6153fi.jpg

Wolk in mijn hoofd: oproep om hulp te zoeken bij pre- en postnatale emotionele klachten

29/08/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

De cijfers liegen er niet om: niet minder dan 1 op de 5 vrouwen ervaart psychische problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Bij 75 procent van hen worden de problemen niet herkend, en slechts 1 op de 10 krijgt de juiste hulp. Er rust immers nog altijd een taboe op mentale problemen, waardoor vrouwen niet voor hun gevoelens durven uit te komen en hun klachten proberen te verbergen. Het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid wil daar verandering in brengen, en roept op om te praten en (professionele) hulp te zoeken.

Tijdens de ‘perinatale’ periode (van de zwangerschap tot je baby een jaar is), voelen vrouwen zich vaak heel kwetsbaar. 3 op de 4 vrouwen hebben baby blues in de eerste weken na de bevalling, maar bij 1 op de 5 vrouwen is er meer aan de hand. Zij ervaren psychische problemen, gaande van een depressieve stoornis, een angststoornis, tot een ernstige postnatale psychose.

Hulp zoeken

Jammer genoeg zoeken en aanvaarden nog altijd te weinig vrouwen hulp. Omdat er nog altijd een taboe rust op mentale problemen. Zeker tijdens een zwangerschap en na een geboorte word je verondersteld om gelukkig en blij te zijn, vertelt psychiater prof. Gilbert Lemmens (UZ Gent). “Daarom durven veel vrouwen niet voor hun gevoelens uit te komen. Ze proberen hun klachten te verbergen en stellen de zoektocht naar hulp uit”.

Hulp vragen vergt moed. Het gebeurt ook vaak met omwegen. Net daarom wil het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid actie ondernemen met het initiatief ‘Wolk in mijn hoofd’, zodat meer vrouwen vlotter de juiste hulp kunnen inschakelen.

Word je geconfronteerd worden met mentale problemen in de perinatale periode, weet dan dat het niet tussen je oren zit, dat je niet alleen bent en dat het perfect te genezen is!

Dat is een campagne waar wij ons bij Mama Baas volmondig achter kunnen scharen: praat erover als je je niet goed in je vel voelt, zoek (professionele) hulp, en help mee om het taboe te doorbreken.

Wolk in mijn hoofd

‘Wolk in mijn hoofd’ is een initiatief van het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid. Het netwerk wil de preventie, detectie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap tot één jaar na de bevalling verbeteren en heeft hierbij aandacht voor de bredere psychosociale context van de zwangere of bevallen vrouwen en een goede samenwerking tussen de verschillende gezondheidswerkers en instellingen.

Zit je zelf met vragen over je mentale gezondheid in de perinatale periode? Op de website van ‘Wolk in mijn hoofd’ vind je meer informatie terug, gaande van symptomen van baby blues tot pre- en postnatale depressie en postpartumpsychose, over antwoorden op veelgestelde vragen tot praktische tips. Bovendien kan je er ook verschillende getuigenissen lezen, zodat je weet dat je niet alleen bent.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes