mama en dochtertje zetten samen koffie

Daarom vraagt deze mama haar kinderen nooit om te ‘helpen’ in huis

26/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoe vaak stelde jij al deze vraag aan je kindjes: ‘Wil je mama even helpen met …?’. Vaak? Dat is niet zo gek en ook niet overdreven. Toch hanteert een Amerikaans mama van drie een ander aanpak om haar kinderen in huis ook wat te laten doen.

Sam Kelly (@samkelly_world op Instagram) zegt zelf dat ze vermijdt om de uitdrukking ‘helpen’ te gebruiken als het gaat om het werk in het huishouden.

100 % teamwerk

"Als we dingen zeggen als 'mama helpen', impliceren we dat het de feitelijke taak is van mama om het huis te runnen en dat alle anderen haar alleen maar 'helpen' om haar in die rol te ondersteunen. Maar dat is de boodschap die we hier proberen te deconstrueren."

"Het is niet de taak of rol van mama om alles voor het huis en het gezin te regelen terwijl alle anderen hier en daar een handje helpen," legt Kelly uit. "Het huishouden is 100 % teamwerk. Dus in plaats van het woord 'helpen' te gebruiken, gebruik ik het woord 'werken'."

Werk is niet negatief

Dus in plaats van je kind te vragen om je te helpen met het uitladen van de vaatwasser, kan je zeggen: "Hé, kan je samen met mij de vaatwasser leegmaken?".

mama en dochter maken samen rugzak klaar

"Het gebruik van het woord 'werk' communiceert ook de boodschap dat de dingen die komen kijken bij het in orde houden van een huis echt werk zijn – het zijn niet alleen zaken die weinig tot geen inspanning vereisen of altijd leuk of plezierig zijn voor mij als mama, gewoon omdat ik een moeder/vrouw ben," gaat Kelly verder voordat ze erop wijst dat het niet betekent dat de term 'werk' een negatieve connotatie hoeft te hebben.

"Het labelen als werk hoeft niet negatief te zijn. Het is zelfs gezond voor kinderen om werk als moreel neutraal te zien en als iets waarmee ze vertrouwd kunnen raken," voegde ze eraan toe.

"Het verhogen van hun tolerantie en op hun gemak zijn met werken door simpelweg het woord 'werk' te gebruiken in plaats van 'hulp' zal hun veerkracht vergroten."

Sterkere familieband

Naast het feit dat je kinderen samen met jou in het huishouden moeten werken, hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat het aanmoedigen van je kinderen om klusjes te doen hen kan helpen om gelukkige, gezonde en succesvolle volwassenen te worden door eigenwaarde en onbaatzuchtigheid bij te brengen en de basis te leggen voor een goed arbeidsethos.

Het versterkt ook de familieband als iedereen samenwerkt. Zorg ervoor dat je je kleintje taken geeft die passen bij zijn of haar leeftijd en begin met ‘leuke’ dingen, zoals huisdieren eten geven, planten water geven en afstoffen.