijn had ik amper, het ‘trok’ enkel wat. En meteen effectief. Ik heb nog altijd een cyclus en mijn maandstonden, maar ik kan niet meer zwanger worden.

Blij voor mij

Angelique

Ik wil eigenlijk echt zeggen dat mensen de vrijheid moeten krijgen om hun leven te leiden zoals ze zelf willen.

Het was mijn keuze, mijn beslissing. Je hoeft het niet proberen te begrijpen. Wees gewoon blij voor mij dat ik mijn wens voor mijn verdere leven heb kunnen vervullen.

Mama Angélique

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes