Ongeveer 70% van de huishoudens heeft minstens één huisdier en 90% van de mensen ziet hun huisdier als een deel van het gezin. Net als elk ander gezinslid kunnen de voordelen van huisdieren ook de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Een positieve relatie met een huisdier kan kinderen helpen op zowel sociaal-emotioneel vlak als op vlak van motorische vaardigheden.
Sociaal-emotioneel
Ben je ooit begroet door een kwispelende staart of een lief miauwtje, waarna al je zorgen wegsmolten? Dan hoeven we je hiervan zeker niet meer te overtuigen. Ongeacht je leeftijd kunnen huisdieren een enorme impact hebben op je sociaal-emotionele gezondheid.
Een huisdier hebben biedt ontzettend veel sociaal-emotionele voordelen voor kinderen. Positieve relaties met huisdieren, zoals katten of honden, kunnen het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen van een kind vergroten. Routines zoals het uitlaten van een hond of het voederen van een vis kunnen kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid geven. En spelen met hun harige vriend kan stress en angst verminderen.
Als kinderen leren hoe ze voor een huisdier moeten zorgen, leren ze om voor anderen te zorgen. Door hun huisdier te verzorgen en te helpen, leren ze een vertrouwensrelatie op te bouwen, wat een belangrijk onderdeel is van de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Motoriek en spel
De meeste huisdieren hebben veel energie. Dat maakt van hen de ideale compagnon om kinderen aan lichaamsbeweging te laten doen. Van samen kruipen tot wandelen of zwemmen: huisdieren zoals honden moeten elke dag bewegen en kinderen kunnen daar deel van uitmaken. Dat is niet alleen een geweldige manier om in beweging te komen, maar ook een uitnodiging voor kinderen om ongestructureerd te spelen.
Communicatie
Zelfs een baby heeft al voordelen van een huisdier. Als jij tegen je huisdier praat, pikt je baby dat op door gewoon te kijken en te luisteren. Snel genoeg zal hij ook zelf de speciale manieren leren om met het huisdier te communiceren!
Iets oudere kinderen zullen ook de non-verbale signalen van huisdieren leren kennen, en leren inschatten of het dier blij, enthousiast is of eerder met rust gelaten wil worden. Daarnaast kunnen huisdieren kinderen ook helpen om nieuwe communicatievaardigheden te leren. Ze kunnen bijvoorbeeld oefenen met voorlezen aan hun huisdier. Ook al begrijpt het beestje er niks van, toch zullen ze er allebei van genieten.
Sensorisch
Interactie met huisdieren zorgt ook voor veel nieuwe zintuiglijke ervaringen. Van het aanraken van de vacht tot kijken hoe dieren bewegen en met elkaar omgaan: huisdieren openen een hele nieuwe zintuiglijke wereld.
Tijdens het spelen met huisdieren leren kinderen hun evenwicht en lichaamsbewustzijn te gebruiken. Ze leren verschillende soorten aanrakingen te gebruiken, afhankelijk van het dier. Een hamster of een konijn raak je natuurlijk niet op dezelfde manier aan als een paard of een hond.
Executieve functies
Er komt veel kijken bij het verzorgen van een huisdier. Als kinderen ouder worden, kunnen ze een deel van die verantwoordelijkheden op zich nemen en een routine beginnen op te bouwen om te helpen met de verzorging van het huisdier. Routines zijn een geweldige manier om de executieve functievaardigheden te versterken.
Daarnaast wordt ook het probleemoplossend vermogen gestimuleerd, omdat er bij het verzorgen van een huisdier al eens onverwachte problemen kunnen opduiken. Wat als Fido vandaag niet wil wandelen, bijvoorbeeld? Waarom zou dat zijn? En wat kun je in plaats daarvan doen om met Fido te spelen?
Nog meer voordelen
- Het opbouwen van familiebanden. Als gezinnen samen met hun huisdier spelen, scheppen ze een band en een positieve gedeelde ervaring.
- Het aanleren van levenslessen. Huisdieren zijn levende wezens die kinderen leren over onderwerpen als geboorte, gezondheid en ouder worden.
- Verantwoordelijkheid leren. Huisdieren zijn afhankelijk van ons om ze te voeren, te wassen, uit te laten en nog veel meer. Kinderen kunnen enkele van deze taken op zich nemen en leren zo wat het betekent om verantwoordelijk te zijn.
- Respect voor levende wezens. Huisdieren zijn levende wezens waar kinderen respect en zorg voor kunnen leren hebben, ook al zien ze er anders uit en gedragen ze zich anders dan wij.
- Cognitieve ontwikkeling. Sommige studies hebben een positieve correlatie aangetoond tussen de ontwikkeling van de hersenen en het opgroeien met een huisdier.
- Therapeutische behandeling. Sommige hooggetrainde honden kunnen zelfs deelnemen aan Animal-Assisted Therapy (AAT), een vorm van therapie waarbij dieren worden gebruikt in de behandeling om sociaal, cognitief, motorisch en emotioneel functioneren te verbeteren.
Enkele veiligheidstips
- Zorg ervoor dat je huisdier regelmatig op controle gaat bij de dierenarts, zodat het gezond is en geen gezondheidsrisico vormt voor je gezin.
- Houd de nagels van je huisdier geknipt, om krabwonden te voorkomen.
- Laat baby en huisdier niet alleen in dezelfde kamer, vooral niet wanneer je baby slaapt. Overweeg om bepaalde gebieden van het huis af te sluiten voor huisdieren, of gebruik een babyhekje of speelbox. Je kunt je huisdier ook een eigen speciale plek geven.
- Let op allergieën. Kinderen kunnen allergisch zijn voor huisdieren of allergische reacties ontwikkelen. Wees alert als je kind plots veel niest in de buurt van huisdieren, moeilijker kan ademen of huiduitslag krijgt. Gelukkig kunnen allergieën vaak wel behandeld worden.
- Houd je hond tijdens het buitenspelen aan de lijn of in een omheind gebied. Je wilt niet dat het beestje wegrent of dat kinderen achter hem aan rennen. Ook buitenshuis is het het beste om een kind en huisdier niet zonder toezicht samen te laten.
Bron: Vrij vertaald naar Pathways