7491fi.jpg

10 huishoudtips voor mama's en papa's (to be)

2/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby zet je wereld op z'n kop, en (soms) ook je huishouden. Vooral die eerste weken: je zit misschien nog op je roze wolkje en ziet het leven door je vermoeide, roze bril. De was stapelt zich op, de vaatwasser is al een paar dagen vol, je hebt al dagen niet meer gedoucht, je lakens zouden dringend ververst moeten worden. Maar who cares? Jouw kersverse baby is alles wat telt. Totdat er geen ontsnappen meer aan is.

Om het hoofd koel te houden en het draaglijk te maken (want met weinig uurtjes slaap lijkt snel alles onmogelijk), hebben wij tien tips verzameld om het huishouden snel en efficiënt te doen verlopen (er is zelfs tijd voor een dutje!).

 1. Hallo draagzak, hallo jouw twee handen vrij!
  Is jouw baby een echte koala? Wilt-ie niets anders dan gedragen worden? Heel schattig en lief. En ook heel normaal, want een mini heeft affectie en nabijheid nodig. Maar op een gegeven moment heb je toch echt je twee handen nodig om iets te kunnen doen. Gebruik een draagzak, en je wereld zal veranderen!
 2. Productiviteit, wanneer jij het wil
  Bepaalde zaken moeten gebeuren, maar die volle wasmand lijkt net de Mount Everest. En laten we dan nog niet over dat koken spreken. De vermoeidheid eist zijn tol. Maar heb je al eens stilgestaan bij momenten waar je wél energie hebt? Gebruik die energie om dan die huishoudelijke taken van jouw lijstje te schrappen. Wedden dat je er dan minder tegen opziet en ze niet wil uitstellen?
 3. Dutjes voor baby, dutjes voor jou
  Baby slaapt? Ideaal! Zo'n rustmomenten kun je efficiënt benutten. Snel de huiskamer wat opruimen? De boodschappen opruimen? De lakens verversen? Wat mailtjes beantwoorden? Je beste vriendin opbellen om bij te babbelen? Vul deze momenten in zoals jij ze wilt! Maar gebruik deze dutjes ook om zelf een dutje te doen. Met voldoende slaap, kan je de hele wereld weer aan!
 4. Prioriteren, wie z'n best doet zal het leren
  Keuzes maken! Dit zou jouw motto moeten zijn als nieuwe ouder. Soms had je vanalles gepland voor je dag: het huis van boven naar beneden kuisen, kleerkast uitruimen, je koelkast en diepvriezer ontdooien en schoonmaken. Maar soms roept het leven je terug en leg je jouw waslijst even opzij om met de kinderen te spelen of op familiebezoek te gaan. Loslaten, is niet altijd gemakkelijk, maar het bespaart je veel tijd, energie en stress.
 5. To do-lijstje
  Wat kan helpen bij prioriteiten stellen is een to do-lijstje. Zo behoud je een overzicht van alles wat moet gebeuren in het huishouden. Maak korte lijstjes per dag, anders zal het snel onoverkomelijk lijken. Maar hier ook: lukt het vandaag niet om bepaalde taken van jouw lijstje te schrappen? Morgen is een nieuwe dag. Lukt het wel om de taken te doen? Rust dan lekker uit, neem een leuk boek, een koffietje en plof lekker op de bank. Wees vooral niet te streng voor jezelf!
 6. Alle begin heeft een einde
  Je kent het wel: je plooit de propere was en wordt afgeleid door een Whatsapp-berichtje, de vaatwasser is gestopt met draaien en de baby is wakker geworden. Conclusie? De was is nog steeds niet geplooid. Probeer telkens met één taak te beginnen, en deze ook af te maken. Want anders ontploft je huis in een mum van tijd.
 7. Een opgeruimd huis in een vingerknip
  Iedereen wil dat kleine wondertje komen bezoeken: grootouders, ooms en tantes, meter en peter. En jij wil natuurlijk dat jehuis er piekfijn uitziet. Maar je hoeft daarom niet heel je huis een grondige poetsbeurt geven. Neem snel stof af en ruim de rommel op in de woonkamer. Dit kan je makkelijk doen wanneer je baby slaapt. En een handig trucje is om alle deuren van de andere kamers gewoon te sluiten. Zo zien ze de rommel daar niet liggen!
 8. Natuurlijke producten
  Een iets concretere tip: vermijd toxische schoonmaakproducten te gebruiken. Geef de voorkeur aan natuurlijke huishoudproducten, zoals azijn of baksoda om je huis schoon te maken. Al gehoord van liniment voor babybilletjes? Een mengsel van kalkwater en olijfolie! En is de luier ontploft en hangt de body vol? Laat die in de zon drogen! Zo verdwijnen de vlekken ook.
 9. Durf hulp te vragen
  Ook al is dat niet gemakkelijk, hulp vragen is meer dan normaal. Durf de buren te vragen of zij even naar de bakker kunnen lopen. Durf je mama te vragen om een paar gerechten te koken. Kraamzorg of poetshulp is ook een oplossing. Zo kan je het huisonderhoud aan de poetshulp overlaten en heb je meer tijd voor leukere dingen, zoals tijd met je gezinnetje!
 10. En vooral niet vergeten: je doet het goed!
  Een positieve mindset doet wonderen. Focus op wat je al hebt gedaan. Wees blij met wat wel gelukt is. Iedereen heeft goede en slechte dagen. Er zijn dagen waar alles spik en span is, en er zijn dagen waarop je huis wel ontploft lijkt.  Maar hey, je doet het goed! Je bent een topper van een vrouw of man, je bent potjandorie een baby op deze wereld aan het groot brengen!

 

Thomas Bogaerts, Huishoudhulp 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes