De beste tips voor structuur voor je kind + DOWNLOAD een handig dagschema

Waarom kinderen graag voorspelbaarheid hebben
Zelf geven ze het je soms allerminst, maar (kleine) kinderen hebben een sterke behoefte aan voorspelbaarheid, ritme en regelmaat. Kinderen die in duidelijke omstandigheden opgroeien, voelen zich beter in hun vel en laten minder storend gedrag zien.
Bovendien geeft dit een gevoel van veiligheid. Bepaalde rituelen met een vaste, terugkerende structuur kunnen ook een positieve invloed hebben op het veiligheidsgevoel van je kind. Denk aan iets kleins, zoals het klassieke verhaaltje voor het slapengaan of het telkens in dezelfde volgorde uitvoeren van een aantal taken (kleren aan-ontbijten-tandjes poetsen).
Kinderen gaan die zaken op den duur als onderdeel van een vaste routine interpreteren, waardoor deze (soms hectische) momenten een stuk vlotter verlopen.
Loopt het eens een dag minder vlotjes of gestructureerd? Geen man overboord natuurlijk. Het is niet zo dat kinderen dan niet kunnen functioneren. Maar een algemene voorspelbaarheid in hun leven geeft wel meer rust – oh, zaligmakende rust, right? Als kinderen ongeveer weten wat er gaat komen, stelt het hen in staat hier vooraf al over na te denken.
Kortom: een helder kader kan heel wat kleine en grote oorlogjes, drama’s, uitbarstingen … vermijden.
Structuur, hoe?
Oké, even brainstormen. Hoe wil je graag dat de ochtend gaat? Hoe zie je dat het ’s avonds op wieltjes verloopt?
TIP: zet de sleutelmomenten op een rijtje. Zo heb je zicht op wat er allemaal moet gebeuren en kan je jullie eigen routine creëren. Eentje waarbij iedereen zich tiptop voelt. Jep, ook de ochtendhumeurigen en de ik-ga-liever-niet-slapen-adepten.
Ochtendroutine
Oogjes open, opstaan! Voor kleine kindjes is het niet altijd makkelijk om … ahum het uur te beseffen. Zo staan ze soms om 5 uur al klaarwakker naast je bed. Een wekkertje met licht, een figuurtje dat de ogen opent … kan helpen om te leren wanneer ze kunnen opstaan.
De dag begint:
- Naar toilet
- Kleertjes aandoen
- Haar kammen
- Ontbijt eten
- Melk of water drinken
- Boekentas vullen
- Tussendoortje en fruit kiezen
- Waterflesje vullen
- Tandjes poetsen
- Schoenen aandoen
- Jas aandoen
- Sjaal/muts/handschoenen/zonnepetje of -hoedje aandoen
De volgorde van de to do’s pas je natuurlijk aan zoals die het beste verloopt in jullie gezin.
Avondroutine
Crèche/school uit, opvang gedaan? Weer naar huis, in de vertrouwde omgeving. Ook dan staan er nog heel wat zaken op het programma voor je kindje onder de wol kruipt.
- Spelen
- Opruimen
- Avondeten
- Flesje melk/water drinken
- Naar toilet
- Televisie/filmpje kijken
- Bad nemen/douchen
- Tandjes poetsen
- Boekje lezen met mama/papa
Oogjes toe, slaapwel.
Plannerdeplan
Het lijkt heel basic en simpel, maar die zaken visualiseren op een planning kan een grote hulp zijn. Ben je creatief? Dan kan je er zelf eentje in elkaar knutselen. Maar je kan ook onze handige dag- en avondroutineplanner gebruiken (zie verder in dit artikel).
TIP: maak de planning visueel. Zorg dat het voor je kindje(s) heel zichtbaar is wat er allemaal zal gebeuren. Geen woorden, maar afbeeldingen dus. Kinderen een beeld geven van de verwachte taken helpt hen in de realisatie hiervan.
DOWNLOAD een handig en leuk dagschema voor je kindje(s)
