Wat is de impact van beeldschermen op de hersenen van een peuter?
Er is bezorgdheid over verslaving aan scrollen, veroorzaakt door het dopaminebeloningssysteem, en over het mentale welzijn, vooral omdat de negatieve effecten het meest consistent worden gezien in studies over lichaamsbeeld.
Er is nog niet veel bekend over de impact hiervan op peuters, maar jong geleerd… Wat in meerdere grote studies bewezen is, is het effect van overmatig schermgebruik in de kindertijd op de lichaamsbewegingsgewoonten van kinderen. Er is bewijs dat die gewoonten uit de kindertijd doorlopen tot in de jongvolwassenheid, en daarom kunnen zorgen ontstaan over levenslange lichamelijke inactiviteit.
De conclusie is dat we voorzichtig moeten zijn met het voorbeeld dat we zelf geven, en dat we de schermen moeten beperken. Gebruik je gezond verstand, besef op tijd dat je zelf een pauze moet nemen van je scherm, en vraag om professionele hulp als het niet lukt.
TIPS
- Zet alle schermen uit tijdens familiemaaltijden en uitstapjes.
- Gebruik schermen niet als rustgevers, als oppassers of om driftbuien te stoppen.
- Schakel schermen uit en verwijder ze uit de slaapkamers dertig tot zestig minuten voor bedtijd.
- Praat met je kind over wat hij ziet.
- Wees je bewust van reclame en hoe zoiets keuzes beïnvloedt.
TIP: Wil je meer weten over richtlijnen inzake schermtijd voor kinderen, neem dan eens een kijkje op www.yapaka.be/ecrans (Franstalig) of Kidslife.be. Algemeen kun je de 3-6-9-12-regel van psychiater en psychoanalyticus Serge Tisseron als maatstaf nemen. (zie afb. hieronder)
Vind je dat niet meteen haalbaar, dan kun je terecht op Medianest.be voor een iets genuanceerdere versie. Daar wordt gesteld dat kleine kinderen zeker niet te lang na elkaar op een scherm mogen zitten en genoeg moeten kunnen bewegen. Er kunnen ook uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor een videocall met oma of een ouder die op reis is.
Meer lezen: Mijn Peuter
Stap binnen in de fascinerende wereld van je peuter. Mijn Peuter neemt je mee op een boeiende reis door het ouderschap en biedt, samen met het boek Mijn Baby, een diepgaand begrip van de eerste duizend dagen van je kind. Ontdek de wetenschap achter de ontwikkeling van het peuterbrein en krijg waardevolle inzichten in denkvermogen, tijdsbeleving, temperament en emotionele groei.
Mijn Peuter behandelt essentiële onderwerpen zoals slaap, voeding, groei en belangrijke mijlpalen. Van de komst van een broertje of zusje tot de overgang naar school en het omgaan met andere veranderingen, dit boek voorziet je van de kennis en handvatten om de terrible two-fase met glans te doorstaan.
Met talloze inzichten helpt Mijn Peuter je om je kind beter te begrijpen en zelfverzekerder te worden in je rol als ouder. Een onmisbaar boek voor iedere ouder die de unieke reis van het ouderschap ten volle wil beleven!