papa ververst luier

Zijn vaders lui of zorgen moeders te veel?

28/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoe geëmancipeerd we ook denken te zijn, stiekem blijven de rolpatronen toch erg traditioneel. Luiers verschonen, kinderkledij kopen of speelafspraakjes inplannen: heel vaak is het vooral de moeder die dit soort dingen doet. Het Nederlandse bedrijf ‘De Pot Op’ stelde zich de vraag: pakken moeders vanzelf te veel de zorgrol op zich? Of zijn vaders gewoon een beetje lui? 

Vandaag de dag is er meer en meer oog voor een meer evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken tussen man en vrouw, maar in de praktijk blijken het toch nog steeds de moeders te zijn die de meeste zorgtaken voor de kinderen op zich nemen. Dat merken ze ook bij ‘De Pot op’, een Nederlands bedrijf dat een app voor zindelijkheidstraing lanceerde: niet minder dan 90% (!) van de gebruikers van die app zijn moeders. 

Tijd om aandacht te vragen voor die genderongelijkheid, vonden ze bij ‘De Pot Op’, en ze lanceerden de campagne #metpapadepotop. Want ook vaders kunnen toch prima aan de slag om hun kindje zindelijk te krijgen? 

Voor die campagne werkt het bedrijf samen met een aantal dadfluencers die laten zien hoe zij hun vaderrol opnemen. Zo banen zij het pad voor de volgende generatie. Want echte emancipatie betekent niet alleen dat ook moeders kunnen gaan werken als ze dat willen, maar ook dat vaders meer zorgtaken op zich nemen. Een zwangerschap kunnen ze tot nader order niet overnemen van de moeder, maar veel andere taken wél. Zindelijkheidstraining is daar een goed voorbeeld van. 

Voor de campagne werden een aantal vaders geïnterviewd. En wat blijkt? Een belangrijke motivatie om hun kindje zindelijk te krijgen, is voor papa’s het geldbesparingsargument. Luiers kosten een €600 per jaar, logisch dus dat het mooi meegenomen is als die kost wegvalt. 

En, hoe zit die rolverdeling bij jullie? Verschoont hij ook gewoon luiers en zit hij gezellig naast jullie kindje op het potje? Of vallen die taken toch eerder op jouw nek? 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes