4857fi.jpg

Papa deelt 10 waardevolle lessen na de dood van zijn zoontje

12/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De Britse Richard Pringle en zijn vrouw Jen moesten vijf jaar geleden afscheid nemen van hun zoontje Hughie. Een jaar na datum schreef Richard een pakkende post op Facebook, waarin hij de meest waardevolle dingen deelde die hij had geleerd na de dood van zijn zoontje. Hij hoopte zo andere ouders te kunnen inspireren. Het bericht werd ondertussen al meer dan 5.000 keer gedeeld. Het blijft dan ook een prachtige boodschap om even bij stil te staan.

Richard Pringle

Hersenbloeding

Hughie had te kampen met een hersenziekte, waardoor hij een klein risico liep op een hersenbloeding. Hoewel die kans maar 5 procent was, sloeg het noodlot in augustus 2016 toch toe. Het jongetje was pas drie jaar … Zijn papa deelde de tien dingen die hij had geleerd in het jaar na de dood van zijn zoontje:

10 waardevolle levenslessen

  1. Je kan nooit te veel kussen of te veel liefhebben.
  2. Je hebt altijd tijd. Hou op met wat je aan het doen bent en speel mee, al is het maar voor een minuutje. Er is niets zo belangrijk dat het niet kan wachten.
  3. Neem zoveel foto’s en maak zoveel filmpjes als je maar kan. Op een dag is dat misschien het enige wat je nog rest.
  4. Spendeer geen geld, maar tijd. Denk je dat het ertoe doet hoeveel je uitgeeft? Nee, wat je doet is van belang! Spring samen in de plassen, ga wandelen. Zwem in de zee, bouw samen een kamp. Heb plezier. Da’s het enige wat kinderen willen. Ik kan me niet herinneren wat we allemaal kochten voor Hughie, maar ik weet wel nog wat we samen hebben gedaan.
  5. Zing. Zing samen liedjes. Mijn gelukkigste herinneringen zijn die waarop Hughie op mijn schouders zat of naast me zat in de auto terwijl we onze favoriete liedjes zongen. Er worden herinneringen gecreëerd met muziek.
  6. Geniet van de kleinste dingen. Van de nachten, van bedtijd, van verhaaltjes voorlezen. Samen aan tafel, luie zondagen. Geniet van die kleine dingen, want het zijn die dingen die ik het meeste mis. Laat die speciale momenten niet ongemerkt voorbij gaan.
  7. Kus je geliefden altijd als je weggaat. Als je het vergeet, keer dan terug en kus hen. Je weet nooit of het je laatste kans is om dat te doen.
  8. Maak saaie dingen leuk. Naar de winkel, lange autoritten of een wandeling: het moment om gek te doen, grapjes te vertellen, te lachen, te glimlachen en je te amuseren. Het zijn alleen taakjes als je ze zo opvat. Het leven is te kort om geen plezier te maken.
  9. Hou een dagboek bij. Schrijf alles op wat je kleintje doet waar je blij van wordt. Schrijf de grappige dingen op die ze zeggen, de schattige dingen die ze doen. Wij hebben dat pas gedaan nadat we Hughie verloren, zodat we ons alles zouden blijven herinneren. Nu doen we het ook voor Hettie, en we zullen dat ook doen voor Hennie. Je zal die herinneringen die je hebt opgeschreven voor altijd kunnen bijhouden, en als je ouder bent kan je terugkijken en elk moment koesteren.
  10. Als je je kinderen bij je hebt, om ze slaapwel te kussen. Om samen te ontbijten. Om naar school te wandelen. Om naar de universiteit te brengen. Om ze te zien trouwen. Dan ben je gezegend. Vergeet dat nooit <3.

 

Bron: Het Laatste Nieuws