4883fi.jpg

15 dingen die papa’s van dochters moeten weten

8/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een Britse papa van vier dochters vindt het een privilege om zijn dochters te mogen opvoeden. In de voorbije elf jaar heeft hij toch één en ander bijgeleerd, en daarom wil hij zijn tips delen met andere papa’s. 15 dingen waar je rekening mee moet houden als je een dochter opvoedt:

 1. Ze wil geliefd zijn. Je kan dingen kopen voor haar, of je kan haar dingen leren. Maar meer dan dat nog wil ze geliefd zijn. Niemand op aarde kan jouw rol als papa overnemen. Je dochter zal je teleurstellen, zal grote fouten maken en je misschien zelfs de rug toedraaien. Maar laat haar nooit twijfelen aan je liefde voor haar. Kijk haar in de ogen en vertel haar dat je haar graag ziet. Heel veel en heel vaak.
 2. Je hebt een invloed op wie haar toekomstige partner wordt. Het is misschien een beangstigende gedachte, maar de man die je bent voor haar heeft een directe impact op wie ze ooit zal kiezen als partner. Als je het goed doet, dan zal ze met iemand zoals jij willen trouwen op een dag.
 3. Luister naar haar muziek. Als de meisjes bij mij in de auto zitten, dan luister ik mee naar hun muziek: Taylor Swift, One direction, Katy Perry, … Misschien niet de muziek die ik zou kiezen, maar als zij er gelukkig van worden, dan ben ik dat ook.
 4. Ze ziet hoe je haar moeder behandelt. Als je maar één tip van dit lijstje ter harte neemt, laat het dan deze zijn. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen voor je dochter is haar mama graag zien. Het is gemakkelijk om je te focussen op de kinderen. Van het ene kind naar het andere te hollen. Maar vecht voor je relatie en maak er een prioriteit van. Wanneer ik minder tijd maak voor mijn vrouw, dan hebben onze kinderen het moeilijker. Ik denk niet dat dat toeval is. Hou van je vrouw, neem de tijd om samen iets te doen, samen weg te gaan. En toon je kinderen dat je vrouw een minstens even grote prioriteit is als zij zijn.
 5. Zet geen stap achteruit als ze opgroeit. Onze oudste is bijna 11, dus ik heb nog geen ervaring met de lastige tienerjaren, maar ik zou zeggen: laat maar komen! Papa’s die al verder staan beklagen het zich dat ze niet meer emotioneel betrokken zijn bij hun tienerdochters. Het zal een beetje ongemakkelijk zijn voor ons allemaal, maar ik wil er voor hen zijn. Maandstonden, liefjes, oksels scheren, Snapchat, wat er ook op hun hart ligt. Ik wil dat mijn meisjes geen verschil zien tussen de betrokkenheid die ik toonde als papa toen ze 5 waren en wanneer ze 15 zijn. Verdwijn niet wanneer haar emoties en haar lichaam veranderen.
 6. Leer haar om echte push-ups te doen. Mijn meisjes zijn geen watjes. Ze weten hoe ze echte push-ups moeten doen, ze sporten, ze vinden “gooien als een meisje” een compliment, geen belediging. We willen sterke meisjes opvoeden, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. In een wereld waarin vrouwelijkheid gelijkstaat aan prinsessenjurkjes en sprookjes, leer ik mijn meisjes om hun mannetje te staan.
 7. Maak herinneringen. Een vriend vertelde me eens dat het mijn job is om de Chief Memory Maker te zijn thuis. Het klinkt een beetje morbide, maar ik heb misschien nog 50-60 jaar op deze planeet. Dat is niet gigantisch veel, dus wil ik zoveel mogelijk herinneringen creëren met meisjes. We vieren de grote dingen, zoals verjaardagen, maar ook de kleine dingetjes nemen we serieus. Filmavond met het gezin op vrijdagavond. Uitgebreid ontbijt op zondag. Wandeltochten in het weekend. He moet niet duur of speciaal zijn, als het maar met goede bedoelingen is. Zorg dat je dochter een hoofd vol herinneringen met haar papa heeft.
 8. Leer haar zien dat het niet rond haar draait. Het is fantastisch als we inzien dat de wereld niet rond onszelf draait. We doen het niet perfect, maar we proberen onze meisjes te tonen dat het leuker is als ze niet egocentrisch zijn. Dat ze niet altijd gelijk moeten hebben. Dat ze niet altijd de eerste moeten zijn.
 9. Ga naar haar evenementen. De meeste papa’s van jonge kinderen bouwen ondertussen ook een carrière uit, dus het is niet altijd mogelijk om aanwezig te zijn. Maar doe je best, ook als het niet je favoriete ding is. Ik haat het filmpje waarin een papa op de dansvoorstelling van zijn dochter op zijn smartphone naar het voetbal zit te kijken. Ik hou net zoveel van voetbal als elke man, maar wees even enthousiast op een balletvoorstelling als wanneer je in de zetel naar het voetbal kijkt.
 10. Nabijheid staat niet gelijk aan aanwezigheid. Ik vergeet dat vaak, moet ik toegeven. Het feit dat je er bent, betekent nog niet dat je er ook echt bént. Leg je gsm aan de kant wanneer je thuiskomt. Je dochter ligt niet wakker van Twitter, Facebook, je e-mails of Whatsapp. Ze wil tijd met je doorbrengen, met je spelen, bij jou zijn.
 11. Kam haar haar en lak haar nagels. Mijn vrouw doet dat meestal, maar ik vind het belangrijk dat ik zelf ook een staartje kan maken. Ik kan nagels lakken als een echte kampioen. En zij hebben mijn nagels ook al vaak gelakt. Toon dat een man zacht kan zijn.
 12. Spendeer tijd met haar alleen. Ik wou dat ik het vaker deed, maar zelfs eens om de paar maanden is beter dan nooit. Op zo’n moment toon ik haar hoe een man een vrouw moet behandelen. Ik open de deur voor haar, betaal de rekening, kijk in haar ogen, en geef haar het gevoel dat ze het meest fantastische meisje ter wereld is. Dat hoeft niet veel te kosten. Een wandelingetje, een fietstochtje, een uitstapje naar het ijssalon. Als het maar vol goede bedoelingen is.
 13. Haar hart is mooier dan haar uiterlijk. Weet je wat, papa? Het is jouw job om je dochter te vertellen en een miljoen keer te herhalen dat het haar innerlijke is dat haar ver zal brengen in het leven. Meisjes opvoeden in deze sensuele wereld is niet vanzelfsprekend, maar ze moeten weten dat ze zich niet moeten neerleggen bij het idee dat mooi gelijkstaat aan een maatje 36 of dat ze alles moet tonen wat ze in huis heeft als ze een kamer binnenwandelt.
 14. Knipper niet met je ogen. Ze noemt je papa, geniet van die rol, zo hard je kan. Want het vliegt voorbij.
 15. Vergeef je me? Ik vergeet puntjes 1 tot 14 vaker dan ik zou willen toegeven. Ik doe mijn best, en ik weet zeker dat jij je best doet. Maar als ik het verpest, als ik haar kwets, en als mijn intenties beter waren dan mijn acties, dan leer ik om haar vergiffenis te vragen. Geen simpele sorry, maar een vraag tot vergiffenis. Zet je op haar niveau, geef toe dat je ook maar een mens bent en dat je soms fouten maakt. Ze zal het je vergeven.

 

Papa’s, er is een prachtige rol voor jullie weggelegd, vergeet dat niet!

 

Bron: The Huffington Post

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes