Misschien geeft je peuter zelf aan dat die er klaar voor is om op het potje te gaan. Of misschien zie je het instapmoment op de kleuterschool met rasse schreden dichterbij komen en wil je ervoor proberen te zorgen dat je kindje tegen dan zindelijk is.
Tips om op het potje te gaan
Waar het zindelijkheidsproces bij de peuter zonder veel problemen verloopt, gaat het bij de andere met horten en stoten – en de nodige ongelukjes. Elk kindje doorloopt dat proces nu eenmaal in een eigen tempo.
Toch zijn er enkele handvaten om ‘op het potje gaan’ wat vlekkelozer te laten gaan.
1. Start op het juiste moment
Te vroeg is niet goed, te laat ook niet. Elk kindje is natuurlijk anders, maar de ideale leeftijd om aan de slag te gaan met zindelijk worden, is tussen 22 en 30 maanden. Hoe dichter bij de 22 maanden, hoe beter.
Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer het gehecht zal geraken aan de luier. Bovendien komt die uitdagende ‘ik ben twee en ik zeg nee’-fase er stilaan aan, waardoor je op meer weerstand kan botsen.
2. Geef het tijd
Zindelijk worden kost tijd. Geef je kindje – en jezelf – dan ook die nodige tijd. Snel snel of last minute eraan beginnen tijdens een week vakantie? Je peuter onder druk droog proberen te krijgen? Geen goed idee.
Weet er een verschil is tussen dag en nacht. Sommige kindjes zijn meteen op beide momenten zindelijk, anderen zullen ’s nachts nog een luier nodig hebben. Dan zijn nachtluierbroekjes, zoals de night pants van Kruidvat, enorm handig. Je trekt ze zo aan en uit, ze heel snel en makkelijk te verschonen. Wist je dat ze verkozen werden tot ‘gekozen huismerk product van het jaar 2024’?

De Kruidvat night pants (maat 5 voor 13 tot 20 kg en maat 6 voor 16 tot 26 kg) zijn nieuw en zijn dezelfde luierbroekjes die je gewend bent, maar dan compleet geoptimaliseerd voor ’s nachts. Ook met een leuke Disneyprint.
Ze kunnen nog meer vocht absorberen – extra bescherming – dan de gewone luierbroekjes en hebben ook die handige capture pocket – minder snel lekken!
Extra voordelen?
- Een prima pasvorm: dun en flexibel.
- Een perfect draagcomfort, met een allround stretch en lekker zacht.
- De broekjes bevatten SkinProtect: met luchtdoorlatende materialen voor een droger en gezonder kindervelletje. De volledig ademende buitenzijde verkleint de kans op huidirritatie.
- Extra zachte anti-lekrandjes en beenelastiekjes.
Geen paniek als je kindje er langer over doet om ’s nachts droog te blijven. Tot de leeftijd van zes jaar is het zeker niet abnormaal dat je kleintje ’s nachts nog een luier nodig heeft.
Als je kleuter drie na opeenvolgende nachten opstaat met een droge luier, kan je proberen om de luier uit te laten. Heeft je kindje na drie weken toch nog ongelukjes, geef het dan meer tijd.
3. Kies een rustig moment
Kies een moment waarop er voldoende rust in huis heerst. Staat je hoofd er niet naar door te veel of te druk werk? Zijn je batterijen toe aan een herlaadbeurt? Moet je bijna bevallen of heb je een pasgeboren baby’tje? Dan is het waarschijnlijk niet het allerbeste moment om zindelijkheidstraining ook op het programma te zetten.
Even uitstellen, maar niet afstellen is dan de boodschap. Want je kindje zal jouw stress aanvoelen en dat is geen goede start.
4. Het juiste potje
Geef toe: je zit zelf liever op een gezellig en warm toilet dan in een koud wc-hokje. Dus ook voor je kindje is ‘voeling’ met het potje belangrijk.
Kies een goed potje en maak het persoonlijk. Misschien kunnen jullie het samen uitkiezen in de winkel. Of plak er leuke stickers op. Zo begint dat potjesverhaal alvast in een positieve sfeer. Waarop let je nog?
- Kies een eenvoudig potje (zonder allerlei toeters en bellen) en zorg ervoor dat je peuter op zijn gemak kan zitten.
- Voetjes moet je peuter op de grond kunnen zetten.
- Zorg ervoor dat het potje niet te laag is: als het te laag is, kan je kindje zijn blaas niet leegplassen en krijgt het makkelijker urineweginfecties. Het ideale potje groeit mee met je kindje.
TIP: laat je kindje niet te vroeg op de grote wc-pot gaan of pas het toilet aan door bijvoorbeeld een verkleinbril en een voetenbankje te gebruiken. Als een kindje moet ‘hangen’ in het toilet, kan het niet goed plassen.
5. Leuke onderbroekjes
Een tof onderbroekje kan het verschil maken als de luier moet uitblijven. Ook die broekjes kan je samen met je kindje uitkiezen. Als je peuter trots met een zelfgekozen onderbroek met een lievelingsdier, regenbogen … mag rondlopen, kan dat voor extra motivatie zorgen.
Voelt het voor je kindje nog altijd veiliger om toch een luier te dragen, dan kan je alvast overschakelen naar luierbroekjes. Ook daarin vind je toffe prints, zoals de luierbroekjes van Kruidvat met Disneyfiguren. Je kleintje kan dan zelf de luier aan en uit doen om op het potje te gaan.
6. Maak het plezant

Probeer spelenderwijs de interesse voor het potje te wekken. Een potje is dolle pret! Zet je kind dat potje liever op zijn hoofd? Laat dat maar gewoon gebeuren en wacht tot het potje wel juist gebruikt wordt. Lees samen een boekje over zindelijkheid en op het potje gaan.
Er bestaan tal van fijne boekjes over en op die manier leert je kindje het proces beter te begrijpen. Maak van een toiletbezoek een normale en dagelijkse gebeurtenis.
Toon dus aan je kind dat mama en/of papa ook naar het toilet gaan. Je kleintje leert heel wat door jou te imiteren. Je kan ook met een popje of knuffel het juiste voorbeeld geven.
7. Geef complimentjes
Strooi met complimentjes bij elke stap, ook wanneer je kindje op het potje gaat zitten zonder een plasje te doen of stoelgang te maken. Geef applaus, doe een pipidansje …
Kortom: maak je kind trots op zichzelf en op het aangeleerde gedrag.
En de grote boodschap?
Vaak duurt het iets langer voor ook de grote boodschap lukt op het potje.
Enkele tips:
- Wanneer je te laat bent, kan je de stoelgang eerst in het potje gooien en daarna in het toilet. Zo leert je kindje het verband tussen de twee leert kennen.
- Het is oké om je kindje een luier te geven als het daarom vraagt. Als de angst overheerst, houden kindjes zich soms in. En dan riskeren ze al eens geobstipeerd te geraken. Geduld, het komt wel.
- Bij sommige kinderen helpt het om een luier in het potje te leggen. Zo voelen ze dat de luier de stoelgang ‘opvangt’.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kruidvat. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.