vermoeide mama met newborn baby

Het lijkt alsof mijn partner en ik alleen nog maar bekvechten. Gaat dat voorbij?

13/06/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- The fight is over when the fight is over. -

JE BENT ZONDER TWIJFEL HEEL ERG MOE. Vermoeidheid is een draak als het op geduld en tolerantie aankomt. Bovendien zijn jouw partner en jij volop aan het wennen aan jullie nieuwe leven. Door de komst van jullie baby zijn de kaarten herschud en liggen ze nu anders op tafel.

Je bevindt je in een heel verwarrende fase en je hebt weinig bekends om op terug te vallen, dus kom je in een soort stresssituatie terecht. En stress maakt een mens kortaf en prikkelbaar. Je draagkracht is lager dan de draaglast. Dit is echt een tijdelijk gegeven, dus geen paniek.

Ontzwangeren

Ze zeggen weleens dat je negen maanden zwanger bent en dan negen maanden moet ontzwangeren. Ik geloof dat dit klopt. Je lichaam en geest moeten zich aanpassen als je bevallen bent. Je dacht misschien dat je van alle kwaaltjes in de zwangerschap onmiddellijk verlost zou zijn, zodra je je baby in je armen hebt, maar dat is een misvatting.

Fysiek duurt het ongeveer zes tot acht weken voor je hersteld bent. Emotioneel en mentaal kan het echter veel langer duren eer je helemaal op je plooi bent. Meld dit ook aan je partner zodat hij of zij weet wat er gaande is, en niet denkt dat je door te bevallen opeens een ‘momster’ bent geworden.

Stel hem gerust dat dit van tijdelijke aard is en dat je ooit weer de lieve, rustige vrouw zult worden, maar dat je tijd nodig hebt om te wennen aan je nieuwe rol en vooral mentaal je weg moet terugvinden.

Veel voorkomende klachten in de eerste weken na de bevalling zijn:

  • Slaapproblemen (ook al ben je heel moe, toch val je moeilijk in slaap of is je slaap onderbroken);
  • Moeilijke stoelgang;
  • Stress en gespannenheid;
  • Schildklierproblemen (zeker laten checken);
  • Vergeetachtigheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Bekkeninstabiliteit;
  • Haaruitval (bij vrouwen begint dit ongeveer als de baby een maand of vier is);
  • Humeurschommelingen.

Meer lezen?

 
Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes