Naam gekozen? Of toch min of meer – nieuwe brainstorm- en/of discussiemomenten zijn niet uitgesloten noch verboden ;-). Dan kan je stilaan werk beginnen maken van het ontwerp van de geboortekaartjes en de ‘doopsuikergoodies’.
Geboortekaartje

Technisch gezien heb je tot het moment van de geboorte om het eens te worden over de naam van jullie kleine schattebout.
Maar het is toch handig om daarover al op dezelfde lijn te zitten zo’n 4 tot 5 maanden voor de geboorte ;-).
En dan kan je beginnen ontwerpen!
Doopsuiker

Wanneer begin je het best met de voorbereiding van je doopsuiker of doopmand? Een goede timing – om naar het einde toe niet al te veel extra to do’s en stress te hebben – is ongeveer 4 maanden voor de geboorte. Eens je net over de helft van je zwangerschap bent.
Zo kan alles klaar zijn ongeveer 1 maand voor de komst van je kleine spruit – en dus ook op tijd als je kleintje je eerder wil verrassen.
En dan … hoe begin je eraan? Zie je even het bos door de suikerbonen niet meer? Ava heeft een makkelijk stappenplan om je op weg te zetten.

Je ideale doopmand in 5 stappen:
- Kies je kleurenpallet. De keuze van je kleuren is taak nummer 1. Je kan werken met het kleurenpallet van je geboortekaartje, een thema of een accentkleur, alles is mogelijk. Stel jezelf enkele vragen om je keuze makkelijker te maken: Wat zijn je favoriete tinten? Hoeveel kleuren wil je graag combineren? Welke kleuren passen goed bij je geboortekaartje?
- Kies je doopsuiker. Suikerbonen blijven een klassieker, maar zijn intussen lang niet je enige keuze. Je kan ze bijvoorbeeld combineren met andere lekkernijen (zoals snoepjes, chocolade, honing, kleine drankjes …) en leuke geschenkjes (zoals bellenblaas, geur(kaarsjes), zeepjes …). Of zelfs voluit voor de niet-traditionele cadeautjes voor je bezoekers gaan.
- Kies je verpakking. Doosjes, potjes, buisjes, stolpjes of zakjes. Vierkant, hartvormig, rond of rechthoekig. Transparant of niet. Genoeg te over om van je doopmand een prachtig geheel te maken. Met drie tot zes verschillende verpakkingen breng je al heel wat variatie.
- Kies je afwerking. Je verpakkingen kan je afwerken met lint, droogbloemen, clips … Opnieuw: tal van mogelijkheden. Wil je een persoonlijke toets toevoegen aan je doopsuiker, maak dan zelf leuke naamkaartjes en stickers met de naam van je kleintje.
- Presenteer! Een rekje, plateautje of misschien wel een kastje. In functie van de ruimte die je hebt, vind je iets om je creatie op uit te stallen. Je hoeft trouwens niet alle doopsuiker tegelijk uit te stallen. Zodra er geschenkjes zijn weggenomen uit je presentatie, duik je even in je voorraad en vul je aan.
Nog meer ideetjes nodig? Blader door de inspiratiegids van AVA met een tiental uitgewerkte presentaties, van kaartjes tot doopmanden.
Hoeveel is genoeg?
De exacte hoeveelheid hangt natuurlijk ook wat af van je doopsuiker en verpakkingen, maar een we geven een handig richtschema:

Vóór je baby een naam heeft

Wil je het geslacht van je kindje op voorhand kennen? Wil je het ook delen met anderen – best handig als je eerder het ‘ik-verspreek-mij-nogal-eens-rap’-type bent.
En staan je familie en vrienden te popelen om erachter te komen of ze zich kunnen voorbereiden op de komst van een meisje of jongen?
Dan is een gender reveal misschien wel iets wat je graag plant. Mini- of maxireveal, dat kies je uiteraard zelf.
Er zijn alvast heel wat (feest)decoratie om de onthulling van het geslacht van je kindje op te leuken.