Rachèle

Met jouw stamcellen kan je misschien het leven redden van Rachèle (3)

12/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Aplastische anemie, een ernstige vorm van beenmergfalen die in België jaarlijks maar drie kinderen treft, het is niet meteen iets waar je aan denkt als je peuter zich niet lekker voelt. Maar jouw kindje zal maar één van die drie zijn …

In oktober 2022 merkten de verzorgsters in het kinderdagverblijf vreemde bloeduitstortingen op bij de tweejarige Rachèle. Ze contacteerden haar mama en die ging meteen te rade bij de kinderartsen van het ziekenhuis waar ze zelf werkt. De bal ging aan het rollen en nog diezelfde avond werd er bloed afgenomen. De waarden waren niet goed. Al snel viel het woord leukemie, een eerste opdoffer voor mama Evie en papa Maarten. Ze werden doorverwezen naar het UZ Gent voor verder onderzoek en daar kregen ze na lange uren nagelbijten verlossend nieuws: het was geen leukemie, maar waarschijnlijk een virale infectie die vanzelf wel zou genezen. Alles zou goed komen.

Maar de problemen bleven aanslepen en Rachèle had vaak koorts. Er werd besloten om een botboring te doen en op 17 november viel de diagnose severe aplastische anemie. Dat is een zeldzame vorm van beenmergfalen, waarbij het beenmerg te weinig bloedcellen aanmaakt. Rachèle zou na de herfstvakantie voor het eerst naar school gaan, maar in de plaats daarvan wachtte haar een zware behandeling in het ziekenhuis. Het was een beproeving voor het hele gezin, Rachèle miste haar grote broer Henri en haar kleine wereld bestond uit behandelingen, medicatie en bloedtransfusies.

En dan was het bang afwachten, Rachèle moest nog vaak naar het ziekenhuis voor bloedtransfusies en omdat haar weerstand verzwakt was mocht ze geen contact hebben met andere kinderen. Maar ze was weer thuis en ze kon weer spelen met haar grote broer, er was hoop. 

Begin mei deden de artsen een nieuwe botboring waaruit moest blijken of de therapie succesvol was geweest. Het resultaat was negatief, de behandeling was niet aangeslagen. Opnieuw een opdoffer voor Evie en Maarten. En dit keer was het een mokerslag. De enige optie die er nu nog is, is stamceltransplantatie. Maar daarvoor is er een geschikte donor nodig. In de familie is er jammer genoeg geen match en de dokters gingen meteen wereldwijd op zoek naar de geschikte persoon. Voorlopig zonder resultaat. 

Daarom doet de familie van Rachèle een warme oproep aan iedereen tussen 18 en 40 jaar om zich te registreren als stamceldonor. Het is een kleine moeite die voor hen heel veel kan betekenen. Want ze zijn ervan overtuigd dat er ergens een geschikte stamceldonor moet rondlopen voor hun dochter. En misschien ben jij dat wel.

Rachèle

Meer info vind je op www.stamceldonor.be
Volg ook @help_rachele op Instagram.

Jouw stamcellen kunnen een leven redden

Wist je dat je met jouw stamcellen misschien het leven van iemand kan redden? Heel wat ernstig zieke mensen moeten stamcellen krijgen om te overleven. Rachèle is één van hen, maar wereldwijd zetten heel wat mensen hun hoop op het vinden van een gepaste donor. Door je te registeren als donor kunnen dokters wereldwijd de juiste match maken. 

Het proces is simpel: je registreert je online en vult een aantal vragen in. Aan de hand daarvan blijkt of je al dan niet een geschikte donor bent. Als dat het geval is, dan kan je aan het einde van de vragenlijst een online registratieformulier invullen. Je wordt daarna uitgenodigd in een centrum van het Rode Kruis voor een gesprek met de arts en een bloedstaalafname. Je gegevens worden daarna opgeslagen in het Belgisch Beenmergregister. Wanneer jij een geschikte donor zou blijken te zijn, kan je in de toekomst worden opgeroepen voor stamceldonatie – en iemands leven redden.  

Registreer je op www.stamceldonor.be

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes