Dat wist ik niet! 12 ‘gênante’ veranderingen als je zwanger bent

1. Winderigheid
Word je soms gek of ronduit chagrijnig van je partner die thuis zonder al te veel schroom windjes laat vliegen? Dan kan het zijn dat de rollen nu enkele maanden omgekeerd zijn …
Zoals met ongeveer alles als je zwanger bent: dank je wel, hormonen! Want hormonen, zoals progesteron, vertragen je spijsvertering. En dat kan leiden tot meer gasvorming.
Het ergste is dat het bijzonder moeilijk is om die winderigheid onder controle te houden, wat dan al eens voor een gênant momentje kan zorgen. Oeps!
2. Incontinentie (oftewel pipi in de broek)
Trampoline springen, niezen … het zijn plots mogelijk gevaarlijke situaties! Na een zwangerschap of bevalling, toch? Dat is wat iedereen je vertelt.
Wel, je kan er eigenlijk al beginnen aan wennen als je zwanger bent. Ook dan kan je soms last hebben om je urine vast te houden, vooral als je lacht, hoest of niest. De ‘schuldige’? Je baby die je blaas gebruikt als – juist ja – trampoline.
3. Honger, misselijk, honger ...
Of je bent misselijk en kan geen eten zien of ruiken, of je hebt zin om een trog voedsel op te schrokken. Maar wat is dat plots met de combinatie van beide? Het ene moment heb je enorme honger en het andere moment, net als je alles naar binnen hebt gespeeld, moet je kokhalzend een olympische sprint inzetten naar het toilet.
Als we dan toch over eten spreken. Als je zwanger bent, krijg je te pas en te onpas advies over wat je mag en zeker niet mag eten. Of je krijgt te horen welke vitamines en supplementen je op het menu moet zetten. De enige tip die je zeker ter harte moet nemen? Neem trouw je supplement foliumzuur. Eens je zwanger bent, neem je het best dagelijks verder een voedingssupplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Essential*, tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap of zo lang je dokter of apotheker aanraadt. Al eet je gezond en gevarieerd, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.
Waarom extra foliumzuur? Foliumzuur is belangrijk voor de sluiting van de neuraalbuis bij het jonge embryo. Die buis moet zich sluiten om het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) normaal te laten ontwikkelen. Als dat niet correct gebeurt, ontstaan neuraalbuisdefecten, zoals een open rug (spina bifida) of open hersenen(anencefalie).
De vitamine zit ook in allerlei voedingsmiddelen(onder andere bladgroenten, kolen, volkorenproducten, eieren), maar is erg instabiel en wordt makkelijk afgebroken. Daarom heb je dat supplement dus nodig.
Ben je nog niet zwanger en wil je zwanger worden? Neem dan foliumzuur vanaf je zwangerschapswens. Je kan het best starten met Folavit 0,4 Start (voedingssupplement)**.
4. Boeren (pardon!)
Winderigheid, check. En aan dat lijstje kan je meer (en zelfs luider) boeren toevoegen. Ook dat is te wijten aan de vertraagde spijsvertering, of meer zuuroprispingen. Even doorboeren … euh doorbijten!
5. Drang naar water (en de wc)
Alsof het niet voldoende is dat je zo’n 50 miljoen keer per dag naar het toilet moet, om dan vast te stellen dat je gespurt hebt voor de volle 15 druppels, heb je ook de godganse dag door ongelooflijk veel dorst!
Het voordeel is dan weer dat je tijdens je zwangerschap zonder te veel moeite aan de aanbevolen dagelijkse 1,5 liter water geraakt. Easy peasy!
6. Zweten, veel zweten
Of je net gesport hebt, vraagt iemand? Ja, dat had je gewild. Je hebt zelfs niet eens net de trap genomen. Het zijn die veranderingen in je hormoonspiegels en de verhoogde bloedtoevoer die je tijdens een zwangerschap meer kunnen doen zweten. Zelfs zonder zware inspanning.
7. Borsten met een eigen wil
Je wist dat je borsten groter en/of gevoeliger zouden worden. Maar niemand bracht je op de hoogte van het feit dat ze plots echt een eigen leven zouden gaan leiden! Je hebt er gewoon niets meer aan te zeggen. Geen enkele bh die nog deftig past.
Je hebt soms zin om die lingerie te laten voor wat ze is. Maar tegelijk is dat ‘geen zicht’ of ronduit pijnlijk. Bon, kom dan maar op met die sportbh! En doe tegelijk maar een volledig comfy outfit. Sexy of elegant is voor na die zwangerschap.
En oh ja, je kan al eens onverwacht colostrum (eerste moedermelk) beginnen lekken. Wanneer je rustig thuis zit? Neen, tuurlijk niet. Het liefst op een totaal onverwacht en ongepast moment – laten we zeggen op restaurant of tijdens een presentatie op het werk.
8. Aambeien
Oké, daarover spreken we enkel met ingewijden, goed? Want dat je (op het einde van je zwangerschap) ook nog aambeien zou krijgen, schreeuw je toch liever niet van de daken. Het is zo al lastig (en pijnlijk) genoeg!
Het goede nieuws – ja, aambeien zijn ergens wel goed nieuws: je krijgt ze onder andere omdat je baby zo hard duwt om in de juiste positie te leggen voor de bevalling en geboorte.
9. Lichaamsbeharing
Hallo?! Wat is dat met die plotse extra beharing op je lijf? Dan nog op onverwachte plekken, zoals je gezicht, borsten of buik? En niet eens van die schattig blonde donshaartjes hé! Donkere haren. Blame de hormonen en hormoonschommelingen. Ja, zij weer.
10. Moe in het kwadraat
Zwanger zijn is vermoeiend. Je creëert en draagt ook een heel nieuw leven in je. Dus je hebt wat meer nood aan rust. Een dutje tussendoor is meer dan toegestaan!
Maar dat je staand in slaap kon vallen bij een gesprek met een vriendin? Of indommelt tijdens een vergadering op het werk? Dat is dan weer een tikkeltje vervelend.
11. Jeuk
Gek word je ervan, die jeuk aan je bolle buik. En het wordt al helemaal irritant als je de hele tijd hoort dat je ‘niet mag krabben’. Gelukkig bestaan er wel producten die de jeuk kunnen doen afnemen.
12. Snurken
‘Ik snurk nooit!’, zeg je? Correctie: je snurkTE nooit. Helaas, vanaf nu kan je wederhelft dat tegen jou gebruiken. ‘Jij moet niet veel zeggen, want jij snurkt ook!’
En vooral op de momenten waarop net jij de hele nacht wakker hebt gelegen naast een ronkende motor mét pijnlijke benen, een overactieve en stampende baby en een lichaam dat in geen enkele houding comfortabel ligt.
Geen zorgen
Ambetant? Tenenkrullend lastig bij momenten? Ja, dat zijn die kwaaltjes zeker. Maar in de meeste gevallen kunnen ze geen kwaad. Weet dat ze voorbij gaan – ook al lijkt het soms eeuwig te duren. En vooral, je verdraagt ze voor het allerbeste en -mooiste doel. Je kindje.
* Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
** De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.