We worden de hele dag door geprikkeld. We zien, horen, voelen, ruiken … zo ontzettend veel. Op het werk, in je sociale kring, binnen je gezin. En al die prikkels moet je verwerkt krijgen.
Mama zijn is prachtig en tegelijk een pittige uitdaging. Mama zijn geeft liefde en energie, maar kan tegelijk vermoeiend zijn en energie opslorpen.
Net daarom zorg je als mama maar beter heel goed voor jezelf, om de momenten die behoorlijk wat draagkracht vragen door te komen.
Overprikkeling, wat is dat?
Overprikkeling zelf voelt bij iedereen anders, weet Nina Mouton, auteur van ‘Zelfzorg is de basis van alles’ en ‘Elke dag zelfzorg’.
“Als ik overprikkeld ben, lijkt het alsof mijn geest en lichaam van elkaar gescheiden zijn. Alsof mijn hoofd gaat lopen met mijn gedachten en dus niet meer één is met mijn lijf.”
“Voor anderen voelt overprikkeling eerder als een ijl hoofd, als een strakke band rond hun hoofd, een drukkend gevoel of een hoofd dat op ontploffen staat. Nog weer anderen voelen zich vooral opgejaagd of ze voelen tintelingen in hun hele lijf. In welke vorm het zich ook uit: de gevolgen zijn niet min. Overprikkeling kan zorgen voor slapeloosheid, onrust ..."
Eerste hulp bij mama-overprikkeling
Overprikkeling herkennen is de eerste stap, aldus Nina Mouton. Daarna is het belangrijk om te proberen terug te zakken in je lichaam, om voeling te krijgen met je lijf. Om je hoofd en lichaam dus opnieuw met elkaar te verbinden.
Je hoeft daarvoor niet in woede of verdriet uit te barsten, je kan die overlading aan prikkels ook op een andere manier kwijtraken. Door in een stressbal te knijpen bijvoorbeeld, op blote voeten door het gras te lopen, in de tuin te wroeten of te koken.
Of door met je kinderen te spelen – zij voelen trouwens goed aan wanneer hun ouders overprikkeld zijn. Vaak vragen ze op die momenten om samen een spelletje te doen, of om te gaan voetballen of wandelen.
Doe wat werkt voor jou. Kies voor activiteiten die ontprikkelen en je lichaam de kans geven zich te herstellen.
7 (makkelijke) tips voor dagelijkse zelfzorg
1. Laat het (‘moeten’) los
Voel je weerstand voor zelfzorg en komt daar dan nog eens de ‘moeten’-factor bij, dan gaat je weerstand alleen maar omhoog. Zie zelfzorg niet als een extra taak op je to-dolijst. Maar buig het om naar zelfbewustzijn met de vraag ‘wat wil ik?’.
Je ‘moet’ niet jezelf zorgen. Je mag en verdient het.
2. Zet tijd voor jezelf echt in je agenda
De kans is groter dat je echt eens tijd neemt voor jezelf als je het zwart op wit zet. Je gewoon maar voornemen om ene momentje vrij te maken? De kans is groot dat er iets tussenkomt.
3. Schakel hulp in
Alles alleen doen hoeft niet! Kraamhulp als je net bevallen bent, maar evengoed ook iemand die poetst, wat helpt in het huishouden of in de tuin is oké! Gun jezelf dat cadeau en gebruik de vrijgekomen tijd voor jezelf.

Voel je dat je lichaam wat hulp kan gebruiken? Ook dat kan en mag! Het is trouwens niet zo gek dat je lijf soms wat kreunt, want onze gejaagde manier van leven vreet energie. Magnesium verbruik je bijvoorbeeld stevig. Als je lichaam daar een tekort van heeft, voel je je extra vermoeid. Jezelf ondersteunen met een supplement, zoals MetaRelax®, om een tekort aan te pakken, kan helpen. MetaRelax® kan je ondersteunen in stressmomenten (dankzij folaat), vermindert je vermoeidheid (folaat, magnesium en vitamine B6), en helpt je spieren te ontspannen (magnesium en vitamine D). Binnen 3 tot 5 dagen zou je al een verschil voelen qua stressverlichting en ontspanning.
4. Ga voor een digitale detox
Leg je smartphone eens opzij en kijk wat er gebeurt. De wereld blijft draaien … maar jij kan even stilstaan en een keer niets doen. Weer ademen, er wordt niet constant digitaal aan je mouw getrokken.
Een paar uur geen berichtjes bekijken of beantwoorden, niet scrollen door al die picture perfect posts en stories op sociale media, geen ‘dringende’ vragen via mail.
5. Slaap
Klinkt simpel, denk je? Ja, het is ook de simpelste manier om op adem te komen en je lichaam te laten te herstellen. Dus durft maar een keer onder de wol te kruipen met de kindjes. Misschien eerst nog een boek of tijdschrift erbij, en dan knorren.
6. Probeer mindfulness
Neen, je hoeft niet meteen een bergmeditatie te doen – zeker als je dat niets zegt. Maar een laagdrempelige oefening om je weer in het hier en nu te brengen, kan een verschil maken.
Kijk bewust rond en voel: wat zie je, wat ruik je, wat hoor je? Of doe een ademhalingsoefening – daar bestaan intussen heel wat apps voor. Of doe een paar stretch- of yogabewegingen.
7. Beweeg, maar op de manier dat jij het wil
Je moet geen halve marathon lopen, je moet geen kilo’s gewichten in de lucht kunnen steken of naar de crossfit gaan, je moet geen 60 kilometer fietsen aan een stevig tempo. Bewegen is geen moetje.
Bewegen doe je om te ontspannen en dat kan pas als je het plezierig vindt. Een wandeling van 15 minuten met de hond of je baby in de draagzak? Top! Even de muziek luider zetten en dansen? Go for it!
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.