Hoe kun je je wasroutine zo efficiënt mogelijk maken?
Hoe ga je te werk om een goede wasroutine in te voeren ?
STAP 1: was verzamelen
De basis van deze hele routine wordt natuurlijk gevormd door de wasmanden of wastrommels waarin de vuile was wordt verzameld. Iedereen heeft er wel 1 of enkele in huis. Maar … staan deze manden wel op de juiste plaats? Het klinkt raar, maar is er strategisch nagedacht over de plaatsing ervan?
Een wasmand die voor huisgenoten weggestopt staat is niet altijd even handig. Want dan belandt de was weleens op hoopjes in een slaapkamer of badkamer.
Enkele evidente plaatsen: in elke slaapkamer 1, net buiten de badkamer, in je berging of zij-ingang zodat modder-kleren direct uit kunnen gedaan worden.
De regel voor wasmanden: niet te veel, maar voldoende om geen rondslingerende vuile was te hebben.
STAP 2: was sorteren
Na het verzamelen van de vuile was komt het sorteren.
Voor mensen die veel plaats hebben in huis is het ideaal om direct in de juiste wasmand te sorteren. Maar dat wil zeggen dat je per kamer een systeem moet voorzien met 3 onderverdelingen. Er bestaan hier mooie en handige manden voor, maar de meeste mensen hebben hier geen plaats voor.
Voorzie dus in je wasruimte 3 wasmanden om in te sorteren.
De basissortering is: wit – donker – kleur
STAP 3: wassen en drogen
Al die vuile was moet natuurlijk gewassen worden. Daarna laat je de was drogen op een rekje of in de droogkast.
STAP 4: was plooien
Nu je al de was op een hoop voor jou hebt liggen kan het opplooien beginnen. Dit is zoals iedereen weet een heel karwei…
Laat hierin dus zeker je partner of kinderen een helpende hand zijn.
Enkele tips :
- Was snel opplooien en wegleggen heeft als voordeel dat al je kleding zichtbaar in je kast hangt/ligt en dat je dus gemakkelijk kan kiezen.
- Als je was te lang laat liggen moet je veel meer strijken achteraf en bestaat de kans dat propere stuks terug tussen de vuile was terechtkomen.
- Voorzie voor elk gezinslid een wasmand waarin zijn / haar opgeplooide kledingstukken kunnen gelegd worden. Deze kunnen dan meegenomen worden naar de kamer om in de kast te leggen.
Als je merkt dat het wegleggen van propere was een probleem is, heeft dit meestal één van deze oorzaken :
- Je hebt te veel kleding. De kleding nog bij in de kast krijgen is een opdracht en het geheel is onoverzichtelijk. Dan moet je dringend je kast onder handen nemen en keuzes maken in wat weg kan en wat mag blijven.
- Je wasronde is te groot. Het plooien en wegleggen van al de was in 1 keer maakt je moedeloos. De oplossing vind je hieronder.
STAP 5: wasroutine opmaken
Het is belangrijk een wasroutine op te maken of te wijzigen.
- Leg jezelf een limiet op: 1 machine draait, 1 machine droogt / hangt op het rekje. Je steekt geen nieuwe machine in voordat je de eerste lading hebt opgeplooid. Zo blijft de berg was overzichtelijk!
- Laat kinderen ondergoed en kousen mee sorteren.
- Laat kinderen en partners mee hun eigen wasmand naar de slaapkamer brengen en die kleding wegleggen.
- Maak van deze routine gebruik om ook in diezelfde lege wasmand de vuile kleding terug mee naar de wasruimte te brengen. Een vaste wasplanning hebben is echt geen overbodige luxe.
Ikzelf was elke dag van de week 1 ronde (afwisselend wit – donker – gekleurd – wit – donker – handdoeken – lakens). Die wordt dan de volgende dag gedroogd en opgevouwen. Dit lijkt misschien veel maar ik geef jullie eerlijk mee dat ik nooit meer dan 1 wasmand vuile was of te plooien was heb staan.
Door deze routine te volgen ben ik elke dag max 15 min bezig met was insteken, oversteken naar droogkast en 1 wasmand te plooien. Iedereen neemt zijn eigen was mee naar boven (ik leg de was samen met mijn kinderen weg omdat ze nog maar 3 jaar en 5 jaar zijn) en vuile was komt terug mee naar beneden.
STAP 6: routine wordt gewoonte
Nu je wasroutine is opgezet moet je het een 6-tal weken de kans geven om een gewoonte te worden. Wees niet te streng voor jezelf en wees vooral realistisch, Rome stond er ook niet in 1 dag.
Ik ben benieuwd wie zich hierin kan vinden. Laat mij gerust weten hoe jullie het doen.
Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je je aansluiten op de facebookgroep 365x opruimen.
Succes !