mama in handdoek gewikkeld met baby op arm

Wat is het geheim om te kunnen douchen met een baby in huis?

22/05/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Our time together is the greatest gift. -

JE DOET ZEKER NIKS VERKEERD. Douchen met kinderen in huis is een bijzondere vaardigheid die je moet leren. Er is ook niemand die je vertelt tijdens de zwangerschap dat douchen een hele uitdaging kan worden. Ik kan mij inbeelden dat je je afvraagt hoe die moeders met drie kinderen jonger dan vier überhaupt nog aangekleed geraken. Wel, ze hebben het ook geleerd met één baby en zijn zo stapje per stapje beter geworden in wat ze doen.

Douchen

Je wilt graag douchen, en zeker wanneer je nog bloed verliest, is een snelle douche toch zo aangenaam. Bovendien kan het warme water heel ontspannend zijn. Maar: timing is everything. Je doucht het beste wanneer je kindje gegeten heeft en een droge luier heeft. Ideaal is om de wipper bij jou in de badkamer te zetten.

Zo kun je je kindje toch in het oog houden en door jouw geluiden en aanwezigheid is de kans ook groter dat je kindje rustig blijft en jij dus langer kunt genieten van die warme stralen. Sommige moeders laten hun baby in het park liggen, wat op zich een optie is. Maar voel eens bij jezelf hoe comfortabel het voelt dat je je baby daar achterlaat.

Blijf in contact met je kindje terwijl je doucht. Speel kiekeboespelletjes, zing liedjes of praat ermee. Je gaat niet lang kunnen douchen, maar een korte douche is ook al iets. Je kunt echter wel samen in bad gaan. Oh. Samen in bad. Leuk Maar hoe moet je dát doen als je alleen bent?

Samen in bad gaan

Ik ging veel met mijn dochter samen in bad, nog steeds eigenlijk, en ze gaat al even naar school. Voor ons allebei een topmoment van verbondenheid. Maar het vroeg wel wat voorbereiding:

 1. Leg de baby op het verzorgingskussen op de grond. Zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer hoog genoeg is.
 2.  Laat het bad vollopen en kleed je uit. Doe geen olie of badschuim in het bad wegens slipgevaar.
 3. Leg handdoeken klaar en propere kleertjes, vergeet de luier niet! Zorg dat er naast het bad een handdoek ligt of een badmat zodat je straks niet uitglijdt. Denk ook aan kleren voor jezelf! En een nieuw kraamverband.
 4. Leg op het verzorgingskussen een grote handdoek klaar, helemaal open, waar je straks je baby mee gaat inpakken.
 5.  Kleed de baby uit, pak hem of haar op en stap met aandacht voorzichtig in bad.
 6.  Geniet van het bad. Je baby hoeft niet echt gewassen te worden. Hoe vuil wordt zo een
  kindje? Laat je baby nooit los.
 7.  Bereid je mentaal voor op het uit-bad-stappen; denk goed na over hoe je dat gaat doen.
 8.  Pak je baby op één arm en sta voorzichtig recht in bad (je kunt je vasthouden aan de kraan of aan de muur of aan de badrand).
 9.  Stap voorzichtig uit het bad.
 10. Leg je baby op de handdoek op het verzorgingskussen en maak er een mooi pakketje van, armpjes in de handdoek. Doe dit snel zodat je baby geen kou krijgt. Zorg ervoor dat ook de bovenkant van het hoofdje ingepakt is in de handdoek. Een baby koelt gemakkelijk af langs het hoofdje.
 11.  Praat tegen je baby terwijl je jezelf in snelvaarttempo afdroogt en aankleedt of een liedje zingt.
 12. Als je de borst geeft, kun je nu al een borst geven als je dat wilt; baby’s krijgen dorst van in bad gaan. Je laat je baby gewoon in de handdoek. Lekker warm.
 13.  Geef je baby met olie een babymassage terwijl je elkaar diep in de ogen kijkt.
 14.  Kleed hem aan en kruip dan samen in bed voor een dutje.

Blijf rustig

Wat er ook gebeurt tijdens de dag: blijf rustig. Adem diep in en uit en onthoud dat dit voorbijgaat. Misschien lukt het wel helemaal niet om te douchen, en dan is dat ook geen ramp. Stress heeft alleen maar het omgekeerde effect. En wie weet, lukt een bad dan wel?

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal?

Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes