Te veel speelgoed op één plaats in je woning? Geen nood! Dat komt in heel veel gezinnen voor. Vooral in gezinnen met verschillende kinderen in diverse leeftijdscategorieën kan dit weleens uit de hand lopen.
Het is ook opvallend dat hoe meer speelgoed er is, hoe minder er mee gespeeld wordt, omdat je kind gewoon het overzicht verliest. Kinderen kunnen namelijk maar beperkt in zich opnemen wat er beschikbaar is.
Beperkte de ruimte
Het is ideaal om te starten met het afbakenen van de speelzone. Door deze zone voor jezelf en je kinderen duidelijk af te bakenen, kan je ook bepalen wat je stockeerplaats voor speelgoed kan / mag worden.
Werk in de omgekeerde richting:
Bepaal dus niet de hoeveelheid, die je dan vervolgens in 1 of 2 kasten gaat proppen, maar kies een kast en vul die met het speelgoed. Behoud daar vooral de regel: vol = vol.
Beperk het speelgoed
Maar wat doe ik dan met het overige speelgoed ? Het speelgoed dat dus niet in die ene kast in de speelruimte kan?
Daar komt het doorschuifsysteem dan aan te pas!
Zo start je :
Voorzie een aantal bakken die je op een extra plaats (buiten de speelhoek) kan stockeren. Ideaal hiervoor zijn (doorzichtige) bakken die je gaat labelen.
Verdeel dan AL het speelgoed in groepen: bv blokken / poppen / auto's / keukengerief / diertjes / …
Bepaal dan hoeveel van deze groepen effectief een plaats kunnen krijgen in je beschikbare plaats in de speelhoek (zonder te proppen!).
De overige groepen, die je dus in die extra bakken gaat stockeren, gaan in het doorschuifsysteem.
Dat wil zeggen dat je op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 1x per maand, de speelgoedbakken / speelgoedgroepen gaat wisselen tussen de stockageplaats en de actieve speelhoek.
Zo creëer je afwisseling en uitdaging omdat er altijd wel iets ‘nieuws’ is.
Ook zal je kind creatiever en intensiever met het aangeboden speelgoed spelen, omdat hij/zij een beter overzicht heeft.
Enkele tips
Heeft je kind in een bepaalde speelgoedgroep geen interesse meer? Zet het dan voorlopig terug even weg. Haal het 2 maand later nog een keer terug boven. Is er dan nog steeds geen interesse, dan kan je overwegen om het weg te doen.
Bepaalde kinderen spelen met een bepaald soort speelgoed heel graag. Je kan deze groep dan ook continu aanwezig laten om te combineren met andere dingen.
Probeer deze techniek zeker even uit. Je zal merken dat zowel jij als je kinderen aangenaam verast zullen zijn van het effect van dit doorschuifsysteem!
De creativiteit van je kinderen zal zeker gestimuleerd worden en ik ben er zeker van dat speelgoed opeens op andere leuke manieren zal gebruikt worden.
Meer info en leuke tips kan je vinden op www. Opruimgroep.be
Veel plezier !
Tina Favache
Opruimcoach & Auteur ‘Mijn Opruimboek’