Peuter met twee staartjes in het haar

Tips bij een hangry peuter na schooltijd

18/09/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een uitgehongerde peuter of kleuter na schooltijd? Die kan al eens een klein humeurtje hebben. Gelukkig zijn er manieren om een hangry kindje te sussen – en dan vooral dat knorrende maagje. Ja, ook met gezonde snacks.

We geven het toe: een hangry peuter of kleuter kan behoorlijk pittig zijn. En je vooral dwingen om je allerbeste onderhandeltechnieken boven te halen. Al zeker als je nog iets gezonds in dat mondje wil zien verdwijnen eens je thuis bent na school.

Handleiding bij hangry peuter of kleuter

Onderweg naar huis

Probeer een eerste rust in de chaos te brengen. Zeker als je nog een weg hebt af te leggen tussen de schoolpoort en thuis.

Enkele tips om die afleiding op een – hopelijk – grappige manier te creëren:

  1. Te voet naar huis? Of met de auto? In beide gevallen is het een aanrader om een snackje voor onderweg bij de hand te hebben. Om die dan vrij snel in de hand van je kindje te kunnen duwen. Voor je eigen gemoedsrust, maar ook om het humeur van je kind niet nog verder te laten ontsporen, is een morsvrij vieruurtje een prima idee! Een knijpzakje met fruitpuree, zoals Astro Fruits 150g, is zo’n eerste redder in nood. Je kindje kan het perfect zelf opeten – een absolute must tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar :-) – en jij ziet de Mount Everest aan vuile was niet in een vingerknip groeien. Nog een troef: naast fruit bevat het ook een verborgen groente: wortel en zonder toegevoegde suikers*.
  2. Oeps, snack voor onderweg vergeten? Tijd voor plan B. Vertel je kind dat jullie meteen na school vertrekken op een heuse snackschattenjacht. Jawel, op zoek naar verborgen snacks – dat die gewoon thuis in de (koel)kast liggen, is een detail dat je daar dan wel weer countert. Thuis aangekomen? Laat je kindje nog even op zoek gaan naar aanwijzingen dat er snacks in huis zijn … om dan wat later het moment suprême te laten doorgaan. Tja, gewoon in de keuken.
  3. Er is ook plan C. Dat vergt een klein beetje acteer- en improvisatietalent, maar is zeker doenbaar. Praat onderweg naar huis in geheime snackcodetaal. Spreek tegen je hongerige kindje in een gek verzonnen taal (bijvoorbeeld ‘snackels’ of ‘snackisch’). En dat vieruurtje? Dat krijgt je kleintje eens die de geheime code heeft kunnen kraken – voor alle duidelijkheid: dat is pas wanneer jullie thuis aankomen.
* bevat van nature aanwezige suikers.

 

Thuis … oef!

Is het gevaar van de hangry peuter of kleuter nog niet geweken na je professionele afleidingsmanoeuvres? Tja, sommige kindjes hebben nogal wat doorzettingsvermogen.

Probeer de luchtigheid terug te halen door het vieruurtje op een plezante manier aan te bieden:

  1. Goochel naast een gezond stukje fruit of een aperitiefgroentje ook een extra snackje op tafel. Doe alsof jij de ultieme tovenaar bent die er net nog een schepje bovenop doet. Dat mag gerust met overdreven gebaren en zeer inventieve spreuken. Wat dacht je ervan om de geheimzinnige Puffy Puffs tevoorschijn te toveren …? Een lekker tussendoortje op basis van maïs, gepoft in de oven (niet gefrituurd dus), zonder kleurstoffen of toegevoegde suikers. Helemaal op maat van kleine kinderhandjes, die ze al vanaf 7 maanden lekker zelf kunnen oppeuzelen.
  2. Een gezellig snackmomentje, daar hoort muziek bij! Laat je kindje een muziekinstrument maken van keukengerief en laat het naar hartenlust trommelen voor elk hapje dat binnengaat.
  3. Heb je wat voorbereidingstijd vooraf? Dan is een snack-bingo een winner. Maak een klein bingokaartje met afbeeldingen (of tekeningen als je ook een begenadigde kunstenaar bent) van verschillende snacks. Bij elk vakje hoort een hapje, en als je kindje een rijtje vol heeft, is er een ‘prijs’ (verrassing, een extra snack!).

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.