7727fi.jpg

Waarom reality televisie en leven met kinderen eigenlijk hetzelfde is

19/10/2023

Als mijn kinderen ‘s avonds in bed liggen en ik naar televisie kijk, dan valt er mij altijd iets op. Naar welk programma ik ook zap, ik herken wat ik zie op televisie. Of beter nog: het is alsof ik naar mijn eigen leven kijk. Elke keer opnieuw. Toen werd het mij duidelijk. Leven met kinderen is hetzelfde als elk reality programma op televisie. Zonder te overdrijven. Of misschien een klein beetje. Maar wie soms iets leest van mij, weet dat mijn fantasie soms een loopje neemt.

Het begon met Big Brother. Want, wat zie ik naast mijn televisie staan? Onze babyfoon met live zwart-wit beelden die elke nachtelijke kuch registreert. 24u op 24u kijken we mee. Ons toilet is het equivalent van de dagboekkamer. Het enige plekje waar je denkt heel even op je gemak te zitten, totdat er iemand tegen jou begint te praten. In ons geval de oudste die komt zeggen dat de jongste plasticine aan het eten is. Weg sfeer.

De hele dag debiele opdrachten uitvoeren: dat doen onze deelnemers thuis ook. Weliswaar van een hoger niveau dan die op televisie. Wat niét overeenkomt is het wegstemmen van de deelnemers. En geef toe, we wilden allemaal soms stiekem dat dit mocht.

Temptation Island? Check. Binnen een andere context, maar de technieken en scenario’s zijn zo herkenbaar. In plaats van vrijgezelle vrouwen proberen je eigen kinderen je te verleiden om … een fruitsapje of schermtijd te krijgen.

Jij moet weerstaan aan de verleiding om toe te geven aan een leven van rust en zonder gezeur. Ondertussen staat je échte temptation aan het keukeneiland een kakapamper te verversen terwijl jij een boterham met choco eet.

Temptaaaaaaaation.

Occasioneel gaan jullie op date, naar het speelpleintje bijvoorbeeld, en begint het spel opnieuw van vooraf aan om bijvoorbeeld een ijsje te krijgen. De verleiding is zo groot om dat gezaag te stoppen … En dan gebeurt het. Je geeft toe en plaatst dan maar een leuke foto op Instagram omdat je kind enkel met een ijsje bereid is om te lachen op foto. Waarna ‘s avonds bij het haardvuur je vrouw, terwijl ze door haar feed scrolt, in een colère schiet als ze de beelden ziet. Je hebt de afspraak geschonden, het vertrouwen is weg … De volgende dag neemt ze zoete wraak en gaat ze een pannenkoek eten met haar verleiders.

Over naar Blind Gekocht. Check. Al je geld kwijt, maandenlang onzeker wachten op de grootste verrassing van je leven en dan iets krijgen dat je totaal overmant. Dat heet bij ons: een zwangerschap. Er is geen instuif maar een babyborrel in de plaats en wenen doe je ook. Iedereen geeft je goedbedoelde tips over hoe jij jouw huis moet onderhouden of in ons geval: hoe de baby in leven houden. Maar er lekt altijd wel iets.

En we weten allemaal: een kind kost een huis.

Over naar een programma met iets minder kosten: The Voice. Check. Je kind kreeg van haar peter de laatste cd van K3, inclusief een veel te luide cd-speler voor kinderen. Met schelle stem is je kind van ‘s morgens tot ‘s avonds bezig het beste van zichzelf te geven.

Wij zitten in onze stoel. Met onze rug naar onze kinderen. Tot ik moegetergd op tafel sla, mij omdraai en het uitroep: ‘t Is dan gedaan zeker met dat zingen?!’

De deelnemer barst geschrokken in tranen uit. Mijn hart breekt. Ik neem ze bij mij en bied haar een plaatsje in mijn team aan.

Het meest voor de hand liggend programma in deze blogpost moet ongetwijfeld De Mol zijn. Check. Het unieke is dat in jouw geval het aantal mollen toevallig gelijk staat aan het aantal kinderen dat je hebt. Je merkt dag na dag dat elke opdracht totaal mislukt. De groep slaagt er nooit in om deftig te eten aan tafel, de badkamer proper te houden of hun bord uit te eten. En elke dag verdwijnt er geld uit de pot.

Beste vrienden, de opdracht van vandaag is opnieuw faliekant mislukt.

Elke. Keer. Opnieuw.

Maar evengoed denk ik aan Switch. Check. Elke ouder komt ooit met de geniale vondst om met een spaarkaart te werken. Na vijf stickers krijgt je kind een beloning. Alleen slaagt de deelnemer er zelden in de finish te halen, worden de flauwe papamopjes van de presentator zelden geapprecieerd en lijkt het alsof de deelnemers de spelregels ter plekke verzinnen.

Ik kan blijven doorgaan met vergelijken. Soms is het moeilijk, dat geef ik toe. Ik zou kunnen zeggen dat ons gezinsleven lijkt op dat van De Verhulstjes maar dan zonder geld, villa en teveel aan vrije tijd. Maar alvast tot de volgende lottotrekking gaat die vlieger naar Saint-Tropez niet op.

De Container Cup kan wel nog. De container is de kamer van mijn kinderen. Al hun speelgoed staat kriskras door elkaar, wordt heel vluchtig even gebruikt en de deelnemers roepen het kot bijeen als ze er mee bezig zijn. Mijn vrouw en ik zijn de commentatoren van dienst. Helaas zijn we ook de kuisploeg om alles proper te maken na de opnames.

Eigenlijk komt een programma als Expeditie Robinson nog het dichtst bij ons leven: het constante gezaag naar eten en gejengel over verveling. Overleven, dat is de essentie van het programma en dat lijkt een makkie in vergelijking met twee kinderen die op hetzelfde moment uit alle lichaamsopeningen snot, kak of terugkerende spaghettisaus vrijgeven. Om 3u ‘s nachts.

Dat, beste lezers, is het echte leven. Dat is échte reality televisie. Moesten ze daar nu eens een televisieprogramma van maken.

 

Deze blog verscheen eerder hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes