Lorentia

3 heerlijke herfstige recepten

21/10/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Herfst. De temperaturen dalen, stormweer is nooit veraf, de blaadjes vallen en het regent vaker dan we zouden willen. En dan is er niets leuker dan lekker knus binnen te zitten en iets lekkers en hartverwarmends op tafel te toveren. Lorentia Veppi geeft je graag wat inspiratie met deze 3 heerlijke herfstige recepten uit De tafel van Lorentia

Luiewijvenpasta met spek & mascarpone

Dit gerecht is ideaal voor drukke doordeweekse dagen wanneer je na het werk nog iets lekkers op tafel wilt zetten, maar geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Binnen een halfuur tover je een smakelijke maaltijd op tafel die zelfs na een lange dag niet zoveel inspanning vraagt. Het is eenvoudig, voedzaam en vol van smaak! Perfect voor wanneer je trek hebt in een snelle, maar bevredigende maaltijd zonder in te boeten aan kwaliteit. 

luiewijvenpasta Lorentia

Ingrediënten

Voor ongeveer 4 personen

  • een scheut olijfolie
  • 2 rode uien (fijngesnipperd)
  • 2-3 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
  • 250 g spekblokjes natuur
  • 500 g kerstomaten
  • 500 ml passata
  • 2-3 blokjes groentebouillon
  • 250 g mascarpone
  • 500 g penne of rigatoni (of pasta naar keuze)
  • 50 g verse bladpeterselie
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op een middelhoog vuur.
  2. Voeg het spek, de fijngesneden ui en knoflook toe en laat dit enkele minuten zachtjes sudderen.
  3. Zet ondertussen een grote kookpot water op het vuur en voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Breng dit aan de kook.
  4. Snijd de kerstomaten doormidden en voeg ze toe aan de pan met de ui en knoflook. Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen.
  5. Voeg de passata toe aan de pan en kruid met peper, zout en drie blokjes groentebouillon. Roer goed door.
  6. Voeg vervolgens de mascarpone toe en roer tot deze volledig is opgenomen in de saus.
  7. Zodra het water kookt, voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij al dente is.
  8. Giet de pasta af wanneer hij gaar is en voeg hem toe aan de saus in de pan. Voeg een beetje kookvocht toe om de saus een gladde textuur te geven.
  9. Laat het geheel kort pruttelen om de smaken te laten vermengen.
  10. Hak de peterselie fijn en strooi deze over het gerecht net voor het serveren.
  11. Voeg gemalen Parmezaanse kaas toe!

Geniet van je heerlijke pasta. Serveer er eventueel stokbrood bij. Buon appetito!

Lasagne al ragù 

Lasagne is voor mij meer dan een gerecht; het is een ervaring die warmte en comfort brengt. Het herinnert me aan die eerste keer dat ik het zelf maakte, op een zondagmiddag, en hoe elke laag pasta, ragu en bechamel voelde als een stukje thuis. Lasagne is een gerecht dat altijd goed smaakt en iedereen samenbrengt, of je het nu met familie of met vrienden deelt. Het biedt niet alleen smaak, maar ook een gevoel van thuiskomen en de magie zit in de liefde en zorg die je erin stopt. Het is simpel, maar altijd perfect comfortfood.

Ingrediënten 

Voor 8 personen 

lasagne Lorentia

Saus

  • olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 kg gemengd gehakt (varkens- en rundergehakt)
  • peper en zout
  • lookpoeder (naar smaak)
  • basilicum (naar smaak)
  • 1,5 liter passata

Lasagne

500 g verse lasagnebladen (uit de koelafdeling in de supermarkt)
200 g beenham (in stukjes gesneden)
4 bollen mozzarella (in plakken gesneden)
300 g geraspte mozzarella
250 g Parmezaanse kaas (geraspt)
2 potten kant-en-klare bechamelsaus (600 g)

Bereiding 

  1. Saus bereiden
    Verhit wat olie in een grote pan en bak de gesnipperde ui en geperste knoflook tot ze glazig zijn.
    Voeg het gehakt toe en bak het rul. Kruid met peper, zout, lookpoeder en basilicum naar smaak.
    Voeg de passata toe en roer goed door. Laat de saus 15-20 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken zich goed mengen.
  2. Lasagne bouwen
    Verwarm de oven voor op 185 °C (heteluchtfunctie).
    Vet een ovenschaal in of bekleed deze met bakpapier.
    Begin met een laag saus op de bodem van de schaal. Bedek met een laag lasagnebladen, gevolgd door een laag saus, ham, een paar plakken mozzarella, geraspte mozzarella, een schep bechamelsaus en wat geraspte Parmezaanse kaas.
    Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag saus, bechamel en een royale hoeveelheid geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas bovenop.
  3. Bakken en afwerken
    Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de lasagne 40 minuten in de oven op 185 °C.
    Verwijder de folie en zet de lasagne nog 5 minuten onder de grill, zodat de kaas lekker krokant wordt.
  4. Laten afkoelen
    Laat de lasagne afkoelen in de ovenschaal en snijd deze pas aan als ze lauw is. Dit zorgt ervoor dat de lasagne goed zet en de smaken beter tot hun recht komen.

TIP 
Heb je saus over? Je kunt die 3 dagen in de koelkast bewaren.

Brownies 

Er is iets magisch aan brownies. Die intense chocoladesmaak, de smeuïge textuur en dat vleugje decadentie maken het voor mij het ultieme dessert. Iedere hap voelt als een dikke, warme knuffel op een koude winterdag. Alsof je even helemaal wordt omringd door comfort en geluk.

Ik hou ontzettend van zware, fudgy chocoladedesserts, en brownies staan met stip bovenaan mijn lijst. Ze hoeven voor mij niet luchtig of licht te zijn – hoe rijker en voller, hoe beter. Een perfecte brownie heeft een zachte, bijna smeltende binnenkant, een licht krokant korstje, en een smaak die je doet glimlachen vanaf de eerste hap.

Of je ze nu eet met een bolletje vanille-ijs, een scheutje warme chocoladesaus, of gewoon zo uit de schaal (want laten we eerlijk zijn, soms is wachten geen optie), brownies blijven mijn ultieme comfortfood. Dit recept is mijn persoonlijke favoriet om die chocoladeknuffel met iedereen te delen.

brownies Lorentia

Ingrediënten 

Voor 16-20 squares

  • 230 g ongezouten boter
  • 70 g cacaopoeder
  • 5 eieren
  • 400 gcassonade
  • een scheutje vanille-extract
  • 130 g bloem
  • 250 g chocolate chunks

Materiaal 

  • vierkante bakvorm (20 x 20 cm)

Bereiding

  1. Brownies voorbereiden
    Verwarm de oven voor op 170 °C (heteluchtfunctie). Smelt de boter en de cacao en meng ze in een mengkom.
    Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen, zodat ze goed worden opgenomen en het mengsel een mooi geheel vormt.
    Voeg vervolgens de bruine suiker (cassonade) toe en klop het geheel tot een homogene massa.
    Voeg een scheutje vanillearoma toe terwijl je het deeg klopt.
    Spatel voorzichtig de bloem en chocolate chunks met de hand door het beslag tot alles goed gemengd is.
  2. Bakvorm voorbereiden
    Bekleed de bakvorm met bakpapier en/of vet deze in met gesmolten boter. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig.
  3. Bakken
    Bak de brownies in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten (de exacte baktijd kan variëren per oven). Controleer of de brownies in het midden nog een beetje ‘wiebelig’ zijn voor die smeuïge textuur.
    Haal de bakvorm uit de oven en laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm.

Voor het beste resultaat: zet de afgekoelde brownies nog minstens 3 uur in de koelkast.
Snijd ze vervolgens in stukken en bewaar ze in een luchtdichte doos. In de koelkast kun je ze 7 dagen bewaren, op kamertemperatuur 5 dagen.

TIP
Brownies zijn het lekkerst op kamertemperatuur! Dus wanneer je er zin in hebt, haal je een paar stukken uit de koelkast, laat je ze even op temperatuur komen en smullen maar!
 

Meer lezen: De tafel van Lorentia 

De tafel van Lorentia

Voor fans van Lorentia Veppi is er nu ook De tafel van Lorentia, waarin Lorentia 50 van haar favoriete recepten deelt die drukbezette ouders moeiteloos op tafel kunnen toveren. Geen ingewikkelde ingrediëntenlijst of urenlang zwoegen in de keuken, maar slimme, smaakvolle gerechten die je gezin keer op keer laten genieten. Van doordeweekse toppers tot echte weekendklassiekers: zelfs de uitgebreidere recepten zijn makkelijker dan je misschien verwacht. 

Dit boek is niet alleen een kookboek, maar ook een liefdevolle ode aan de keukentafel waar herinneringen worden gemaakt. Van de traditionele Italiaanse keuken over oer-Vlaamse gerechten of een vleugje Azië tot Amerikaanse vibes: het boek neemt je mee op een smakelijke ontdekkingsreis.