peuter bij dokter

SOS: bij welke alarmsignalen moet je zeker naar de dokter met je peuter?

20/02/2025

Van een simpele verkoudheid over een buikgriepje tot de windpokken: ziek zijn hoort er helaas maar al te vaak bij met een peutertje in huis. Maar soms is het moeilijk om in te schatten wanneer je beter een dokter raadpleegt en wanneer je kleintje gewoon wat moet uitzieken. In het boek Mijn Peuter vertelt kinderarts Sara Debulpaep op welke alarmsignalen je moet letten. 

Wanneer moet je echt naar de dokter? Bij een van de volgende alarmsignalen moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts of de hulpdiensten (112):

  • Ziet je kind er erg ziek, bleek of grauw uit, speelt hij niet meer, of is hij te slap om te reageren of te lopen? Dit kan wijzen op sepsis of bloedvergiftiging.
  • Zie je niet-wegdrukbare kleine rode vlekjes of veel blauwe plekken op vreemde plaatsen? Dit kan ook duiden op sepsis of bloedvergiftiging.
  • Heeft je kind plotseling erge hoofdpijn en een stijve nek, of moet hij overgeven? Dit kunnen symptomen zijn van hersenvliesontsteking.
  • Heeft je kind een bleke, klamme huid, een snelle hartslag en is er sprake van veranderd bewustzijn? Dit kunnen tekenen zijn van een shock, wat wijst op een situatie waarin er onvoldoende bloed circuleert en de organen niet genoeg zuurstof krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door een hart dat niet meer goed functioneert door ziekte, een ernstige allergie, door een plotselinge bloeddrukdaling, of veel vochtverlies door een bloeding of door diarree en braken.
  • Huilt je kind zonder tranen en plast hij weinig? Dit kan duiden op uitdroging door diarree of veel braken, of op een shock.
  • Ademt je kind moeilijk (kreunen, snel of traag ademen, benauwdheid), of heeft hij blauwe lippen? Dit kan wijzen op zuurstoftekort.
  • Vertoont je kind vreemd gedrag, lijkt hij afwezig of opvallend suf? Dit kan een teken zijn van een verslechterende toestand.
  • Schokken en trekken de armen en/of benen? Dit kunnen stuipen zijn.
  • Is er bloed bij de stoelgang, moet je kind braken en/of heeft hij pijnlijke buikkrampen? Dit kan wijzen op een darmintussusceptie (darminvaginatie). Daarbij schuift een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm. Daardoor ontstaat een darmafsluiting of ileus. De doorstroming van voedsel door de darm wordt hierdoor geblokkeerd. Een darminvaginatie kan vanzelf weer verdwijnen doordat de darm terugschuift. Soms treden darminvaginaties met tussenpozen op. Let op: tussen de aanvallen in zijn er geen klachten.
  • Hevige, plotselinge, aanhoudende pijn, waarbij je kind ontroostbaar is.
  • Elk van de voorafgaande tekenen gecombineerd met koorts kan wijzen op een ernstige infectie.

Rode vlag 1: sepsis of bloedvergiftiging

Zie je rode vlekjes op de huid van je peuter en kun je ze niet wegdrukken door er met een glas op te duwen, dan is het belangrijk om onmiddellijk naar een arts te gaan: er kan sprake zijn van een bloedvergiftiging; dan is er een bacterie in het bloed die je kindje heel ziek maakt.

Een bloedvergiftiging is een snel evoluerende infectie in het bloed, waarbij je kind in shock gaat en er snel gereageerd moet worden. Je gaat het best onmiddellijk naar de spoedeisende hulp, waar je kind antibiotica en een infuus krijgt toegediend.

De meest beruchte bloedvergiftiging of sepsis is de meningokokkensepsis: in enkele tijd is je kindje dan letterlijk doodziek. Alarmsignalen voor sepsis zijn een grauwe kleur, koorts, rillerigheid, sufheid en snel evoluerend van een grieperig kind naar een ernstig ziek kind.

Gelukkig zijn er vaccins, die structureel worden gegeven, waardoor er significant minder kinderen deze bloedvergiftiging (meningokokkensepsis) krijgen.

Rode vlag 2: hersenvliesontsteking

Nog een ziekte waarbij je maar beter direct naar de arts gaat, is hersenvliesontsteking of meningitis. Alarmsignalen zijn koorts, last van licht (je kind kan geen rechtstreeks licht in de ogen verdragen), braken en heel felle nekpijn.

Er zijn gelukkig vaccins die beschermen tegen de meest voorkomende varianten van meningitis veroorzaakt door bacteriën, zoals pneumokokken, haemophilus influenzae en meningokokken.

Er zijn ook virale hersenvliesontstekingen, waarbij kinderen iets minder ziek zijn. Als de arts twijfelt of het viraal of bacterieel is, wordt er een punctie gedaan om dat te bepalen.
 

Meer lezen: Mijn Peuter

mijn peuter

Stap binnen in de fascinerende wereld van je peuter. Mijn Peuter neemt je mee op een boeiende reis door het ouderschap en biedt, samen met het boek Mijn Baby, een diepgaand begrip van de eerste duizend dagen van je kind. Ontdek de wetenschap achter de ontwikkeling van het peuterbrein en krijg waardevolle inzichten in denkvermogen, tijdsbeleving, temperament en emotionele groei.

Mijn Peuter behandelt essentiële onderwerpen zoals slaap, voeding, groei en belangrijke mijlpalen. Van de komst van een broertje of zusje tot de overgang naar school en het omgaan met andere veranderingen, dit boek voorziet je van de kennis en handvatten om de terrible two-fase met glans te doorstaan.

Met talloze inzichten helpt Mijn Peuter je om je kind beter te begrijpen en zelfverzekerder te worden in je rol als ouder. Een onmisbaar boek voor iedere ouder die de unieke reis van het ouderschap ten volle wil beleven!